Gıdada ciro artışı getiren 6 yeni trend

Hızlı tüketimde ilk 6 ay yakalanan yüzde 13’lük ciro artışının yüzde 8’i yeni ürünlerden geldi. Yeni ürünlere ve inovasyona tüketicinin ilgisinin yoğun olduğunu ortaya koyan Nielsen Türkiye, gıdada temel 6 trendi şöyle belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Tüketicilerin satın alma alışkanlıklarına dair araştırmalar yapan Nielsen Türkiye’ye göre önümüzdeki dönem gıda sektörüne 6 temel trend damga vuracak.

Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, 2017 yılının ilk 6 ayında sigara ve alkol hariç toplam hızlı tüketim ürünleri pazarında yüzde 13’lük bir ciro artışı olduğunu söyledi. Bu artışın yüzde 8’i fiyat artışı, yüzde 5’i hacimsel artış olarak ortaya çıkıyor.

Büyümede yeni ürünlerinin radikal bir etkisi oluyor. Ciro artışı incelendiğinde bu artışın yüzde 8’lik kısmı yeni ürünlerden geldi. Bu dikkat çekici payın hızlı tüketim ürünleri pazarında büyüme için inovasyonların ve yeni lansmanların ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Şekerel, “Kategori bazında bir inceleme yaptığımızda atıştırmalıklar, cilt bakım ürünleri ve yumuşatıcı deterjan kategorilerinde gözle görülür bir lansman ve relansman ağırlığının olduğunu gözlemledik” dedi.

Analitik danışmanlık yaptıklarını vurgulayan Şekerel, veriyi içgörü ile donatmanın öneminin altını çizdi.

Son yaptıkları araştırmalar ışığında gıda sektöründeki 6 temel trendin öne çıktığını vurgulayan Şekerel bu trendleri şöyle anlattı:

“Yeni çıkan ve pazarda büyümeyi sağlayan ürünler neler diye baktığımızda 6 yükselen trend görüyoruz. Bunun ilki; iyi ve sağlıklı ürün trendi. Sağlıklı ürüne Türk tüketicinin ilgisi diğer ülkelerden biraz daha fazla. Türkiye’de örneğin daha sağlıklı kabul edilen sütlü ürün kategorilerinde artık atıştırmalık ürünlerinin de piyasaya sunulduğunu görüyoruz. Geçmişte daha çok çocuklar için bu tarz ürünler varken, şimdi yetişkinler için de sağlıklı atıştırmalıklar ürün portföyünün genişlediğini görüyoruz. İkinci olarak premium, diğer bir deyişle özellikli ürünlerin büyümeyi tetiklediğini görüyoruz. Yani tüketiciler onlara daha fazla hizmet ve özellik sunuluyorsa bunun için biraz daha fazla ödemeye hazır. Burada tüketicinin beklentisini anlamak çok önemli. Yöresel lezzetler, tatlar ön plana çıkıyor. Artık yöresel ürünlere en sık gittiğimiz süper marketlerde de rastlayabiliyoruz. Dördüncü olarak narlı, expressolu gibi daha yoğun lezzete sahip ürünler trend olmuş durumda. Bir diğer trend, pratiklik-kolaylık sağlayan ürünler. Yürürken atıştırılabilecek ürün vurgusu ya da tekli porsiyonlar halinde paketlenmiş hayatımızı kolaylaştıracak ürünleri daha sık görüyoruz. Son olarak etik değerlere ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan ürünlerin de giderek arttığını gözlemliyoruz.”

Dijitalleşme ve teknoloji ile her şeyin daha hızlı hale geldiğini vurgulayan Nielsen Türkiye Genel Müdürü, bu değişimin tüketicilerin tüm tercihlerine damga vurduğunu anlattı.

İndirim marketleri ve parfümerilerde hızlı çıkış

Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre 2017’nin ilk 6 ayındaki büyümeden en çok fayda sağlayan kanal, indirim marketleri oldu. İndirim marketleri yüzde 34 ciro artışıyla en çok ciro büyümesi kaydeden kanal olarak dikkat çekti. Erdoğan, ilk 6 ayda parfümeri kanalının da yüzde 26’lık büyümeye ulaştığını açıkladı. E ticaretin tüketim ürünlerinde hız kazanmasını beklediklerini anlatan Erdoğan, deterjan ve kişisel bakım ürünlerinde e-ticaretin önünde geniş bir büyüme alanı olduğunu vurguladı.

“Hamile kadınların o süreçte e-ticarete ısındıklarını gözlemliyoruz” diyen Erdoğan, kadınlara dair dikkat çekici trendler olduğunu, örneğin kadınların mobil oyunlara yüzde 52 ile daha eğimli olduklarını, ayrıca futbol izleyicisi kadınların tüm dünyada yüzde 30 büyüdüğünü anlattı. Bu, kadın futbol taraftar sayısında 100 milyon kişilik bir artışa tekabül ediyor. Erdoğan, Nielsen olarak spor alanına özel bir odaklanma başlattıklarını, şirketlerin spor sponsorluklarının ciddi bir fırsat alanı olduğunu belirtti.

Y kuşağının 3 temel değeri

Türkiye nüfusunun yaklaşık 4’te biri Y kuşağı. Tüketicileri tanımak isteyenlerin Y kuşağını da yakından tanıması gerekiyor. Nielsen Türkiye, 500 kişilik çalışan ekibinde yoğun bir Y grubu barındırıyor. Erdoğan, bu nedenle gençlerden oluşan ikinci bir yönetim kurullarının olduğunu ve bu ikinci kurulun asıl yönetim kuruluna sürekli önerilerle katkıda bulunduğunu anlattı. Nielsen Y grubunu anlamak için çok sayıda araştırma yapıyor. İşte bu araştırmalara göre Y kuşağının 3 temel mottosu:

1. Biz: Y kuşağı için paylaşmak, dolayısıyla biz konsepti çok önemli. Tek bir mecrayla artık yetinmiyorlar.

2. Daha: Sağlıklı yaşam isteği daha konseptinin içinde. Daha hızlı, daha sağlıklı, daha yoğun lezzetli ürünler istiyor Y kuşağı. Her şeyde ek fayda arayışları var.

3. Hemen: Her şeyi kontrol altında tutma çabası var. Kuşağın sabırsızlığı ve aynı anda birden fazla şeyi bir arada yapıyor olmanın etkisi ile her şeyi hemen istiyorlar.

Oyunlar, yeni tutku...

“Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 50’si mobil oyun oynuyor. Akıllı telefonu olanların yüzde 27’si ise ‘her gün oyun oynarım’ diyor. Oyun oynayanlar günde yaklaşık 45 dakikalarını bu aktiviteye ayırıyor. Oyunlar şirketler için önemli bir alan olarak ön plana çıkıyor.”