HAVELSAN, 11 milli siber güvenlik yazılımı geliştirdi

HAVELSAN Siber Savunma Teknoloji Merkezini tanıttı, resmi açılış 23 Mart günü yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Yazılım ve havacılık elektroniği ve elektronik alanında faaliyet gösteren HAVELSAN, ulusal siber güvenlik hizmeti sunduğu HAVELSAN Siber Savunma Teknoloji Merkezini (SİSATEM) tanıttı. Faaliyete başlayan merkezdeki bütün yazılımların HAVELSAN tarafından üretilenlerle değiştirilmesine yönelik çalışma da devam ediyor. Eylül ayı itibariyle yazılımların tamamı HAVELSAN ürünü olacak. Bu amaçla, müşterilere sunulacak 11 ayrı yazılım Eylül ayında ticari olarak piyasaya çıkmış olacak. 

HAVELSAN CEO ve Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, merkez için oluşacak talebi karşılayacak kadar yatırım yapıldığını ve en önemli yatırımın da insan kaynağı olduğunu kaydetti. Halen 40 uzmanın çalıştığını ve yıl sonuna kadar kişi sayısının 80’e çıkacağını belirten Atalay, Türkiye’de 150 bin dolayında siber güvenlik uzmanı açığı  tahmin edildiğini kaydetti. 

HAVELSAN’ın vereceği siber güvenlik hizmetiyle, uzman çalıştırması mümkün olmayan kurumların bu ihtiyacını da karşılamış olacağını belirten Atalay, kurumun bu yönüyle çalıştığı firmaları eğitimine de katkı vereceğini vurguladı. 

SİSATEM’in TSE’den belgeli bir test merkezi olarak, kurumları siber saldırılara karşı koruması yanında, kullanılan yazılımların ve sistemlerin açık kapısı olup olmadığı vb. siber güvenlik yönlerinden de test edilebildiği bir merkez olduğunu belirten Atalay, bu yönüyle korumanın ötesinde de hizmet verdiklerinin altını çizdi. 

SİSATEM Bünyesinde, Teknoloji ve ürün geliştirme (Ar-Ge),Test, analiz ve simülasyon, Yönetilebilir güvenlik hizmetleri, Kurumsal destek hizmetleri ve Eğitim hizmetleri bölümleri oluşturuldu. Basına SİSATEM’in siber saldırılara karşı sürekli gözetim ve savunma uyguladığı Güvenlik Operasyonları Merkezi (Cyber Defence Center CDC) de gösterildi. 

 

HAVELSAN SİSATEM’in, kamu kuruluşlarına ve kritik tesislere koruma hizmeti verdiğinin altını çizen Atalay, “Siber savunma hizmeti, saldırıdan önce başlıyor. Önce saldırı olup olmadığını çeşitli yazılımlarla ve yöntemlerle buluyoruz. Bunun ardından çeşitli yollarla saldırı önleniyor” dedi. En yaygın saldırılardan olan D-Dos gibi hizmet vermeyi durdurmaya yönelik yardımların da çeşitli kuruluşlarla işbirliğiyle yapıldığını kaydetti. 

HAVELSAN’ın, mevcut faaliyetleri içinde ürettiği yazılımlar için güvenlik unsurlarını da uyguladığını, işlerinin doğal uzantısı olan siber güvenliği şimdi ayrı bir organizasyon olarak isteyen herkese sunduklarını belirten Ahmet Hamdi Atalay, iş yapma biçiminde de sektördeki diğer firmalarla ve kurumlarla işbirliği içinde bir ekosistem oluşturmanın benimsendiğini anlattı. 

HAVELSAN Siber Güvenlik Direktörü Kani Hacıpaşaoğlu da merkeze ilişkin verdiği bilgide, ulaşım, bankacılık, sağlık, kritik üretim tesisleri, enerji ve su sistemleri, telekomünikasyon ve kamu bilişim sistemlerinin mevzuatta öncelikli siber saldırılara karşı korunacak alanlar olarak belirlendiğini ve HAVELSAN’ın mevcut merkezle bu hizmetlerin tamamını verebilir duruma geldiğini anlattı. Hacıpaşaoğlu, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, diğer firmalar ile sürekli iletişim içinde ve birlikte çalışmayı içeren bir model benimsediklerini ve böylece bir eko sistem oluşturmayı amaçladıklarını anlattı.