En yüksek yapısal çelik bina 2019 yılında tamamlanacak

33 katlı olarak tasarlanan ve Avrupa’nın ve Türkiye’nin en yüksek yapısal çelik binası unvanına sahip Biva Tower için toplam 2 bin 400 ton yapısal çelik kullanıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYZA COŞKUNTÜRK

Sektörde 20 yılı geride bırakan Biva, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en yüksek yapısal çelik binası olması hedeflenen projesini İzmir’de hayata geçiriyor. İzmir Bayraklı’da yükselecek Biva Tower’ın önümüzdeki yıl ekim ayında tamamlanması planlanıyor.

Anahtar teslimi olarak konut, iş yeri, sanayi tesisleri ve kurumsal iş yerleri projeleri yürüttüklerini anlatan Biva Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Yılmaz, Biva Tower’in ulusal ve uluslararası kalite standartlarına göre doğaya ve çevreye dost LEED sertifikasına sahip olmasıyla benzerlerinden ayrıldığını belirtti. Yılmaz, “Bu sertifika ile binada kullanılacak her türlü malzeme doğaya dost olacak ve çevrenin korunmasına katkı sağlayacak. 3 tarafı özel tasarım parklarla çevrili Biva Tower’ın ilk iki katı kafe ve restoranlar, mağazalar ile donatılacak. 3’üncü ve 6’ncı katlar arasında dört katı, araç asansörlü, doğal hava sirkülasyonlu otopark bulunacak. Projede ayrıca 140 metrekarelik açık yüzme havuzu, bin 600 metrekarelik sağlıklı yaşam alanları yer alacak. Proje, vale, oto yıkama, kuru temizleme, resepsiyon, akıllı ev sistemi, market ve güvenlik gibi pek çok hizmeti de bir arada sunacak” dedi.

Yapısal çeliğin getirdiği avantajlardan faydalanarak, daireleri birbiriyle birleştirerek istenilen büyüklükte mekanlar oluşturulabileceğini vurgulayan Yılmaz, ayrıca tavan yüksekliğinin 3 metre 20 santimetre olmasının hacimsel ferahlık anlamında bu projenin en büyük özellikleri arasında yer aldığını kaydetti. Yılmaz, maksimum ışık alan, alan kaybının minimum olduğu, her metrekaresi özenle tasarlanan, geniş ve iç açıcı yaşam alanları oluşturduklarını anlattı.

Projenin zemin iyileştirmesi yapıldıktan sonra İzmir’in en derin radye temelinde 600 ton demir, 2 bin metrekare kaymaz ve tek parça tasarlanan özel nitelikli 5 bin metreküp beton dökme işlemi gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, “İş ve üretim planımızı kaba inşaat olarak 10 ayda bitirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 200 milyon TL’lik yatırım söz konusu olan projenin bitimini 2019 Ekim ayı olarak planlıyoruz” diye konuştu.

“Kullanılan geogrid ve A figür sistemi ile Türkiye’de ilk”

Biva Tower’ın 33 katlı yüksek mukavemetli yapısal çelik konstrüksiyonunun betonarme yapılara oranla çok daha hafif ve uzun ömürlü olduğundan tercih edildiğini anlatan Yılmaz, aynı zamanda şiddetli depremlerde bile güvenilir olduğunun altını çizdi. Sürdürülebilirlik, yeşil bina ve enerji verimliliği ile de Biva Tower’ın öne çıktığını dile getiren Yılmaz, “Bu yapıda Türkiye’de ilk defa kullanılan geogrid taşıma sistemini kullandık. Yapının tepesinde kolon yerine üçgenler oluşturduk. Söz konusu sistemle hem dış hem de yan yapısını oluşturduk. Aynı zamanda yapıya ‘A’ figür veya makas sistemi de dediğimiz bir sistem entegre ettik. Hem geogrid hem de makas sisteminin bulunduğu Türkiye’deki tek bina oldu” dedi.

2 bin 400 ton yapısal çelik kullanıldı

Yapısal çelikten oluşan Biva Tower’ın hafif olmasına rağmen, temelde 72 adet 55 metre uzunluğunda baret kazık kullanıldığı bilgisini veren Yılmaz, aynı zamanda yapıda 3 metre radye temel kullanıldığını da sözlerine ekledi. Biva Tower için toplam 2 bin 400 ton yapısal çelik kullanıldığını ifade eden Yılmaz, “Kullanılan yapısal çeliğin 800 tonu çok yüksek mukavemetli çeliklerden ve katlarımızı da kompozit çelikten oluşturduk. Yapısal analizimiz de uluslararası standartlara uyularak, hem yeni deprem yönetmeliğine hem de yüksek yapı durumuna uygun bir yapı hazırlıyoruz” diye konuştu.

2 binin üzerinde talep var

İzmir başta olmak üzere, çevre iller ve yurtdışından da 2 binin üzerinde talep oluştuğunu dile getiren Vahap Yılmaz, Biva Tower’ın hem iç hem de dış özelliklerinin dışında İzmir’in tüm akslarına yakın konumda bulunduğunu sözlerine ekledi. Sosyal sorumluluk bilinciyle projelerini geleceğin inşaat mühendislerine açtıklarını aktaran Yılmaz, “Her ay farklı üniversitelerin inşaat mühendisleri öğrencileriyle proje detaylarını konuştuğumuz toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bünyemizde yer alan makine parkuru ve 400 çalışanımız ile hedeflerimize adım adım ilerlerken, Biva Tower projemizle çalışan sayımızı iki katına çıkaracağız” dedi.