'İlk çeyrek yüzde 60 büyüdük, bu Ramazan işler durmaz'

Kapasite artırmak için yeni yatırım planlayan Graniser Seramik, geleceği tasarlayacak adımı Ar-Ge merkezi kurarak atıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Zor bir yılın ardından ilk çeyrekte yüzde 60, ikinci çeyrekte ise yüzde 50 büyümeye imza atan Graniser’de yüzler gülüyor. Türkiye’nin önemli seramik üreticilerinden Graniser’in CEO’su Fatih Korhan, bayilerinin piyasayı çok yakından kokladığını vurgulayarak, “Onlarla yaptığımız her temas da gösteriyor ki hareketlilik artıyor. Her Ramazan işler rölantiye girer. Bu kez öyle olmayacak, işler yavaşlamayacak gibi görünüyor” ifadesini kullanıyor. Seramik, enerji dışında tüm girdileri yerli olan bir sektör. Cari açığın azalması ve istihdam açısından çok önemli. Sektör katma değer yolunda gerekli adımları atabilirse global trendleri belirleyen noktaya gelebilecek. 20 milyon metrekareyi aşan üretim kapasitesi ile sektörün süper ligine çıktıklarını vurgulayan CEO Korhan ile sektörü ve şirketin hedefl erini konuştuk.

Ertelenmiş talep harekete geçti, hızlanarak koşuyoruz

Piyasada hava nasıl? Bayilerinizden ne gibi sinyaller alıyorsunuz?

Son dönemde gelen sinyallerin hepsi iyi. 16 Nisan sonrası ciddi bir hareketlenme var. Ramazan’da her yıl bir fren olur, işler rölantiye girer. Ülke genel olarak yavaşlar. Ancak şu anda gelen siparişlerden ve aldığımız geri bildirimlerden şunu söyleyebilirim ki bu Ramazan yavaş geçmeyecek.

►Sizin satışlar nasıl 2017’nin ilk döneminde?

İlk çeyrekte geçen yıla göre yüzde 60’lık bir satış artışımız var. İkinci çeyrekte de Haziran siparişlerini aldığımız için rahatlıkla söyleyebilirim ki yüzde 50’lik bir büyüme yakalayacağız. Pozitif yani rakamlarımız.

►Bu pozitifin çok ötesinde bir satış artışı...

Evet. Burada geçen yılın son döneminde yaptığımız ilave 3 milyon metrekarelik üretim artışının da etkisi var. 16 milyon metrekareden 19 milyon metrekareye yani yüzde 20’lik bir kapasite artışı söz konusu. Bu yıl başında da 2 milyon metrekare daha artırdık üretimimizi. 20 milyon metrekareyi aştı kapasitemiz.

►Sadece kapasite artışı ile açıklanabilir mi?

Nereden kaynaklanıyor bu dinamizm? 2016 yılında Türk seramik sektörü yüzde 7.5 küçülmüş. Biz Graniser olarak yüzde 20 büyüdük. Ama daha fazla büyümek istedik. İnsanlar bir süreden beri kriz algısı, referandum, dış pazarlarda yaşananlar gibi nedenlerle tedirginlerdi. Şimdi giderek sıyrılıyoruz bunlardan ve ağırlıkları attıkça daha hızlı koşmaya başlıyoruz. 2017 o nedenle iyi bir toparlanma senesi, 2018 ise bunun çok daha şahlandığı bir yıl olacak. Sorunuz kısa cevabı şu; biz büyüme iştahı olan bir ülkeyiz ve bir takım şeyleri bir süredir erteledik. Park etmiştik ama şu anda eski trendi yakalamak isteyen bir ruh halindeyiz.

►Dipten çıkış başladı diyorsunuz...

Çok sevdiğim bir söz var: Tüm krizlerin ortak bir noktası var, hepsi biterler... 2015’te iki seçim oldu, “2016 için daha ne olabilir ki” demiştik, çok kötü bir dönem yaşadık...

►Gayrimenkul sektöründe ertelenmiş bir sıkıntı olduğu, nakit sıkışıklığı nedeniyle ödeme yerine konut teklif edildiği söyleniyor. Siz böyle bir tehlike görmüyorsunuz o zaman...

