Kargoda kârın yüzde 20’sini götüren fon kesintisinde çözüm umudu

Kargo şirketlerinin cirolarından Evrensel Hizmet Fonu için yapılan yüzde 2 kesintinin sektörde yatırımları yavaşlattığını belirten KARİD Başkanı Kut, “Ulaştırma Bakanlığı’nda bir platform oluştu. Konu ele alınacak, çözüm umudumuz var” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel-yucel-007.png

Kargo sektörünün gündemindeki en önemli konu olan yüzde 2 fon kesintisinde çözüm umudu doğdu. 

Binali Yıldırım'ın yeniden Ulaştırma Bakanı olarak atanması sonrasında, bakanlıkta konunun ele alındığını belirten Türkiye Kargo, Kurye Ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı Aslan Kut, Evrensel Posta Hizmeti alanının belli olmadığı için ne kadar kesinti gerektiğinin de belli olmadığını, öncelikle bu alanın belirlenmesi için çalışma yapılacağını, sonrasında da kesinti miktarının belli olacağını söyledi. Bir ay kadar önce bakanlıkta bir platform oluşturulduğunu, bütün sektörün davet edildiğini, bütün ilgili müdürlerin katıldığı bir toplantı yapıldığını anlatan Kut, toplantıda fonun ele alındığını söyledi. Kut, "Evrensel posta hizmeti alanı henüz tayin edilmiş değildi. Yani nereden itibaren evrensel posta hizmeti verilecek? Kargo şirketleri nüfusu binin altında olan yerlerken gitmiyor varsayalım. O zaman Posta İdaresi, evrensel posta hizmet yükümlüsü olarak oraya da gitmek zorunda. Bunun maliyetinin hesaplanması için bu alanın tayin edilmesi lazım. Bu alan tayin edilmemiş. Peki edilmediyse bu kesinti nereye gidiyor? Dolayısıyla bunun hızla düzenlenmesi lazım. O bakımdan bu toplantı çok önemliydi, anlamlıydı. Umut vericiydi. Bu alanın tespiti için BTK, Haberleşme Genel Müdürlüğü ve KARİD paydaş oldu. Bunu tespit edecek, kesinti yüzde 2 mi, 1 mi, 0.5 mi? Ne olacaksa buradan çıkan sonuca göre olacak. Bu çok önemli bir adım. Biz bunu çok önemsedik. Biz bu manada her türlü desteğe açığız. Henüz bir takvim yok bu konuda. Bu bir başlangıçtı. Önümüzdeki günlerde ne olacağını göreceğiz. Bizi davet eden bakanlık, paydaş olun diyen bakanlık, ben bunu çok önemsiyorum. Bu bakımdan ümitliyim. Binali Yıldırım'ın gelişiyle bu durum böyle olunca. İnşallah hızla sonuçlanır. Bu adım tekeli de doğru yönde biçimlendirebilecek bir adım. Fon kesintisinin Fedex, DHL, UPS, TNT gibi uluslararası şirketleri de kapsadığını belirten Aslan Kut, "Bunların uluslararası taşıdıkları kargo da posta kapsamına giriyor. Bu kargoların cirosundan da biz pay veriyoruz, Türkiye içi kargo hizmetleri için. Türkiye'ye ABD'den gelen kargonun cirosundan da buradan ABD'ye gönderdiğin kargonun cirosundan da posta hizmetine fon isteniyor. Bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz" dedi. Kut, dünyada gelişmiş hiçbir ülkede posta hizmetlerinde bu tür tekel olmadığının altını çizdi.

İşten çıkarmalar ve iflaslar başladı

100 milyon ciro yapan bir şirketin 2 milyon lirasını fona aktarmak zorunda olduğunu, 5 bin kişi çalıştırıyorsa en az binini işten çıkarmak zorunda kalacağını, sektörde bu tür işten çıkarmaların başladığını belirten Kut, şöyle dedi: "Kapananlar, küçülenler var. Yatırım yapamayanlar var. Ben yine de çok karamsar olmak istemiyorum. Bu dönemde bir şeylerin hızla yoluna gireceğini düşünüyorum. Yabancı sermaye bu yasaları görünce yatırım yapmaktan çekiniyor. Bu nedenle de tekelin kalkması bu noktada da çok önemli."

Sektörde büyüme %16'nın altına inmiyor

KARİD Başkanı Kut, sektörün bu yıl için büyüme beklentilerini de değerlendirerek şunları söyledi: "Sektör bu yıl yüzde 16 büyür. Ocak ayına göre şubat daha iyi geçti. Dolardaki artış bizi direkt etkiliyor. Sektör giderek teknolojiyi daha çok kullanmak yönünde ilerliyor. Özellikle iletişim imkanları, bilgi teknolojileri, insanoğluna her şeye ulaşma imkanı sağlıyor. Hayatın mobilite düzeyi geliştikçe bizim de gelişme potansiyelimiz yükseliyor. Amazon'dan da alıyor bir ürünü ya da Diyarbakır'daki biri İstanbul'daki bir şirketten de alabiliyor. İnsanların her şeye ulaşabilme imkanının yaratılması bizim gelişme potansiyelimizi yükseltiyor. Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Ağırlıklı olarak da iç piyasaya dayalı bir süreç işliyor. Ben 30 yıldır bu sektördeyim. Sektörün ekside olduğu bir dönem hatırlamıyorum, bu dönemde de böyle olacak. Bu yıl en az yüzde 16-17 büyüme bekliyoruz. Geçen sene de yaklaşık bu rakamlarda büyüme oldu. Hiçbir zaman yüzde 16'ların altına düşmüyor." Kut, sektör şirketlerinin de büyüdüğünü, senede 100 şube açıldığını, sektörün istihdama da büyük katkısı olduğunu vurguladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir