Katarlılar ABank'ın tek sahibi oldu

The Commercial Bank, Anadolu Grubu'nun ABank'taki yüzde 25 hissesini satın alarak, bankanın tek sahibi konumuna geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Katar’ın ilk özel bankası olan The Commercial Bank ve Anadolu Grubu arasındaki, ABank hisse devri tamamlandı. Temmuz 2013’te hisselerin yüzde 70,8’ini, Anadolu Grubu’ndan satın alan ve ardından hisse geri alımı işlemleriyle hisse oranını yüzde 75’e çıkaran The Commercial Bank (P.S.Q.C.) geriye kalan yüzde 25’lik hisseyi de, Anadolu Grubu’ndan 222,5 milyon dolara satın alarak, bankanın tümden sahibi oldu.

3 yıl önce imzalanan hissedarlar sözleşmesi çerçevesinde gerçekleşen yüzde 25’lik hissenin satışına ilişkin karar, 2016 yılının Temmuz ayında KAP’a bildirilmişti.

“Daha fazla işbirliği ve entegrasyon”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan The Commercial Bank Yönetim Kurulu Üyesi ve ABank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Omar Hussain Alfardan, “ABank’ın artık yüzde yüz The Commercial Bank iştiraki haline gelmesi aynı iş yapış kültürü ile birlikte geniş sinerji olanaklarının yaratılmasını ve Katar ile Türkiye’deki tüm paydaşlarımızın hissedeceği avantajlar sunulmasını sağlamak amacıyla, daha da güçlü işbirliği ve entegrasyon fırsatlarının önünü açıyor” dedi.

'Katar dışındaki en büyük yatırımımız'

The Commercial Bank CEO’su Joseph Abraham ise, 2013 yılında başlayan bu yatırımlarının, Türk ekonomisine, bankacılık sektörüne ve çeyrek asırlık bir geçmişe sahip ABank’a güvenlerinin en güçlü göstergesi olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “ABank, The Commercial Bank olarak bizim, Katar dışındaki en büyük ve üçüncü yatırımımız. Hedefimiz, Türk ekonomisinin büyük potansiyeli ve Katar ile Türkiye arasında her geçen gün güçlenen ticari bağlar sayesinde, ABank’ın grup içindeki payını artırmak olacak.”

'Emin ellere teslim ediyoruz'

Temmuz 2013 tarihinden bu yana geçen 3 yıl içindeki uyumlu ortaklığa dikkat çeken Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu yılın Temmuz ayında, ABank’taki kalan yüzde 25 oranındaki hissemizi, The Commercial Bank’a devretme kararımızı bildirmiştik. Düzenleyici kurumların onayını takiben, artık planlanan bu değişiklik tam olarak gerçekleşti ve ABank, 3 yıl önce imzalanan hissedarlar sözleşmesi çerçevesinde, The Commercial Bank’ın yüzde 100 iştiraki haline geldi. Özellikle uluslararası finans dünyasında sahip oldukları itibar ve bilgi birikimi sayesinde, The Commercial Bank ile 2013 yılında gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin olumlu yansımalarını gözlemledik. Hisse devrinin ilk gününden bugüne kadar, The Commercial Bank’in değerli kadrosuyla verimli ve başarılı bir işbirliği yaşadık. Büyük emek vererek bugünlere getirdiğimiz ABank’ı, şimdi emin ellere teslim ediyoruz. ABank, faaliyette olduğu süre içerisinde bankacılık alanında küresel ve yerel anlamda değişen birçok dinamiğe rağmen yoluna emin ve sağlam adımlarla devam ederek, üstlendiği misyonu yerine getirmek için çalıştı. ABank’ın, odaklı bankacılık stratejisi ve güçlü insan kaynağı ile bundan sonraki çalışmalarında da ülkemiz ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğine inanıyorum.”

Hisse devrinin tüm taraflar için hayırlı olmasını dileyen Özilhan ortaklık boyunca gösterdikleri yakınlık için The Commercial Bank üst düzey yönetimine teşekkürlerini sundu.