Gelirini yüzde 38 artırdı, yeni veri merkezini açacak

Bu yılın 3’üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 38 artıran Turkcell Superonline 2015’te Gebze’de dünya standartlarında bir veri merkezini devreye alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell Superonline, bu yılın 3’üncü çeyreğinde geçen yıla göre gelirlerini yüzde 38 artırdı. Şirket, 2015’te dünya standartlarında bir veri merkezini de hizmete alacak. Turkcell Superonline’ın 3’üncü çeyrek finansal sonuçları, Genel Müdür Murat Erkan ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla paylaşıldı. Toplantıda verilen bilgilere göre, Turkcell Superonline’ın gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 328 milyon liraya ulaştı. Amortisman, vergi ve faiz öncesi karında (AVFÖK) yüzde 51 artış sağlayan şirketin AVFÖK marjı ise büyüyen ölçek etkisiyle 2.5 puan yükseldi ve yüzde 27.8’e çıktı. Turkcell Superonline bugüne kadar gerçekleştirdiği 2.5 milyar liralık yatırımla fiber ağ üzerinden 2 milyon ev ve iş yerinin kapısına kadar 1000 Mbps hızında internet hizmetini ulaştırdı. Şirketin 3’üncü çeyrek sonu itibariyle toplam internet müşteri sayısı 1,1 milyon olurken, bunların 686 binini fiber kullanıcıları oluşturdu. Üçüncü çeyrekte 33 bini fiber olmak üzere toplam 69 bin yeni müşteri kazanımı gerçekleşti. Aynı dönemde Turkcell Superonline ses müşterilerinin sayısı ise 500 bini aştı. Erkan, Turkcell Grup tarafından sunulan bütünleşik telekom çözümleri kapsamında veri merkezi hizmetlerinin önemine işaret ederek, halihazırda 3 şehirde toplam 7 lokasyonda 7 bin metrekareye ulaşan bir alanda kurumsal e-posta, sanal sunucu, sunucu yedekleme ve veri merkezi barındırma işlevlerini de içeren hizmetler sunduklarını aktardı. 

Veri merkezleri fabrikadan bozma

Türkiye’deki veri merkezlerinin fabrikadan bozma yerler olduğunu dile getiren Erkan, şöyle devam etti: “2015 yılının ikinci çeyreğinde Gebze’deki yeni bir veri merkezini faaliyete alacağız. Bu dünya standartlarında bir veri merkezi olacak. 22 bin metrekare kapalı alanda, 10 bin metrekare veri merkezi alanına; Tier-4’e hazır altyapı ile 3 noktadan yedekli fiber altyapıya, ileri deprem güvenliğine ve Leed sertifikasına sahip bir tesisle hizmet vereceğiz.”

Fiberde doğru düzgün paylaşım yok 

Fiber optik altyapının paylaşılması konusunda düzenlemeler yapıldığını fakat uygulamada aksaklıklar olduğunu anlatan Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, bir yerde fiber altyapısının olduğunu sorduklarında, şirketlerin cevap verme sürelerinin çok uzadığını söyledi. Şu anda doğru düzgün paylaşımın olmadığına dikkat çeken Erkan, “Altyapı yatırımı yapmak isteyen çok ama yapamıyorsunuz. Yatırımların hız kesmemesi için bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılması lazım” dedi.