Kaçakçılıkla mücadeleye 100 milyon dolarlık hibe
Kaçakçılıkla mücadele için 100 milyon dolarlık bütçe ayıran Philip Morris International, 100 bin dolardan 3 milyon dolara kadar hibe desteği verecek. Türkiye’den de proje bekleniyor.
Dünyada devletlerin tüm çabalarına rağmen yıllık 650 milyar dolar büyüklüğe ulaşan kaçak ticaret pazarı, özel sektörün de önemli mücadele alanlarından birine dönüştü. Kaçak ticaretle mücadele konusunda pek çok çalışmanın içinde yer alan Philip Morris International, bu kez “PMI Impact” adını verdiği yeni bir girişimle, kaçakçılığı azaltmak için dünya çapında bir girişim başlattı. Dünya devi, bu girişim için 100 milyon dolar bütçe ayırdı.
Girişimde, sağlanacak ilk fon desteği için “AB’de kaçakçılığı önleyecek fikirler” teması belirlendi. Bu tema çerçevesinde sigara kaçakçılığı ve bunun önlenmesine etki edebilecek her türlü proje değerlendirmeye alınacak. Projeler araştırma, eğitim ve bilinçlendirme ile eylem başlıkları altında gruplanacak. Ağırlıklı olarak hukuk ve kaçakçılıkla mücadele alanında çalışmış olan ve Philip Morris International’dan bağımsız bir konsey, projeleri değerlendirecek. Projelere en az 100 bin dolar, en fazla 3 milyon dolar hibe desteği verilecek. Hibeden kamu, özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları yararlanabilecek. Devletin kararlı mücadelesine rağmen yüzde 13’te kemikleşen sigara kaçakçılığı sorunuyla baş etmeye çalışan Türkiye’deki kuruluşlar da “PMI Impact” girişimine başvurabilecek.
Fikirleri heyecanla bekliyoruz
PMI İcra Kurulu Başkanı André Calantzopoulos, girişimin hedefini şöyle açıkladı:
“Kaçakçılıkla mücadele konusunda ilerleyebilmek için fikir, kaynak ve eylemlere ihtiyaç var. Bu yüzden “PMI Impact”ı başlattık. Çok önemli uzmanların bu çabamızı desteklemeyi kabul etmesi bizi son derece memnun etti ve geniş kapsamlı hibe başvurularını almayı büyük heyecanla bekliyoruz. PMI olarak, aynı zamanda, kendi tedarik zincirimizi denetlemeye ve kaçakçılıkla mücadele ile ilgili uluslararası protokolleri desteklemeye devam ediyoruz".
AB’de kaçakçılık büyüyor
PMI tarafından yapılan açıklamaya göre kaçak tütün ticareti sorunun birçok yönünden birisi. Bugüne kadar gösterilen tüm çabaya rağmen kaçak ticaretin en karlı yöntemlerinden birisi tütün ticareti. Zorlu bir hedef olan sigara kaçakçılığı ile mücadelede kalıcı sonuçlar elde etmek için herkesin koordineli biçimde sorunun tamamına yönelik göstereceği çabalara ihtiyaç var.
PMI yetkilileri, projenin ilk fonu için neden AB’deki kaçakçılığın seçildiğini de şöyle açıkladılar: “AB, suç ağları açısından hem karlı bir hedef hem de çekici bir operasyon ortamı. Her ne kadar AB, ileri hukuki çerçevesi ve denetimleri, AB dışındaki ülkeler ve uluslararası örgütlerle işbirliği sayesinde suç ağlarının çalışmalarını bozmak açısından özel bir konuma sahip olsa da, AB pazarında kaçakçılık kapsam, büyüklük, rotalar ve aktörler açısından hızla büyümeye devam ediyor. Bu durum, daha hedefe yönelik ve daha kapsamlı kaçakçılıkla mücadele çalışmalarına ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu girişim gelişerek ileride daha başka finansman desteğini ihtiva ettikçe “PMI Impact”, bu konunun kapsamını, küresel ve değişen durumuna uygun olarak daha farklı konularla da genişletecektir. Bu nedenle ilk fonlama döneminde “PMI Impact”, başka yerlerde uygulansa bile AB içerisindeki kaçakçılık ve ilişkili suçlar üzerine etki edebilecek projelere çağrıda bulunmaktadır. Dünyanın her tarafındaki kuruluşlar başvuruda bulunabilir fakat tüm proje tekliflerinin bir veya daha fazla “PMI Impact” odak alanı ile direkt ilişkili olması, farklı kaçakçılık ve ilişkili suçlarla mücadele etse bile kaçak tütün ticaretine açık bir şekilde etki edebileceğini göstermesi gerekmektedir.”