İsteğinizi her açıdan kaydediyorlar

Üç genç girişimci insansız hava aracıyla müşterilerinin isteklerini gökyüzünden kayda alıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER

İSTANBUL - Üç genç girişimci insansız hava aracı ‘drone’ sayesinde yeni bir iş alanı yarattı. Havadan görüntü alabilen araç, yurtdışında paket tesliminde bile kullanılıyor. Türkiye’de geçtiğimiz aylarda kurulan dronekirala. com’un müşterileri arasında inşaattan organizasyona kadar çok sayıda sektörden birçok şirketi görmek mümkün. Şirketin kurucularından Gökay Borulday, ikinci girişim hikayesi olan dronekirala.com için, “Rüyalarımda dahi çalıştığım yatırım” dedi.

regrg.jpg

Drone, askeri amaçlarla yola çıkılarak üretilen bir araç. Ancak zaman içinde bireysel kullanımın artması, drone’u çok farklı alanlarda kullanılır hale getirdi. Dronekirala.com’un kurucularından Gökay Borulday’ın bu yeni nesil hava aracıyla tanışması ise hobi amaçlı olmuş. Uzaktan kumandalı helikopterle başlayan bu yolculuğun drone’a kadar gittiğini anlatan Borulday, “Tanışmam eskiye dayansa da bu konuda bir girişim kurma kararım birkaç ay önce gelişti. Sürekli takipte olduğum sektörün teknolojik olarak hızlı ilerleyişini ve insanların ilgisini gördüğümde ‘doğru iş’ olduğuna inandım. 1 Nisan’da da ortaklarım İlkay Barbaros ve Onur Uz ile şirketimizi kurduk” diye konuştu.

Şimdiye kadar en fazla talebin düğün organizasyonları için geldiğini belirten Borulday, “İnsanlar farklı açılardan ve sıkılmadan izleyebilecekleri bir şeyler arıyor. Bir diğer sektör ise inşaat. Firmalar, periyodik raporlama için şantiye çekimleri istiyor. Fabrika, otel gibi yerlerin çekimleri ve tanıtımları için de yoğun ilgi söz konusu” açıklamasını yaptı. Drone ile çekim yapmanın maliyetinin işin içeriğine göre değiştiğini aktaran Borulday, “Örneğin uçuşun rahat olduğu bir açık hava düğünü yaklaşık 900TL+KDV gibi bir fiyata mal oluyor” diye konuştu.

İkinci girişimcilik deneyimi 

Dronekirala.com, Borulday’ın ilk girişimcilik hikayesi değil. Yaklaşık üç yıl önce giysicini.com ile girişimciliğe adım atan Borulday, Türkiye’nin önde gelen melek yatırımcıları tarafından desteklendiklerini kaydetti. Borulday, “2013 sonunda ekibimize dahil olan 4 arkadaşımızla daha da güçlendik. Yani dronekirala.com, rüyalarımda dahi çalıştığım ikinci girişimim oldu” yorumunda bulundu. Cihazların gelişimi hızla devam ederken gelişen bir pazardan söz etmenin yanlış olmayacağını belirten Borulday, “Yeni cihazlar çok daha sabit ve pilota daha az iş bırakıyor. Tek batarya ile havada kalma süreleri sürekli artıyor. Amazon ve Google gibi sektör devleri, bu teknolojiyi kullanıyor ve destekliyor. Haliyle daha yapılacak çok şey var” dedi.

'Kiralamayı yanlış anlayıp kullanmak için geliyorlar'

Şirketin kurulmasından bu yana çok sayıda talep alan dronekirala.com, farklı beklentiler doğrultusunda hizmetlerini geliştirmeyi planlıyor. Fikirlerin hayata geçmesi için zamana ihtiyaç duyduklarını belirten Borulday, “Son kullanıcı bize ulaşarak, cihazı kiralayıp kendisi kullanmak istiyor. İlk etapta, araç kiralamak gibi algılanıyor. Ama bizim sunduğumuz pilotuyla birlikte özel bir kiralama hizmeti. Deneyimli pilotlarımızla gidip uçuşumuzu gerçekleştiriyoruz veya özel çekim isteniyorsa çekimi yapıp sonrasında montajlayıp müşterimize sunuyoruz. Ancak en yakın zamanda bu hizmeti de vermek istiyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir