Herkesi Lord yaptı, kendi de Lord oldu

Türkiye'de 7500 Lord ve Lady var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - İki yıl önce eğitim için gittiği İngiltere’de satılan yaratıcı ve kalıcı hediyeleri görünce Türkiye’deki eksikliği fark eden Türk girişimci, farklı bir girişime imza attı. Sıfır sermaye ile kurulan ve Türkiye’de internetten Lord ve Lady unvanı satan Out of Turkey Gift, şimdi ayda yaklaşık 200 bin lira ciro yapıyor. Kullanıcılarına farklı hediyeler sunan İngiltere merkezli şirketin en çok ilgi gören ürünü İskoçya’dan Lord&Lady ünvanı sertifikası. Sertifikaya sahip olmanın bedeli ise 250 lira ve sitede taksitli satış da bulunuyor. İskoçya yasalarına göre ülkedeki tarihi öneme sahip kale ve şatolarda bir paya ya da toprağa sahip olan herkes, yasalar gereği Lord veya Lady unvanı almaya hak kazanabiliyor. İskoçya’nın batısında bulunan bir şatoya bağlı 130 kilometrekarelik arsa, sembolik metrekarelere bölünerek satışına izin veriliyor. Bu da bölünmüş tapulardan oluşan onbinlerce parsel sahibini Lord ya da Lady unvanı alabilmesine sebep oluyor. Uluslararası kayıt işlemi tamamlandığında, İskoç yetkililer tarafından hazırlanan ve onaylanan kişiye özel unvan sertifikanız size özel basılan kimlik kartınızla beraber adresinize gönderiliyor. 

Söz konusu sertifika İskoçya’da toprak sahibi olduğunun yasal bir ispatı ve sunacağınız bu sertifika, vize başvurusu sırasında sizi diğerlerinden ayıran avantajınız oluyor. Ayrıca araziyi ziyaret etmeye gidebiliyorsunuz ve alanda geziniz sırasında size yardımcı olacak bir ekip ve konaklamanız için otel bulunuyor. Sertifikanızı görevlilere göstererek tüm bu olanaklardan indirimli olarak faydalanabiliyorsunuz. 

Ünlüler de Lord ve Lady unvanı aldı 
Nisan 2014 itibarıyla toplamda 7500 kişiye Lord ve Lady unvanı verdiklerini belirten Out of Turkey Gift’in Kurucu Ortaklarından Fırat Kurtoğlu “Bunun içerisinde Wilma Elles, Fenerbahçe’li Alex De Souza, Deniz Seki gibi isimler de bulunuyor. Geçen haftalarda ise Beyazıt Öztürk, Sibel Can, Halil Sezai ve Fettah Can’a İskoçya’dan Lord ve Lady unvanlarını da takdim ettik. Listemiz Derya Şensoy, DJ Geveze, Seda Akgül, Işıl Açıkkar gibi televizyon ve radyo dünyasının da ünlülerini içeriyor” diye konuştu. 

Aylık ziyaretçi sayısının 30 bin tekil ziyaretçi civarında olduğunu belirten Kurtoğlu, “İlgi yoğun ancak Türkiye’ye ayrılan belirli bir kontenjan bulunuyor. Unvanlar için bu kontenjan aylık 500 kişi ile sınırlı. Kontenjan dolduğunda ünvan satışları bir sonraki aya kadar donduruluyor” dedi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinden sipariş aldıklarını söyleyen Kurtoğlu, Şırnak’tan Van’a, Antalya’dan İzmir’e kadar her yerde ünvan sahibi kullanıcılarının bulunduğunu, ancak Ankara Yenimahalle’nin yaklaşık yüzde 80’inin İskoçya’dan lady ve lord ünvanına sahip olduğunu söyledi.