Ekol İstanbul, 4’üncü sanayi devrimine hazırlıyor

İşletmelerin, dünyada yeniden yazılan kuralların takipçisi mi lideri mi olacağına karar vermesi gerektiğini vurgulayan Cüneyt Dirican, bu kurallar için yeni danışmanlıklar ve eğitim çalışmalarıyla 4’üncü sanayi devrimine hazırlandıklalarını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK SEVAL 

İSTANBUL- Bilgi hizmetleri, danışmanlık ve koçluk eğitimleri sunan Ekol İstanbul, yaşanan küresel değişimle iş dünyasını bekleyen yıkıcı dönüşümleri ve bu konularda desteğe, bilgiye ve çalışmaya ihtiyaç duyan firmaları 4’üncü sanayi devrimine, yeni danışmanlıklar ve eğitim çalışmalarıyla hazırlayacak. 

Küresel anlamda finansal piyasalardaki dalgalanmaların 2008’den bu yana hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Ekol İstanbul Kurucusu Cüneyt Dirican, euro / dolar paritesinde son üç yılda yaşanan yüzde 25 geri çekilme, 4,5 trilyon Dolar ile beş katına çıkan FED Amerikan Merkez Bankası bilançosu, diğer merkez bankalarının parasal genişlemeye devam etmesi, tahvil faiz ve getirilerindeki tsunami dalgaları, altının onsu ile yarışan Bitcoin ve petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin yarattığı küresel sonuçların da, işin sadece rakamsal boyutunu ifade eden ana başlıklar arasında bulunduğu bilgisini verdi.

Brexit referandumu sonrasında Avrupa Birliği’nin geleceğinin sorgulanması, dünyada farklı ticaret anlaşmalarının yeniden canlanmasını sağladığının altını çizen Dirican, “Afrika gibi farklı ihracat pazarlarının gelişiyor olması, bölgesel anlaşmalar ışığında oluşan fırsatlar, Çin’in ekonomik büyümesindeki tereddütler, Türkiye’nin makroekonomik rakamlarındaki olumlu gelişmelere karşılık piyasadaki nakit sıkışıklığının yarattığı ihtiyaçlar, dünyada kartların yeniden dağıtıldığı bir ortamda daha fazla hazırlık ve çalışma gerektiriyor” diye konuştu. 

"Uzay çağına çoktan girildi"

Yatırım kararına destek veren algoritmalar, savunma yapan robot avukatlar, yönetimsel karar veren yapay zekâlar, insansız hava araçlarının birçok sektöre sağlayacağı katkılar, 3D / 4D yazıcılar ile kişisel üretim mekanizmalarının gelişiyor, toplu üretim anlayışının rafa kalkıyor olması ve büyük veriyi anında satış fırsatına çeviren robot satışçıların varlığı dolayısıyla, 4’üncü Sanayi Devrimi mevcut iş ve ekonomi kitaplarının tekrardan yazılmasını gerektirdiğine vurgu yapan Dirican, Uzay Çağına çoktan girildiği görüşünü savundu. 

"İşletmeler yeni gelişmelere hazırlıklı olmalı"

Bu değişimlerin, günümüzde liderlik, koçluk gibi kavramların kökünden değişeceği bir dünyanın insanlığı beklediğinin sinyallerini veren Dirican sözlerine şöyle devam etti: 

“Yöneticinizin yapay zekâ olduğu bir organizasyonda büyük veriye bulut teknolojisi ile nesnelerin internetinden bağlanan bir algoritmaya liderlik kavramlarını nasıl yükleyeceğiniz, ekip veya satış koçluğu yetkinliklerini nasıl işleteceğiniz önemli bir soru işareti. Ayrıca, üretimden satışa, pazarlamadan yönetime, finanstan operasyona tüm tanımlar, süreçler değişiyor. Bunlara hazırlıklı olmak için öncelikle işletmelerin danışmanlık alarak vizyon, misyon, stratejilerini gözden geçirmesi gerekiyor. 

Organizasyonel hazırlık için işletmelerin mevcut durum analizlerini yapmaları ve ihtiyaçlarını belirlemeleri gerekiyor. Ayrıca, işletme koçluğu alarak sistemli bir şekilde yol haritalarındaki aksiyonları gerçekleştirmeleri lazım. Çalışanların bu yeni döneme zihinsel olarak hazırlanmaları ve değişime hızlıca adapte olmaları için eğitimler ile kurumsal gelişimin desteklenmesi gerekiyor. İK deyince akla İnsan Kaynağı yönetimi geliyor ancak yeni dünyada RobotİK diye bir kavram bizleri bekliyor, bu daha fazla kalifiye işgücü dolayısı ile daha fazla eğitim demek.” 
Ekol İstanbul olarak, KOBİCoach, PATRONCoach, MR Checkup NET, Finans Doktoru gibi çeşitli markalarıyla çalışanların yetkinlik gelişimi için yönetim kademeleri dâhil farklı kurumsal eğitim programları düzenlediklerini anlatan Dirican, eğitim akademilerine destek olduklarını kaydetti. 

Yeniden yazılan kurallara hazırlıklı olmak isteyen KOBİ’lere, yöneticilere ve organizasyonlara destek olduklarının altını çizen Dirican, “Bu kapsamda örnek çalışmalarımızdan bazıları şu şekilde açıklayayım. Bir katılım bankasında cari hesap tabanının ve gelirlerin arttırılması amacı ile yeni bir bölüm kuruluşunun organizasyonel yapılanma danışmanlığını veriyoruz. Sigortacılıkta acentaların sürdürülebilirliği üzerine farklı başlıklarda eğitimleri bir üniversite ile işbirliğimiz dâhilinde sürdürüyoruz. Bankaların eğitim akademilerinde çözüm ortağı olarak yer alıyoruz. Tarım sektöründe kurumsal bir firmanın bayi ve servis ağının gelişiminde eğitim tasarımının yanısıra ulaşılması istenen yetkinlik ve davranış değişimlerini ölçen bir yazılım ile performans gelişimine destek oluyoruz. Yönetici koçluğu ile de bu çalışmalarımızdan bazılarında yeni atanan yöneticilerin adaptasyonuna yardımcı oluyoruz. 

Bankalarda ve KOBİ’lerde Nakit Yönetimi Uygulamaları kitabımız Kriter Yayınevinden Mayıs ayında çıktı ve önde gelen online kitapçılardan temin edilebiliyor. Piyasadaki sıkışıklıklardan ve dalgalanmalardan etkilenmemek, nakit akışını etkin yönetmek, bu yeni döneme hazırlık için yatırım bütçelerini hazırlamak ve kaynak yaratmak isteyenler için hap şeklinde yalın, basit bir kitap çıkardık. Kitaptaki başlıkların uygulanması alanında destek ve bu konularda detaylı bilgi almak isteyenler ise bize ekolistanbul.com adresinden ulaşabilirler” şeklinde açıklamada bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir