İstanbul’da taksiye binmesem yatırımdan endişe edebilirdim
Avrupa’nın üçüncü büyük ısıtma soğutma sistemleri şirketi BDR’nin CEO’su Rob ven Banning, Baymak’a bugünkü koşullar da olsa yatırım yapacaklarını söyledi
ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
AMSTERDAM - Türkiye’nin girişimcilikte başarı hikayelerinden biri olan Baymak’ı 2013 yılında bünyesine katan, Avrupa’nın ısıtma-soğutma sektöründe 3. şirketi Hollandalı BDR Thermea’nın CEO’su Rob van Banning, değişen ekonomik ve jeopolitik koşulların bir yabancı yatırımcı olarak kendilerini ürkütmediğini belirterek, “Eğer bugünkü şartlar söz konusu olsaydı da Türkiye’ye yatırım yapar, Baymak’ı yine satın alırdık” dedi. BDR Thermea’nın Hollanda Apeldoorn’daki Ar-Ge Merkezi’nde Türk gazetecilerle bir araya gelen Rob van Banning ve Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, BDR Thermea’nın Türkiye’ye stratejisini ve Baymak’ın gelecek planlarını paylaştı. Toplantıda, Türkiye ve bölgedeki siyasi ve ekonomik gelişmelerin hatırlatılması ve “Bugün olsa yine Baymak’ı alır mıydınız? Bu yatırımdan bir pişmanlık duydunuz mu” soruna Banning, “Bugünkü şartlarda Baymak’ı yine satın alırdım. Bu satın almadan pişmanlık duymadık” yanıtını verdi. “Bu gelişmeler sizi korkutuyor mu?” sorunu ise Banning şöyle yanıtladı: “Eğer Türkiye’de ve bölgede neler olduğunu sadece Hollanda’da gazetelerden takip ederseniz korkabilirsiniz. Çok farklı görünür. Ama Türkiye’den gerçek durum hakkında detaylı bir bilgi alırsanız, benim yaptığım gibi sık sık ziyaret eder, İstanbul’da taksiye biner, insanların nasıl yaşadığını görürseniz, korkulacak bir durum olmadığını da görürsünüz.”
Sektör küçüldü, Baymak büyüdü
Baymak Genel Müdürü Ender Çolak iki yıl içinde Baymak’ta büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hollanda teknolojisi ile tüm ürün gamımızı yeniledik. Yeni nesil yoğuşmalı kazanlarda pazar payımızı ikiye katlayarak yüzde 31’e getirdik. 2014’te ülkemizde sektör küçüldüğü halde biz yüzde 5 büyümeyi başardık. Bu yıl da hedefimiz yüzde 10” dedi. İki yıl içerisinde ihracat yapılan ülke sayısını 50’den 70’e çıkardıklarını kaydeden Çolak, Çin’e kombi ve kazan, Almanya’ya ve Güney Kore’ye güneş kolektörü, Yeni Zelanda ve ABD’ye sıcak su tankları satmaya başladıklarını söyledi. Çolak, yılın ilk 7 ayında geçen yıla göre kombide yüzde 6, duvar tipi yoğuşmalı kazanda yüzde 18, klimada yüzde 57, termosifonda yüzde 21, şofb ende yüzde 57, ısı pompasında yüzde 19 büyüdüklerini sözlerine ekledi.
Isıtma sektöründe ERP denilen enerji verimli ürünlerin kullanımının Avrupa Birliği ülkelerinde 25 Eylül’de zorunlu hale geleceğini kaydeden Ender Çolak, Türkiye’nin de AB’ye uyum çerçevesinde şubat ayından itibaren kısmen bu uygulamaya başlayacağını söyledi. Çolak, düzenleme ile birlikte Türkiye’de artık bütün kombi ve kazanların enerji verimli ürünlere dönüşeceğini ve bunun Türkiye’nin yıllık enerji faturasını 5-6 milyar dolar düşüreceğini sözlerine ekledi.
Taşeron bitti, karlılık arttı
BDR Themea olarak 6 yıldır Türkiye pazarında olduklarını hatırlatan Rob van Banning, son üç yılda Baymak’ın ürün gamını yenilediklerini ve Hollanda teknolojisi ürünlerle kaliteyi gerçek anlamda iyileştirdiklerini anlattı. Rob van Banning, “Bizim gibi şirketlerde mutlaka ve mutlaka kalite ön plandadır. O yüzden Baymak’ta ilk olarak taşeron işçi denen sistem son verdik. Baymak’ta şu an çalışanlarımızın tamamı kadrolu ve sendikalı. Bu da bizim kalitemizi artırdı” diye konuştu.
Türkiye klima ticaretine soktu
Türkiye pazarının çok dinamik ve heyecan verici olduğunu vurgulayan Banning, Baymak’ın iki yılda BDR Thermea’nın 12 şirketi arasında en çok ciro yapan ilk beş içine girerek büyük bir başarı hikayesi yarattığını söyledi. BDR Thermea’nın 2014 yılı cirosunun 1.7 milyar euro olduğunu söyleyen Banning, Baymak’ın bu ciro içindeki payının yüzde 9 olduğunu söyledi. Türkiye’nin yeni teknolojiyi en hızlı şekilde adapte eden ülkelerden biri olduğunun altını çizen Banning, “Baymak yeni nesil yoğuşmalı kazan ürünümüzü en başarılı uygulayan ülke olarak Türkiye pazarında lider oldu.
EŞLERİ TESİSATÇILAR ‘BUGÜN BENİ BES’LEYECEK KOMBİ SATTIN MI’ DİYE SORUYOR
Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, SPK’nın eski başkan yardımcısı ve Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES) Türkiye’de kurgulayan ekipten... BES'e gönülden inanıyor, sistemin ancak reel sektör tarafından sahiplenilirse başarıya ulaşabileceğini düşünüyor. Buradan hareketle örnek olacak bir proje başlatmış ve Baymak’ta nisan sonunda Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan BES kampanyasına start vermiş. Geçen sürede 1.000’in üzerinde bayi ve tesisatçının aileleriyle bu sosyal sorumluluk girişimine katıldığını anlatan Çolak, “Bu projede Garanti Emeklilik ile anlaştık. Sistem basit, yeni nesil enerji verimli Baymak kombilerinin tüketicilere satışını yapan bayi ve tesisatçılara birer BES hesabı açtırarak, bu hesaplara kombi başına 80 TL katkı payı yatırıyoruz. Ek olarak 20 TL’de devletin katkısı geliyor. Yani ayda 10 Baymak kombi satışı yapan bir bayi ve tesisatçının BES hesabına 1.000 TL yatıyor. Bayi ve tesisatçı bu yolla kendisi ve ailesi için çok uzun yıllar boyunca Baymak ürünü kullanacak, bu sayede emekliliğini garanti altına alacak. Kampanya özellikle Anadolu’da büyük ilgi gördü. Sistemi tesisatçıların eşleri de çok sevdi. Eşleri eve gelince ‘bugün hangi marka kombi sattın’ diye sormaya başladı” diye konuştu. Çolak, hedeflerinin 2017 sonunda 10 bin bayi ve tesisatçıya ulaşmak olduğunu söyledi. Çolak, Şekerbank’la birlikte başlattıkları ve güneşten elektrik üreten paket sistemleri çatı üstü kurumları için şuana kadar 10 MV’lik teklif verdiklerini kaydetti. Çolak, 2017 yılına kadar 100 MW olması öngörülen çatı üstü kurulumlarının yüzde 30’unu, yani 30 MW’ını kurmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.