Kadın çiftçiler Philip Morris fabrikasını gezdi
Egeli kadın tütün çiftçileri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Philip Morris Sabancı’nın İzmir Torbalı’daki fabrikası Philsa’da ürettikleri tütünün hangi aşamalardan geçtiğini yerinde gördüler.
TÜİK verilerine göre tarım sektöründe 5.2 milyon kişi istihdam ediliyor. Bunun ise 2.3 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Tütün tarımı özelinde bakıldığında ise toplam 55 bin çalışanın yarısından fazlası kadın.
Türkiye’deki toplam tütün üretiminin yüzde 70’inin gerçekleştiği Ege'de kadın çiftçiler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Philip Morris Sabancı’nın İzmir Torbalı’daki fabrikası Philsa’da, Oryantal Tütün Agronomi ve Eğitim Merkezi’ndeydi.
Agronomi Merkezi’nde, tütün uzmanları tarafından tütün tarımı ve tohumu hakkında bilgilendirilen ve fabrika turuna katılan 100 kadın çiftçi, ürettikleri tütünün hangi aşamalardan geçtiğini bizzat yerinde görüp, incelediler.
Philip Morris/Sabancı’nın “İyi Tarım Uygulamaları” prensibinin bir parçası olarak 2012 yılında kurduğu Agronomi Merkezi aracılığıyla, zamanında ilaçlama ve gübreleme tekniklerinden sertifikalı yüksek kaliteli tohumlara kadar şimdiye kadar pek çok konuda eğitim alan kadınlar, eğitimlerden de modern yöntemlerden de memnun.
Etkinlikte bir konuşma yapan Philsa Philip Morris/Sabancı Yönetim Kurulu Murahhas Azası Enrique Jimenez, kadın çiftçileri fabrikada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Türkiye’nin oryantal tütün üretiminde dünyada lider ülke olduğunu vurgulayan Jimenez, “Türkiye’deki toplam tütün üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini sizler gerçekleştiriyorsunuz. Özellikle siz kadınlar tohumdan hasada tütün üretiminin her aşamasında büyük bir özveriyle çalışıyorsunuz. Bizler de Philip Morris/Sabancı olarak Oryantal Tütün Agronomi ve Eğitim Merkezimizdeki “İyi Tarım Uygulamaları”, eğitim imkanları ve inovatif çalışmalarımızla yanınızdayız” dedi.