Kâr artık aslanın midesinde

Teradata Türkiye tarafından düzenlenen Finans Sektörü Başarı Zirvesi’nde konuşan banka yöneticileri sektörde müşteri baharı yaşandığını bildirirken, bankacılıkta karlılık için veriyi bilgiye dönüştürmek gerektiğini vurguladılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yapı Kredi Bankası Eski Genel Müdürü Burhan Karaçam, 90’lı yıllarda bankacılıkta veriye ihtiyaç duyulmazken artık işin temelinin güçlü bilgi altyapılarından geçtiğini söyledi. Bankacılıkta kar aslanın midesinde diyen Karaçam artık para kazanmak isteyenin operasyonel verimliliğe odaklanması gerektiğini dile getirdi.

Teradata Türkiye tarafından düzenlenen Finans Sektörü Başarı Zirvesi’nde, bankacılığın önde gelen isimleri ile sektör profesyonelleri bir araya geldi. Geniş katılıma sahne olan etkinliğin açılış konuşmasını Teradata Türkiye Ülke Müdür Gamze Aydın yaptı.

Arz düşük, talep yüksekti

Zirvede ‘Veriden bilgiye’ başlıklı bir konuşma yapan Burhan Karaçan Türkiye’deki bankacılık sektörünün 90’lı yıllara kadar kurumsal çapta ilerlediğine, 90’larla birlikte bireysele ağırlık verilmeye başlandığını söyledi. 1990’a kadar olan dönemde düşük arza karşılık yüksek talep olduğunu söyleyen Karaçam, “Böyle bir ortamda sektör veriden elde edilen bilgiye ihtiyaç duymuyordu. 1990 sonrası yaşanan ve teknolojinin başrol oynadığı dönüşümle birlikte ATM, internet şubesi gibi alternatif dağıtım kanalları oluştu. Bu da yeni operasyonel süreçlerle birlikte yeni ürün ve hizmetleri beraberinde getirdi. Tüm bu süreçlerin yönetilmesi, müşterilerin ihtiyaç duydukları ürünlerin geliştirilmesi ise günümüzde ancak güçlü teknolojik altyapılar ile mümkün olabiliyor” diye konuştu.

Müşteri baharı uzun sürecek

Karaçam’ın ardından söz alan HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan ise günümüzde bankaların odağında ürünlerin değil müşterilerin yer aldığını söyledi. Kısa vadeli kazanım döneminin artık sona erdiğini belirten Turan, “Artık sektörün gündeminde uzun vadeli sürdürülebilir müşteri kârlılığı var. Önce müşterinin istediği olacak, bu da ancak şeff af ve açık bir şekilde olacak ki başarı elde edilebilsin. Şu an bankacılık sektöründe tam anlamıyla ‘müşteri baharı’ yaşanıyor ve uzun bir süre de devam edeceğini öngörüyoruz. Bu konularda yatırım yapan bankalar, ‘müşteri baharı’nın getirilerinden de yararlanacaklar” dedi.

İyi bankacılık iyi analizden geçiyor

Etkinlikte düzenlenen panelde ise finansal kuruluşların CIO’ları Türkiye finans sektörünün veriyi nasıl yönettiğini konuştu. Moderatörlüğünü Ziraat Bankası CIO’su Yunus Uygur Kocaoğlu’nun üstlendiği panele Burgan Bank’tan Soner Ersoy, Türkiye Finans Katılım Bankası’ndan (TFKB) Fahri Öbek ve Kredi Kayıt Bürosu’ndan (KKB) Abdullah Bilgin katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Kocaoğlu, dünyadaki toplam veri miktarının 295 exabayt’ı aştığına dikkat çekerek, bunun bir kum tanesi bir parça bilgi anlamına geliyorsa, her insan için dünyadaki kum tanesi miktarının 315 katı anlamına geldiğini söyledi. Kocaoğlu, sektörün günümüzde sadece büyük veriye değil bütün veriye odaklanmasının bir zorunluluk haline geldiğini de sözlerine ekledi. TFKB’nin performans yönetimi sistemini hayata geçirdiğini söyleyen CIO Fahri Öbek, müşteri deneyimini iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdiklerini ve bu kapsamda 3 yıllık yol haritası çıkardıklarını kaydetti. Burgan Bank CIO’su Soner Ersoy ise iyi bankacılık hizmetleri için iyi hazine yönetiminin şart olduğunu söyledi.