Enerjisa'nın halka arzı şubatta tamamlanacak

Enerjisa, halka arz için SPK'ya başvurusunu yaptı. Ek satışla birlikte halka arz edilecek payların nominal değeri 236.21 milyon lira, sermayeye ise yüzde 20 olarak gerçekleşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Holding ve Alman E.ON'un iştiraki Enerjisa'nın ek satışla birlikte toplam yüzde 20 hissenin ortak satışı yoluyla halka arz edileceği ve arzın şubat ayında tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

Sabancı Holding'den KAP'a yapılan açıklamada, Enerjisa paylarının halka arzına ilişkin izahnamenin onaylanması için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) 15 Kasım'da başvurulduğu duyuruldu.

KAP'ta yer alan izahnameye göre, halka arza konu olan payların nominal değeri 212.59 milyon lira, şirketin çıkarılmış sermayesine oranı ise yüzde 18. Ek satış kapsamında halka arz edilecek payların nominal değeri 23.62 milyon lira, şirketin çıkarılmış sermayesine oranı da yüzde 2.

Buna göre; ek satışın tamamının gerçekleşmesi halinde halka arz edilecek payların nominal değeri toplam 236.21 milyon lira, sermayeye oranı ise yüzde 20 olarak gerçekleşecek.

İzahnameye göre halka arzın şubat ayında tamamlanması planlanırken; satış AK Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından fiyat aralığı ile talep toplama yoluyla gerçekleştirilecek.

Hisselerde iskontonun azalması bekleniyor

Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen, Sabancı enerji grup başkanı olarak görev yaptığı Nisan 2016'da yaptığı açıklamada, Enerjisa'nın halka arzını 2017 sonu, 2018 başında yapmayı hedeflediklerini söylemişti. Göçmen, CEO'luk görevini almasının ardından bu yıl mayıs ayında yaptığı değerlendirmede ise, önceliklerinin yaklaşık yüzde 40 iskonto ile işlem gören Sabancı Holding hisselerinin borsa değerini şirketin "hak ettiği" seviyeye yükseltilmesi olduğunu söylemişti.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirme, halka arzın, yüksek iskonto ile işlem gören Sabancı hisselerindeki iskontoyu azaltmasının beklendiği ifade edildi. Değerlendirmede, "Sabancı Holding'in yüzde 50 paya sahip olduğu Enerjisa'yı 2.9 milyar dolar olarak değerliyoruz ve Sabancı Holding'in net aktif değerinin yüzde 17'sini oluşturuyor. Sabancı Holding hisseleri şu an net aktif değerine göre son üç yıllık ortalaması yüzde 30'un üzerinde yüzde 37 iskonto ile işlem görüyor. Halka arzın Enerjisa'nın değerini ortaya çıkaracağı, Sabancı Holding'in portföyünün şeffaflığını artıracağı ve Enerjisa'nın finansal durumunu güçlendireceği için Sabancı Holding'e piyasa tarafından uygulanan iskontoyu azaltacağını düşünüyoruz" denildi.

Sabancı hisseleri prim yaptı

Halka arz açıklamasının ardından Sabancı hisselerine güçlü alım gelirken, gün içinde 11.32 liraya kadar yükselen hisseler saat 12.27'de yüzde 5.15 primle 11.22 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda BIST-100 endeksi ise yüzde 0.06 artıda.

3. çeyrekte dağıtım yatırımlarını yüzde 50 artırdı

Sabancı Holding'in geçen hafta açıkladığı konsolide üçüncü çeyrek sonuçlarının ardından yaptığı değerlendirmeye göre; Enerjisa bu yılın ilk dokuz aylık döneminde 1.1 milyar TL dağıtım yatırımı ile geçen yılın aynı dönemine göre dağıtım yatırımlarını yaklaşık yüzde 50 artırdı.

Enerjisa ayrıca Ağustos 2016'dan bu yana toplamda 1.2 milyar TL tahvil ihracı yaparak Türkiye'deki finans dışı ihraçların dörtte birini gerçekleştirmiş oldu.

Enerjisa, yoğun yatırım süreci nedeniyle bilançosunda uzun süre kâra dönememişti. Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, enerjide 2018'de temettü dağıtabilecek kapasiteye geldiklerini söylemişti.