GE, yerli türbinde kanadı tamamladı motor yolda

General Electric, yüzde yüz yerli rüzgâr tribününde kuleyi yaptı. Kanadı sadece GE için çalışan ABD'li bir tedarikçiyle yaptı. İngiltere'ye bile sattı. Şimdi motor yolda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

 
İSTANBUL - General Electric'in (GE) 3 yıldır düzenli olarak açıkladığı GE Küresel Yenilikçilik Barometresi 2013 araştırması Swiss Otel'de düzenlenen  toplantıda, GE Türkiye Başkan ve CEO'su Canan M. Özsoy tarafından açıklandı. Özsoy, araştırmaya katılanların yüzde 92'sinin  inovasyonun daha rekabetçi bir ekonomi yaratmak için en etkili yöntem olduğuna inandığını belirttiğini ifade etti.

Basın mensuplarının GE'nin yerli rüzgar türbini üretimiyle ilgili sorularını da cevaplayan  Özsoy, "Yüzde yüz yerli rüzgar türbini yapacağız. Kuleyi yaptık. Kanadı yaparken, sadece GE için çalışan ABD'li bir tedarikçi  geldi. Burada yaptık. Doğu Avrupa'da bir ülkeye ihraç ediyoruz. İngiltere'ye sattık. Sıra motorda ama süre var. Elektronik mekanik aksamda yerli komponantin üretiminde teşvik yüzde 100'den yüzde 55'e çekildi. Bu kanatta ve kulede yüzde 100 durumda" dedi.
 
'2012 cirosu 1 milyar doların üzerinde'
 
GE Türkiye sorumluluğunu Ağustos 2012 tarihinde alan Canan Özsoy, "GE, inovasyona yatırım yapan ilk 10 firma arasında gösteriliyor. Her sene cirosunun yüzde 5-6'sını inovasyona ayırıyor. GE'nin 2012 cirosu geçen seneye göre yüzde 28'lik artışla 1 milyar doların üzerinde gerçekleşti" dedi.
 
GE'nin odaklandığı pazar ve yatırımlar hakkında da bilgi veren Özsoy, "Endenozya ve Suudi Arabistan önemsediğimiz pazarlar ama Türkiye bizim için öncelikli ülkedir. Sağlık alanında teknoloji ve yazılımları geliştirmek ve enerji verimliliği konularına odaklanıyoruz. Ben iki taraflı mütercim tercümanlık yapacağım. GE'yi Türkiye'ye, Türkiye'yi diğer ülkelere ve diğer ülkelerdeki rekabet koşularını Türkiye'ye anlatacağım. Türkiye'nin 2023 vizyonuyla bizim vizyonumuz uyuşuyor. Türkiye'de daha çok büyümek istiyoruz. Buradaki varlığımızın boyut olarak daha farklı noktalarda olmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Bir yatırımcının Türkiye'ye yatırımını getirmesi için Türkiye'nin rekabetçiliğe odaklanmasını gerektiğini belirten Özsoy, "İyi üniversitelerimiz var, yetkili kurumlar tarafından dinleniyoruz. Ancak hala dezavantajlı olduğumuz noktalarımız var. Orta kademe teknolojide takılı kaldık. Daha iyi Ar-Ge ve teknoloji üretiminin desteklenmesi gerekiyor. Üniversitelerle özel şirketler arasındaki işbirliğinin artırılması ve fikri mülkiyetin daha iyi korunması gerekiyor. Dezavantajlı olduğumuz noktalardan birisi de proje teşvikleri. Örneğin MR'ın sadece bir parçasını yaptığımız zaman proje teşviği alamıyoruz. Bizden Ar-GE, teknoloji geliştirmeyi istiyor ama teşvik kısmında Ar-Ge teknoloji geliştirmeye teşvik vermiyor. İnovasyo'nun ilk adımlarına teşvik alamıyoruz diye konuştu."
 
'Performansı inovasyon belirleyecek'
 
GE Küresel Yenilikçilik Barometresi 2013 araştırması hakkında bilgi veren Özsoy, "Araştırma 25 ayrı ülkeden, aralarında 100 Türk yöneticinin olduğu toplam 3 bin 100 yöneticiyle telefon görüşmesi yoluyla yapıldı. Yöneticilerin şirketlerinde ortalama bin 200 kişi çalışıyor. Bu şirketler Türkiye'de inovasyon ve yenilik konusunda önde olan şirketler. GE Yenilikçilik Barometresi anketine katılan üst düzey Türk yöneticilerin yüzde
92'si inovasyonu stratejik bir öncelik olarak görüyor. Türk yöneticiler, gelecekte farklı inovasyon türlerinin Türk şirketlerinin performansını belirleyeceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 60'ı yeni iş modellerinin geliştirilmesinin gelecekteki performansı etkileyeceğini belirtiyor.