İki kadın mimar, OSB’leri dönüştürüyor

Mihenta Mimarlık kurucularından Meryem Özen ve Melek Aksu, villa ve konutlardaki mimari tasarımı bırakıp Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki şirketleri A'dan Z'ye dönüştürmeye başladı. İki kadın mimar yenilemeye İstanbul’daki sanayi sitelerinden başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Nef’te birlikte çalışırken tanıştılar. Mantık ortaklığıyla şirket kurdular. 2015’te ofisi açtıktan sonra iki seçim bir referandum, bir darbe girişimi yaşadılar buna rağmen ortaklıklarını başarıyla sürdüren ikili bugün Türkiye’nin önemli sanayi sitelerini dönüştürüyor. Mihenta Mimarlık kurucularından Meryem Özen, kurulduktan sonra na tamam dairelerin dekorasyonu ile villa projelerinin dekorayonu alanında çalıştıklarını söyledi.

Ancak bu alanda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Organize Sanayi Bölgeleri (OSB)’lere kaydıklarını aktaran Özen, “Na tamam projelerde mimari anlamda çok fazla dokunuş yapamıyorduk. Daha çok malzeme alımı yapan nalbur gibi çalışıyorduk. Villarda ise biraz daha mimari içerik geliştirme şansına sahiptik. Ancak buradada karşımıza instagram ve ev hanımları çıktı. Bütün ev hanımları intagramdan fotoğraf getirerek mimarlık yapıyorlardı. Nalburu da, emlakçısı da, perdecisi dekorasyon hizmetleri ile mimarlık hizmeti vermeye çalışıyor. Buda bizi OSB’lere yönlendirdi” dedi.

Şirketler kadar çalışan da yeni ofis istiyor

OSB’ler de çalışan ancak inşaat işi yapmayan çok sayıda büyük firma olduğunu aktaran Özen şöyle konuştu: “Şehrin göbeğinde kalan Ümraniye İMES, İkitelli OSB’de gibi sanayi bölgelerinde çalışmaya başladık. Çünkü şirketler bu alanlarda büyürken artık mevcut ofislerinin büyüyen ihtiyaçlarına cevap vermediği daha fazla farketmeye başladı. Bunun dışında çalışanlarının mutlu olmasına daha fazla önem verme isteği ve işçilerin de daha talepkar olması da sanayi sitelerine yenileme ihtiyacı getirdi. Talepler artınca işveren de mekanları büyütüp daha konforlu hale getirimek istiyor. Bu noktada biz devreye girerek ofisleri elektrik tesisatından, mekanik sisteme ve mimarlığa kadar A’den Z’ye yaparak her türlü hizmet verebiliyoruz.”

Her şeyi tek kalemde çözerek şirketlere zaman avantajı sunduklarını söyleyen Özen, bu amaçla OSB’lerdeki 5 şirketi komple yenilediklerini kaydetti. Bunlar arasında 3 bin metrekarelik alana sahip bir kimya fabrikasından ile 6 bin metrekarelik alanda makine üreticisi ile 10 bin metrekareye sahip başka firmalar olduğunu ifade eden Özen, “Bunun dışında şehir içinde üretimin yapılmadığı sadece hizmetin verildiği alanları da organize ediyoruz” diye konuştu.

Copy paste tasarım maliyet arttırıyor

Bir grup mimarın tasarım yaparken copy past ilerlediğini aktaran Özen, tasarımda ve proje yapım esnasında dikkat edilmesi gereken konuları şöyle anlattı: “Tasarımcılar bir proje yaparken uygulanabilirliğine bakmazlar. Şantiyede çalışmadıkları için bazen de yeni malzemelere pek bakmazlar. Sadece renkleri değiştirerek iş yaparlar. Banyoda standart bir ölçü uygulanmadığı için150 odalı bir otelde farklı mobilya ölçülerinden dolayı süreç uzayabiliyor. Bu da ekstra maliyet getiriyor. Ancak odalar standart bir şekilde yapılsa, otel daha bitmeden mobilyalar sipariş edilebilir. Ayrıca bir şirketin yıllarca aynı malzeme ofisleriyle çalışması yerine farklı malzemecilerden fiyat alması bunları karşılaştırması piyasadaki uygun ve yeni ürünleri görmesi açısından faydalı olacak. Bu özellikle otel projelerinde çok faydalı oluyor. Bundan dolayı yüzde 35’lere varan karlar sağlamaları mümkün” dedi.

Google ofislerine ilgi artıyor

Düzenlemesini yaptıklarını ofi sler arasında teknokentlerde yer alan ofi sler olduğunu aktaran Mihenta Kurucu Ortağı Melek Aksu’da şöyle konuştu: “Bu ortamlar daha esnek çalışma alanlarına sahip. Bu nedenle dinlenme alanlarının olduğu Google ofi sleri tarzında dizayn ediyoruz. Bu hızla yayılıyor. OSB’lerden de benzer ofi s isteyenler oluyor.”