‘En hızlılar’ listesindeki Kayra, Kazak petrolcüyle anlaşma imzaladı

Yüzde 447 büyümeyle TOBB’un en hızlı büyüyen şirketler listesine giren Kayra Lojistik yatırımda hız kesmiyor. Gürcistan’a 3. ofisini açtı. Rusya sırada. Kazak petrol şirketiyle 10 yıllık taşıma anlaşması imzaladı. Afrika’ya Gana’dan açılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-034.jpg

Türkiye ve Avrupa’dan Rusya ve Türki Cumhuriyetlere taşıma yapan en büyük lojistik firması olmayı hedefleyen Kayra, bölgeye yönelik yatırımlarını hızlandırdı. Şirket, Kazakistan ve Türkmenistan’dan sonra Gürcistan’a da ofis açtı. Kayra’nın karayolu taşımacılığına yönelik yatırımlarında bir sonraki adım Rusya olacak. 

Yüzde 100 Türk sermayeli olan ve üç ortaklı Kayra Lojistik, 2004 yılında kuruldu. Genel Müdürü Ruhan Ekin, “Henüz çok genç bir firma olmamıza rağmen yıllar içerisinde çok ciddi bir büyüme sergiledik. 2011-2013 yılları arasında yüzde 447 büyüme sağlayarak TOBB tarafından en hızlı büyüyen 18. şirket seçildik” dedi. Hedeflerinin Rusya ve Türki Cumhuriyetlere taşıma yapan en büyük Türk lojistik şirketi konumuna ulaşmak olduğunu ifade eden Ekin, “Şu anda ilk 5’teyiz. Kısa vadede ilk 3’e, uzun vade ise birinciliğe oynuyoruz” dedi. 

3. ofisi Gürcistan'da açtı
Ağırlıklı olarak karayolunda kendi araçlarıyla hizmet veren Kayra, denizyolu, havayolu ve demiryolunda da Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu’ya lojistik hizmeti sunuyor. Şirket, komple ve parsiyel taşımacılığın yanı sıra gabari dışı taşıma ile proje taşımacılığı da yapıyor. Kayra’nın merkezi İstanbul’da. 2008 yılında Kazakistan Almata’da ofis açan şirket, 2012 yılında ise Türkmenistan Aşkabat ofisini açtı. Şirketin İstanbul Anadolu yakası ve Kazakistan’da depoları bulunuyor. Kayra’nın son olarak bu yıl içerisinde Gürcistan’da ofis açtığını belirten Ekin, İran’da güçlü bir acente ile hizmet verdiklerini, Uzakdoğu’dan gelen yükleri İran’ın Bandar Abbas Limanı’ndan direkt Türki Cumhuriyetlerine karayoluyla taşıdıklarını belirtti. 

‘LOJİSTİK MARKASI YARATMAK İSTİYORUZ’ 

Ülker Grubu ile yeniden anlaşma imzalayacak
Bu bölgelerde ağırlıklı olarak inşaat firmalarına hizmet verdiklerine dikkat çeken Ekin, “İnşaat dışında petrol şirketlerine de hizmet veriyoruz. Kazakistan’da bir petrol şirketi ile 10 yıllık anlaşma yaptık. Eylül ayında başladık. Avrupa’nın birçok noktasından ve Türkiye’den buraya taşımalarımız başladı. Ülker Grubu’na çok uzun yıllar hizmet verdik. Şu anda devam etmiyor ancak önümüzdeki yıl ocak ayında Ülker ile tekrar başlamayı planlıyoruz. Sektör ayırmaksızın lojistik hizmeti sunuyoruz” diye konuştu. 

Satın alma hizmeti de veriyor
Faaliyet gösterdikleri bölgelerde satın alma işi de yaptıklarının altını çizen Ruhan Ekin, “O bölgedeki müşterilerimiz bize araç yedek parçası, elektrik malzemesi, inşaat malzemesi taleplerinde bulunuyor. Biz buradan satın alıp aynı şekilde ihracatını da yapıyoruz. Geçen sene dış ticaretin payı 500 bin dolar civarındaydı. Ciroda dış ticaretin payı yüzde 5 civarında” dedi. 

Dolarla iş yapan bir şirket oldukları için kur artışından fazla etkilenmediklerini ifade eden Ekin, “İthalatçı müşterilerimizde mal alımı tamamen durma noktasında. Kur artışı ülke açısından büyük sıkıntı” dedi. Gündemlerinde şu anda satın alma ya da ortaklık olmadığını belirten Ekin, “Bir teklif gelirse değerlendirmeye alırız” dedi. 

Sektörde yaşadıkları sıkıntılara da değinen Ekin, en büyük sıkıntının geçiş belgesi konusunda olduğunu dile getirdi. Ekin, “Kazakistan’da kendi araçlarımızla taşıma yaptığımız için ciddi sorun yaşamıyoruz ancak Rusya, Gürcistan gibi ülkelerde büyük sıkıntı yaşıyoruz. Rusya’daki geçiş belgesi problemleri ihracatımızı ciddi anlamda kısıtlıyor. Rusya araçlarımızın transit sürelerini çok etkiliyor. En az iki gün kaybımız oluyor. İran’da sıkıntı yaşıyoruz. İran’dan Türkiye’ye geçişte 4 gün bekleyen araçlarımız var” diye konuştu. Ekin, sektördeki bir diğer önemli sıkıntının da nitelikli eleman bulmak konusunda olduğunu belirterek, “Özel okulların çok faydası olduğunu düşünmüyoruz. Devlet okullarında daha fazla lojistik bölümü açılmalı. Staj sürelerinin daha uzun ve daha pratiğe dayalı olması gerekiyor” dedi.

Afrika açılımıyla denizyolu payını yüzde 25'e çıkaracak
Kayra Lojistik’in taşımalarında havayolunun payının yüzde 5, denizyolunun ise yüzde 10’a yakın olduğunu anlatan Ruhan Ekin, “Denizyolunda daha aktif olmak istiyoruz. Gana’da ağırlıklı olarak arıtma tesisi işleri yapan bir müşteri ile çalışmaya başladık. Denizyolunda Afrika’da potansiyel artıyor. Önümüzdeki yıl hedefimiz denizyolunda yüzde 25’e çıkmak. Gana ve Afrika’nın diğer bölgelerinde ciddi projelerimiz var. O nedenle orayı daha aktif hale getireceğiz. Personel yatırımı yapacağız” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir