Fuat Tosyalı: Yurtdışında yatırım her şeyden önce yürek ister

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bir Türk girişimcinin yurt dışında yaptığı en büyük yatırımı Cezayir’de yaptıklarını ve ilk defa Türkiye’de özel sektör üreticisi olarak madenden çelik üreteceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMİNE ŞİMŞEK

Ekonomist Dergisi tarafından belirlenen Anadolu’nun en büyük 500 firması arasına giren Denizlili 33 şirkete plaketleri verildi. DÜNYA Gazetesi ve DESİAD iş birliğinde Anemon Otel’de düzenlenen ‘Yereldeki Gücümüz’ başlıklı tören kapsamında DÜNYA gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda ‘Yerelden Küresele Bir Yol Haritası’ başlıklı sunum yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı 9 metrekare dükkandan, 3 kıtada faaliyet gösteren bir firmaya nasıl dönüştüklerini anlattı.

Yurtdışında ticaret yapmakla yurtdışına yatırım yapmanın karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Tosyalı, “Yurtdışına yatırım yapmak, yurtdışıyla evlenmek gibi. Yatırıma karar verdiğiniz zaman yatırım yapacağınız yerin belediye başkanı sizden istihdam ister. Yatırımın kendi masrafları vardır, yatırım ilgi ister. Herkes bir şey ister. Bütün bunlar altından sağ çıkmak önemlidir, yurtdışında yatırım yapmak yürek ister” dedi.

Kuruluşlarının 50’nci yılını kutladıklarını ve bugün sadece Cezayir’de yaptıkları yatırım 3.5 milyon metrekare olduğunu ifade eden Tosyalı, “Osmaniye’deki boru tesisimizde tek çatı altında 205 bin metrekare kapalı alanda enerjimizin tamamını güneşten elde ederek, hiçbir karbon salımı olmaksızın dünyadaki en küçük karbon ayak piline sahip boruyu üreten şirket olmayı hedefl edik. Temmuz ayı itibariyle bunu üretiyor olacağız” diye konuştu.

“Mal nerede tüketiliyorsa yatırım oraya yapılmalı

Dünyada rekabetin hakimiyetçi bir rekabete dönüştüğünü kaydeden Tosyalı, “Burada üretip buradan dünyanın her yerine mal satmak artık sürdürülebilir bir şey değil. İyi bir ihracatçı, imalatçı, onlarca ülkeye mal satan bir şirket olabilirsiniz. Fakat bu sizi global bir şirket yapmaz. Bizim ülkemizin global oyunculara ihtiyacı var. Son birkaç yıldır Çin’den üretilip dünyayı istila eden birçok sanayi ürünü oldu.

Özellikle geçen sene Amerika başta olmak üzere AB, Kanada, Afrika bile Çin’den gelen dampingli mallara karşı önlemler aldılar. Hem uluslararası ticaretin getirdiği hem de tarife dışı önlemler. Bunları yaparak bu mal selinin önüne geçmeye çalıştılar. İki sene önce Çin devlet adamı kürsüden tarihi bir söz sarf etti: ‘Ben buradan herkese talimat veriyorum. Bundan sonra ülkemizde üretip her yere satmak zamanı geçiyor. Gidin mal nerede tüketiliyorsa oraya yatırımlar yapın’ diye. Bu bir Çin stratejisidir. Bizim de bunu uygulamamız lazım” diye konuştu.

Özel sektör olarak ilk kez madenden çelik üretecek

Cezayir’e yaptıkları yatırım hakkında bilgi veren Tosyalı, “Cezayir en zor yatırım yapılacak ülkelerden biridir. Ancak yılmadık. Bir yandan Türkiye de üretime devam ederken diğer yandan Cezayir’de yatırım için kapı kapı dolaştık. İlk etabını 2013 yılında, ikinci etabını 2015 yılında yaptığımız yatırımların bu sene sonu ya da önümüzdeki sene başında 3. etabını yapacağız. Bugün itibariyle 1 milyon 800 bin ton çelik üretiyoruz Cezayir’de. Bu sene sonunda devlet yatırımları dışında ilk defa Türkiye’de özel sektör üreticisi olarak madenden çelik üreteceğiz. Bu yatırımımız da yıl sonu itibariyle 4 milyon tonu aşacak. 2 sene sonra 7 milyon tona ulaşacağız. Bir Türk girişimcinin yurtdışında yaptığı en büyük yatırımı yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Sahraaltı Afraka’ya da yatırım yapacak

“Bizim misyonumuz Türk çeliğini dünyanın her yerinde üretmek” diyen Tosyalı, “Afrika’nın kuzeyinde yatırımımızı yaptık. Şimdi de Sahraaltı diye bilinen Doğu ve Batı Afrika’ya yatırımlarımızı yapıp rekabet eden 53 ülkeden oluşan dünya nüfusunun üçte birini oluşturan Afrika’da bir Türk girişimci olarak oranın geleceğinde yer almayı amaçlıyoruz. Bütün bunları yaparken pahalı enerjinin olduğu ülkemizde oralardan düşük enerjiyle döviz kaybına yol açmadan hammadde aktarımı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en ince ve en kaliteli çeliğini üreteceğiz

Fuat Tosyalı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Japonlarla bir yandan inşaat üretimi yaparken, diğer yandan teknolojide son nokta 10 mikron kalınlığa inip, buruşturup atabileceğimiz bir çelik üretiyoruz. Bir tarafta tonu 400 dolar olan, Türkiye’de Osmaniye’deki tesisimizde ise tonu 2 bin dolar olan yüksek katma değerli ürün üretiyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren dünyanın en ince ve en kaliteli çeliğini üreteceğiz. 10 bini aşkın çalışanımız var. Şehirlerarası yolculuk yaparken önceleri Sakıp Sabancı’nın yaptırdığı sosyal yatırımları görüyordum. Gece geç vakitte de geçsem ışıkları yanıyordu. Sabancı şimdi vefat etti ancak eserleri ışık saçıyor. Bir gün benim de sayısını şaşıracağım eserlerim kalır mı derken, şimdi sayısını bilmediğimiz eserler bıraktık. Cezayir’de Tosyalı Camisi yaptırıyoruz. Bu sadece cami değil, yüzyıllarca ayakta kalabilecek statikte bir eser.”

Köklerimiz kanatlarımızla birlikte önemli

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da, köklerin kanatlar ile birlikte önemli olduğunu ifade ederek, “Köklere, geçmişe fazla sıkı sarılırsak bugünü ve geleceği kaçırma tehlikemiz de var. Akan zamana çok direnir o değerlere fazla sahip çıkarsak, o zaman da biraz insafsızca köklerimizi yıpratabiliyoruz. Ama aynı zamanda sadece kanatlanıp gitmeyi düşündüğümüz, o kökleri unuttuğumuz zaman da engin denizlerin üzerinde kaybolma derecesi yüksek. Önemli olan kökleri kanatlarla bir şekilde buluşturabilmek” diye konuştu.

DENİZLİ’NİN 33 BÜYÜK ŞİRKETİNE PLAKETLERİ TÖRENLE VERİLDİ

Anadolu’nun en büyük 500 firması arasına giren Denizlili 33 şirkete plaketlerinin verildiği törene, Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye BaşkanıOsman Zolan, AK Parti milletvekilleri Şahin Tin, Sema Ramazanoğlu, CHP Denizli Milletvekilleri Kazım Arslan ve Melike Basmacı, MHP Genel Başkan Vekili ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, DESİAD Başkanı Okan Konyalıoğlu, dernek başkanları ve işadamları katıldı.

Törende konuşan DESİAD Başkanı Konyalıoğlu, Anadolu’nun en büyük 500 firması arasında Denizlili firmaların sayısı her geçen yıl arttığını ve 2015’te 33 firmanın bu listeye girdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu listeye giren firmaların oluşturduğu ciro Denizli cirosunun yüzde 90’ını oluşturuyor. Firmalarımız dünyadaki ekonomik büyüme az olmasına rağmen, yatırım yapma gayretini gösterdi. Bugün plaket alma başarısına sahip her firma tek tek incelenmesi gereken başarı öyküleridir.”

Törende konuşmaların ardından 33 firmaya plaketleri, protokol üyelerince takdim edildi. İlk 500’e giren firmalar şu şekilde; “Er-Bakır, Aydem Elektrik Perakende Satış, Abalıoğlu Yem Soya, Sadık Group, Aynes Gıda, Başak Metal Ticaret ve Sanayi, Bereket Enerji, Aydem Elektrik Dağıtım, Menderes Tekstil, Seval Kablo, Kardemir Haddecilik, Seval İhracat İthalat ve Pazarlama, Halil Pekdemir Çiftliği, Pamukkale Kablo, Eymes AŞ, Atom Kablo, Elsan AŞ, Gamateks Tekstil Sanayi, Kaynak İplik Sanayi, Ozanteks Tekstil Sanayi, Küçüker Tekstil Sanayi, Akça Hazır Beton Sanayi, Kocaer Tekstil Sanayi, Uğurlular Tekstil Sanayi, Başarı Tekstil Sanayi, Eke Tekstil Konfeksiyon Sanayi, CMK Kablo Elektrik Sanayi, Üçyıldız Tekstil, Çarkıt Kablo, Başaranlar AŞ, Erikoğlu Emaye, Gökhan Tekstil ve Kocaer Haddecilik.”

Bu konularda ilginizi çekebilir