Hobilerin gücü adına ben de patronum artık!

Uzun yıllar çalıştığı tekstil sektörüne veda ederek hobilere merak saran Vivi Yanni, yüzlerce kadını da peşinden sürükledi. Hobilerini işe dönüştüren kadınların yaptığı tasarım ürünler yok satıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

silbecengi.jpg

Hangimiz profesyonel iş hayatından sıkılıp da kendi işimizin hayalini kurmadık? Vivi Yanni de böyle bir hayalin peşinden gidenlerden… 12 yıllık tekstil sektöründe çalışan ancak sektördeki gidişat üzerine kendine farklı bir yol çizme ihtiyacı duyan Yanni, yeni arayışlar içinde hobilere merak sardı. Bir süre sonra hobileri kabına sığmadı… Kimi ev hanımı kimi profesyonel iş hayatından kaçan yüzlerce kadını da 'patron' yaptı. Yanni hem sattığı hobi makineleri hem de kadınlar arasında www.hobiniyarat.com internet sitesi sayesinde oluşturduğu sinerji ile deyim yerindeyse bir ‘hobi holding’ yaratmış durumda.

Ev kadınlarını tasarımcı yaptı

Hobilerinden nasıl mı para kazandılar? Vivi Yanni, hobileriyle ilgili araştırmalar yaparken şekilli kesim sistemleri yapan makineleri ile tanıştı. Bu işin piri olarak gösterilen Sizzix’nden önce kendisi için bir makine satın aldı. İşin içine daldıkça kendisi gibi aynı hayalleri kuran ve benzer profilde birçok kişi olduğunu gördü. Ve markanın Türkiye distribütörlüğüne kadar götürdü. Takı tasarımından, davet organizasyonlarında kullanılan aksesuarlara, ev dekorasyonunda özel hediyelik kutu tasarımına kadar yüzlerce çeşit ürünü tasarlama ve üretme imkanı sağlayan bu makinelerin satışının yanı sıra ortağı Yasin Boeno ile www.hobiniyarat.com internet sitesi kurdu. Vivi Yanni, “Kadınlar şekilli kesim sistemleri ile farklı uygulamalar yapıyor. Bu sayede kendi işini kuran birçok kişi var. Ağırlıklı olarak ev dekorasyonu, bebek odaları dekorasyonu, kıyafet tasarımı, patchwork, takı tasarımı, pastacılık, scrapbook, davetiye, kutu ve kart yapımı, özel gün tasarım ürünlerinin satışını hobiniyarat. com üzerinden de yapabiliyorlar.

Aylık kazanç 6 bin TL’ye kadar çıkabiliyor

Türkiye’de yaklaşık 12.2 milyon ev kadını var. Artık daha çok üretime katılmak isteyen ev kadınların yarattığı ekonomide giderek büyüyor. Hobinirata.com bu nokta da kadınlara danışmanlıklar yapıyor. Ürünlerin nasıl pazarlanacağından maliyet anailizine kadar birçok konuda eğitimler veriyor. Kadınlar, şekilli kesim sistemi yaptıkları tacı 1-3 TL, magneti 1-5 TL, broşları 2-5 TL, anahtarlığı 3-7 TL, hediyelik eşya ve ev dekorasyon ürünlerini ise 5 ile 25 TL arasında satabiliyor. Ayda ortalama 100 ürün yapan kadınların gelirleri de 500 ile 6 bin TL arasında değişiyor. Türkiye genelinde daha çok kadını ekonomiye kazandırmayı hedefl ediklerini belirten Yanni, birçok kadının kendi dükkanlarını bile açtığını, kurumsal büyük adetli anlaşmalar yaptıklarını açıklıyor.

Antrenörlükten keçe tasarımcılığına geçti

Hobisinden para kazanan isimlerden biri Duygu Akdağlı Fırtına… Tokatlı ve bir çocuk annesi olan Fırtına aslında bir antrenör. Şimdi ise kişiye özel keçe tasarımları yapıyor. Yaptığı tasarımları Pink House Tasarım isimli mağazasında satıyor. Dükkanının ismini de ABD’den Tokat’a gelen bir turist koymuş. Dükkan daha yeni açılırken içeri girerek alışveriş yapan ABD’li turist dükkandaki fuşya renginin ağırlığından dolayı “Buranın adı Pink House” olsun demiş. Akdağlı Fırtına da henüz ismini koymadıkları dükkanına da bu ismi koymuş. Liseye kadar düğmesi düşse dikmesi için annesine koşan Akdağlı Fırtına şimdi özel tasarımları ile başarıya ulaşmış bir iş kadını. Ama onun hayalleri daha da büyük… Duygu Akdağlı Fırtına, Tokatlı ev kadınlarına da kazandırmak için kolları sıvamış durumda. Bir yandan bir atölye kurma hazırlığında olan Akdağlı Fırtına, diğer yandan da evden çıkamayan kadınlara evlerinde parça başı iş yaparak para kazanma imkanı yaratacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir