Henkel bir fabrika parasını Blendax markası için verdi

Henkel, güzellik ve bakım alanında yeni satın aldığı Blendax markası ile ilgili büyüme projelerini tanıttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan AKI

Türkiye’yi yatırım yapmaya değer, güvenilir bir ülke olarak gören Henkel, büyümeyi sürdürüyor. Çok yakın bir zamanda Türkiye’de yapıştırıcı teknolojileri fabrikasının temellerini atan Henkel, bu kez de yeni satın aldığı Blendax markası ile ilgili büyüme projelerini tanıttı. Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, “Yatırımlara devam etmemizin Henkel açısından öneminin ve yatırım değerinin yanı sıra Türkiye’nin içinde bulunduğu süreçteki algısı ve imajı için de çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Güzellik ve bakım sektöründe pek çok kategoride lider konumda bulunduklarını belirten Alemdar“. Pazarın ilk üç lider firmasından biri durumundayız ve ikinciyle aramızdaki fark çok az. 1998 yılında girdiğimiz bu kategoride 58 kişiyle çıktığımız yolculukta şimdi 466 kişiye ulaşmış durumdayız. 15 yılda yatırımlarımız sadece fabrikaya değil insan kaynağına ve pazarlamaya da yapıldı” dedi. Alemdar, yeni Blendax şampuan markasına yaptıkları yatırımın da büyümeyi destekleyeceğini de söylerken “Arsa ve makineler dahil yeni yaptığımız fabrikamıza harcadığımız parayı, sadece bu markayı satın almak için ödedik” diye konuştu.

Blendax’ı alma kararı nasıl verildi?

Hasan Alemdar, Blendax markasının satın alma sürecini de şöyle aktardı: “Bundan 14 ay önce Düsseldorf’daki merkezimizden bana bir telefon geldi, üst yönetimden dediler ki Blendax markası hakkında ne düşünüyorsun. Çok sevindim ve pozitif olduğumu söyledim. Şunu dedim zamanlama olarak tam büyümemizin en iyi dönemindeyiz. Biz kozmetikte 15 yıldır arka arkaya büyüyoruz. Büyüye büyüye 2. ile aramızda bir puan fark kaldı. Potansiyel olarak iyi bir zaman. İkincisi portföyümüzde hep bizim sonradan yarattığımız markalar var. Diğer temizlik markalarımız ise hep Türkiye’de ilk markalar. Kozmetik tarafında hiç ilkimiz yoktu. Blendax Türkiye’nin ilk şampuan markası. Bu açıdan çok önemli köklü bir marka ve büyümek için çok büyük potansiyeli var”.

100 milyon dolarlık 3 marka alındı

Rakip firmadan toplamda 100 milyon dolarlık ciro potansiyeli olan 3 marka aldıklarını belirten Hasan Alemdar şu bilgileri verdi: “Bunlardan bir tanesi Blendax oldu. Diğerleri ‘Pert’ Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çok güçlü bir marka. Diğeri de ‘Shamtu’ o da Ukrayna ve Rusya’da pazarın güçlü markalarından biri… Bunlar arasında bize bağlı olacak tek marka Blendax. Anlaşma geçen yıl mayısta imzalandı ve ağustos ayında portföye dahil oldu. Bizde burada çok iyi bir hazırlık yapmak istedik. Markayı eski ve güçlü zamanlarına getirmek hedefindeyiz. Formülünü tekrar laboratuvarlarımızda geliştirdik. Blendax’ın bilinirlik yüzdesi 90’ın üstünde. Uzun yıllardır yatırım yapılmamasına rağmen akla gelen ilk 5 şampuan markasından biri… “

Blendax için üretim hazırlığı

Blendax markalı şampuanların Türkiye’de üretilmesi konusundaki hazırlık yapıldığına dikkat çeken Hasan Alemdar, bu konudaki planlarla ilgili de şu bilgileri veriyor: “Şu anda Blendax şampuanlar Almanya’da üretiliyor. Ürünü aldıktan sonra ağustostan itibaren Ar-Ge’miz çok çalıştı ve ürünü iyi bir noktaya getirdi. Şu aşamada Almanya’daki fabrikamızda üretiliyor olacak. Önümüzdeki 12 ay boyunca böyle bir üretim planımız var. Biz de bu süreçte Türkiye’de üretimle ilgili hazırlık yapacağız. Tabii ne tarz bir yatırım olacağını fizibilite çalışmaları belirleyecek. Kendi fabrikalarımızın içinde mi olur farklı bir yerde mi olur inceleyip göreceğiz.”

ŞAMPUAN PAZARI YÜZDE 10 BÜYÜYOR

Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar pazardaki son verilerle ilgili bilgileri ve Blendax’daki pazar hedeflerine ilişkin şunları söylüyor: “Türkiye’de şampuan pazarının büyüklüğü yaklaşık 1 milyon TL. Güzellik ve bakım ürünleri pazarının büyüklüğü zaten 2 milyon TL’ye ulaşıyor. Bu açıdan bakıldığında bu alan için şampuan önemli bir ürün. Pazarın yarısını şampuan oluşturuyor. Çok rekabetçi bir pazar ve biz diğer markalarımızla da bu pazardayız. Blendax’ın da pazarda özel bir kitlesi var. Yatırım yapılmamasına rağmen yüzde 5 gibi bir pazar payı var. Pazar hızlı büyüyor, özellikle gençler arasında en yaygın kullanılan bakım ürünü şampuan. Pazarın büyüme oranı yüzde 10’ların üstünde, yani çift haneli büyüyor. Bu pazarda pek çok markanın güçlü bir rekabeti var. 8 marka pazarı domine ediyor. En büyük pazar payına sahip markanın pazar payı yüzde 20’ler düzeyinde. Bizim ilk etapta hedefimiz Blendax’ın pazar payını ikiye katlamak.“

Bu konularda ilginizi çekebilir