Esta, Rusya’da 3 ayda 1 milyar dolarlık proje aldı

11 yıl önce Bahattin Demirbilek tarafından Rusya’da kurulan Esta Construction, Rusya’da halihazırda 11 proje birden yürütüyor. Firma sadece üç ayda 1 milyar dolarlık yeni iş aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

Rusya, Türk müteahhitleri için hem kazanç hem de prestij açısından önemli bir pazar. 2015 yılının sonbahar ayında düşürülen Rus savaş uçağından sonra Türk firmaları bu pazarda kan kaybetse de, her şeye reğmen direnenler büyümesini sürdürüyor. Bu şirketlerden biri de Esta Construction. 2006 yılında Bahattin Demirbilek tarafından Rusya’da kurulan Esta’nın halihazırda bu pazarda 3 milyar dolarlık 11 projesi devam ediyor.

Bunlardan yatırım tutarı 1 milyar doları bulan 3 projeyi ise sadece son 3 ayda aldı. Bu projelerden biri Mercedes-Benz’in Rusya’daki ilk fabrikası, diğeri Saratov Uluslararası Havalimanı, üçüncüsü ise dünyaca ünlü Fransız perakende grubu Immochan’ın ülkedeki en büyük AVM projesi SEC Aquarelle Pushkino oldu.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’nin yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde bir önceki yıla göre 6 basamak yükselerek 168’inci sıraya yükselen Esta Construction, Mercedes- Benz’in Rusya’daki en büyük yatırımı ve ilk fabrikasının ihalesini kazandıktan sonra 13 gün gibi kısa bir sürede 20 Haziran 2017’de projenin temellerini attı.

Mercedes’in Rusya’daki en büyük yatırımını üstlendi

İhalesi bir yıl süren proje, ilk etapta 225 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştiriliyor. Moskova’nın Esipovo Endüstri Parkı’nda yer alan fabrika, bir montaj hattında çok sayıda araç üretilmesini sağlayan Endüstri 4.0 teknolojilerini ve full esnek montaj teknolojisini barındıracak. ESTA tarafından 18 ay gibi kısa bir sürede teslim edilecek fabrikada üretime 2019 yılında başlayacak ve yılda 20 binden fazla araç üretilecek.

Saratov Uluslararası Havalimanı ihalesini de kazanan Esta, bu ihalenin ardından 15 gün gibi kısa bir sürede, 9 Haziran 2017’de projenin temellerini attı. Havalimanı projesi ilk etapta 130 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçiriliyor. Dünyaca ünlü Fransız perakende grubu Immochan, Moskova’da gerçekleştireceği Rusya’daki en büyük AVM projesi SEC Aquarelle Pushkino’yu Esta’ya emanet etti. 120 milyon dolarlık yatırımla projenin temeli, 30 Mayıs 2017’de atıldı.

2018 yılının son çeyreğinde tamamlanacak 100 mağazalık projenin ilk yılı için 8 milyonluk bir müşteri trafiği öngörülüyor. Esta’nın kuruluşundan bu yana Rusya’da çok başarılı işlere imza attığını belirten Esta Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek, “Şimdi ise çok daha iddialı projeler için harekete geçmiş bulunuyoruz” dedi. Yenilerinde yaptıkları projelerinin etkili olduğunu belirten Demirbilek, sadece son 3 ayda 3 projenin ihalesini kazanarak Rusya’da 1 milyar dolarlık kontrata imza attıklarını kaydetti.

Türkiye'de de hızlı büyüyecek

Esta, Rusya pazarının yanı sıra Türkiye’de de iş yapıyor. Bu amaçla 8 yıl önce Türkiye’de ofis kurduklarını anlatan Bahattin Demirbilek, “Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Sadece maneviyat değil, fiziki koşullarında inandığım için iş yapıyoruz. Bu amaçla arsalar aldık ve 6 projeye başladık” dedi.

Ben Esta markasıyla ilerledikleri bu projelerden birinin TOKİ ile birlikte Acıbadem’de hasılat paylaşım modeliyle yapacaklarını aktaran Demirbilek, “Acıbadem’de Türkiye’de hatta dünyaya rol model olacak bir proje yapacağız. Beyoğlu’nda Bilgi Üniversitesi’ne yakın bölgede kentsel dönüşüm projesi olacak. Burada şehir hayatına değer katacak bir yer oluşturacağız. Bahçelievler'de ise kendi arsamızda tamamen ailelerin yaşayacağı bir proje yapacağız” diye konuştu. Bu projelerin önemli bir kısmını eylül ayında satışa çıkaracaklarını aktaran Demirbilek, Türkiye’de büyük firmaların artık çok fazla proje yapmadığını, bu nedenle yapacakları projelerle Türkiye’nin en hızlı büyüyen firmalarından biri olacaklarını açıkladı.

Rusya'da daha 20 yıllık iş var

Bahattin Demirbilek, 30 yıla yakın bir süredir bu ülkede çalışan Türk müteahhitleri için Rusya’da en az 20 yıl daha sürecek iş olduğunu da belirtiyor. Sadece yenilecek havalimanı sayısının 22 olduğunu söyleyen Demirbilek, Rusya’da proje üstlenmenin önemli olduğuna işaret ederek “Ukrayna’da iş yapmak UEFA liginde oymaya benzerken, Rusya’da iş yapmak ise şampiyonlar liginde yer almak gibidir. Rusya’da proje yapan biri Amerika dahil her ülkede rahatlıkla iş yapabilir” dedi. Demirbilek, Türklerin Rusya’daki yükselişinde bu pazara ilk gelen müteahhitlerin işlerini doğru yapmasının etkili olduğunu ifade ediyor.