Fransız enerji devi Alstom, Deltom’a ortak oluyor

Fransız şirketi Alstom, Delta Grup’a bağlı enerji firması Deltom’un yüzde 30 hissesini almak için ön anlaşma imzaladı. Anlaşma ile şirket Türkiye'de jeotermal eneji üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

İSTANBUL - Dünyanın önde gelen enerji ve transport şirketi Alstom, Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini ekliyor. Fransız şirket, Delta Grup’a bağlı enerji firması Deltom’un yüzde 30 hissesini almak için ön anlaşma imzaladı. Rekabet kurumuna başvuruda bulunan Alstom, Deltom Jeotermal Analiz Enerji Üretim İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin yüzde 30 hissesini Alstom Power ve Alstom Renewable Holding B.V. şirketleri bünyesine devralıyor.

Deltom hisselerinin alınması ile ilgili DÜNYA’ya konuşan şirket yetkilileri, şu açıklamada bulundu: “Alstom, jeotermal kaynakların geliştirilmesi ve jeotermal enerji santrallerinin inşası için Delta Grubu ile ortak girişim kurmak üzere bir ön anlaşma imzaladı. Jeotermal enerji üretmek üzere imzalanan anlaşmanın hedefi, jeotermal enerji sahalarını geliştirmek ve yüksek kapasitede jeotermal enerji üretecek santraller kurmak.”

Türkiye’de pazar payı %50

Alstom Power, Türkiye’de 60 yılı aşkın süredir hidro ve termik enerji çözümleri alanında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrali olan Atatürk Barajı da dahil olmak üzere ülkenin toplam 61 GW’lık kurulu gücünün yarısından fazlası için gerekli ana ekipmanlar, Alstom Power tarafından sağlandı. Şirketin Türkiye’deki hidro jeneratör pazarındaki payı yüzde 50’nin üzerinde. Grubun referansları arasında Çan Linyit Santrali, Afşin Elbistan A Linyit Santrali, Unimar Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, Atatürk Hidroelektrik Santrali, Karakaya Hidroelektrik Santrali ve Şenköy Rüzgâr Enerji Santrali bulunuyor.

21 milyar euroluk ciroya sahip

21 milyar euroya ulaşan cirosu ile dünya genelinde 93 bin kişiye istihdam sağlayan Alstom’un Türkiye’de beş satış ofisi, bin 200 çalışanı bulunuyor. Alstom Grid, Alstom Power ve Alstom Transport şirketlerini bünyesinde barındıran Fransız devi, Gebze’deki Alstom Grid fabrikasına son 8 yılda 42 milyon euro yatırım yaptı. Alstom ayrıca Gebze’ki bu fabrikasında bölgenin en büyük test merkezini açmaya hazırlanıyor. Tedarik ettiği metro araçları, elektromekanik işler, elektrikli tren setleri ve lokomotifl er önemli projelerde yer alan Alstom Transport Türkiye ise yakın bir geçmişte Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nin merkezi oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir