Hero Baby 'Bu Bahçede Arı Var' projesi ile Türkiye'de

Herbo Baby, Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile yaptığı işbirliği kapsamında bal arıları ile tozlaşmanın meyve verim ve kalitesine etkilerini araştıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Dünyaca ünlü bebek gıdaları üreticisi Hero Baby, yüksek kaliteli meyve üretimine yönelik araştırma yapılması için Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile işbirliği anlaşması yaptı. Fakülte, anlaşma uyarınca bal arıları ile tozlaşmanın meyve verim ve kalitesine etkilerini araştıracak.

"Bu Bahçede Arı Var" adlı projeyle ülkemizde bebek beslenmesine uygun yüksek kalitede meyve üretimi için yetiştiricilik alanlarına, çiçeklenme dönemleri boyunca yerleştirilen bal arısı kolonilerinin, meyve verim ve kalitesine etkilerinin araştırılması amaçlanıyor. Proje ile ayrıca arı sağlığını iyileştirmek ve arı nüfusunu artırmak da hedefleniyor.
Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Özgen, Prof. Dr. Sedat Serçe ve Prof. Dr. Ethem Akyol tarafından ortaklaşa yürütülen proje, dünyada 8 farklı ülkede yürütülen "Bee Careful" projesinin Türkiye ayağını oluşturuyor.

Bal arıları meyve verimini artırdı

Elma üretiminin yoğun yapıldığı ve Hero Türkiye'nin elma temin bölgesi olan Niğde, uluslararası bu projede pilot bölge olarak seçildi. Bu yıl Niğde bölgesinde farklı elma bahçelerinden temin edilen beş farklı çeşit ile yapılan ilk bilimsel çalışmalarda bal arısı kolonilerinin meyve verimini yaklaşık yüzde 12.2'ye kadar artırdığı tepit edildi.