Bu söz konusuydu ama oldukça azaldı. Son 6 aylık trende baktığınızda batanlar, kaçanlar, ev vereyim yoksa döndüremeyeceğim diyenler azalma trendinde, bunu görüyorsunuz. Söylediğiniz gibi teklifl er de daha az geliyor. Biz bir dönem kabul ettik bu tip teklifl eri ama baktık sonra emlak ofisi gibi olduk... Bizi işimizin odağından kopartacak bir durum ama o arkadaşlarımızın ayakta kalabilmesi, yaşayabilmesi için kabul etmek zorundaydık.

►İlk çeyrekteki yüzde 60’lık büyümenin ne kadarı ihracattan geliyor?

İç piyasada da işlerimiz çok iyi ama artışın yüzde 60’ı ihracattan geliyor. Son yaptığımız yatırım ihracat piyasasına, katma değeri yüksek büyükölçülü ürünlere yönelikti. İç pazarda bayilerimize mal yok demeden ama ihracatta verdiğimiz savaşta da geride kalmadan ilerlememiz için kapasitemizi doğru yönetmek zorundayız. Hızlı olmanız ve müşteriye yakın olarak piyasayı doğru öngörebilmeniz gerekiyor.

►Yeni yatırım planlanıyor mu bu büyüme paralelinde?

Evet, yıl sonunda 6 numara yer karosu üretimine dair yeni bir yatırım planlıyoruz. 3.5 milyon metrekare daha kapasite getirecek bu yatırım. Bu yatırımla çalışan sayımız da 100 kişi artarak 1100’ü bulacak. Akhisar’ın en büyük işvereniyiz.

►İhracatınız ne seviyede ve hangi pazarlarda güçlüsünüz?

Biz ihracata odaklanmış bir şirketiz. Sektörümüzde Ege’nin en büyük ihracatçısıyız. Geçen yıl 47 milyon dolardı. Bu yıl 55 milyon dolara yakın bir ihracat bekliyoruz. İhracatta rekabetçi olmak için gerekli tüm yatırımlara yakınız. En büyük pazarımız İsrail ve ABD. Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa en önemli pazarlarımız. İhracatta bu yıl yüzde 25’lik bir büyüme öngörmüştük. Büyük bir aksilik olmazsa bunu yakalayacağız.

Sektörde konsolidasyon olacak

►Sektörde tüm firmaların yaşadığı bir büyüme mi söz konusu yoksa size özel mi bu canlılık?

Sektörde katma değerli ürünlere yatırım yapmayan firmalar açısından bir konsolidasyon bekliyorum ben açıkçası. Birkaç firma sektörden çekildi zaten. Bu yıl içinde bile konsolidasyonun yaşanması söz konusu. Maliyet yönetimine ve operasyonel verimliliğe yatırım yapan frmalar rekabette öne çıkıyor, bunu ihmal edenler oyundan düşecek. Konsolidasyonlar gelmek zorunda çünkü inanılmaz bir fiyat baskısı var; maliyetlere artık yapılacak bir şey kalmayınca ölçek ve operasyonel verimlilikle işi çevirebilirsiniz. Uzun vadede ise Keynes’in söylediği gibi tüm maliyetler değişken. Ar-Ge’ye odaklanmayan, Ür-Ge yapmayan sektörde ayakta kalamaz.

Fonlar Türkiye’de sürekli şirket bakıyor

Bu yıl 20'nci yaşını kutlayan Graniser, 2012 yılından beri yüzde 75’i İngiliz yatırım fonu Bancroft, yüzde 25’i EBRD’ye ait, tamamı yabancı bir fona ait tek seramik şirketi. Fon ne zaman çıkmayı planlıyor? “Şu an için öyle bir gündem yok, tek odağımız koşmak. Ama eninde sonunda olacak” diyen Fatih Korhan 2 yılı aşkın süredir Graniser yönetiminde. Deloitte’den Kardemir’e, oradan da Graniser’e transfer olan Korhan önce CFO görevine gelmiş, sonra CEO olarak atanmış. Korhan, “Fonlarla sürekli temas halindeyim. Görüyorum; devamlı yeni şirket bakıyorlar Türkiye’de” dedi.