Kaya Safety, iş güvenliği alanında dünyada ilk 3'e girme hedefinde

Kaya Safety, geçen yıl yaptığı 5 milyon TL'lik yatırımla büyümesini sürdürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehtap AKBAŞ ÇİFTCİ

KOCAELİ – Faaliyetlerine 1980 yılında halat üreterek başlayan, 1990 yılında ise üretim alanını geliştirerek endüstriyel iş güvenliği ve ve yüksekte çalışma ekipmanları üretimine yönelen Kaya Safety, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 5 milyon TL'lik yatırımla yurtiçi ve yurtdışındaki büyümesini sürdürüyor. Türkiye'nin ilk ve tek sertifikalı Yüksekte Çalışma Eğitim Simülasyon Merkezi'ne  sahip olan firma, yılda 10 bin kişiye sağladığı eğitim imkanıyla da sektörün Türkiye'deki gelişimine önemli katkılar sağlarken, dünyada ilk 3'e girmek istiyor.

Büyük bir kısmı makine ve ekipman olmak üzere;  arge, tasarım, kalıp, marka patent ve  faydalı model alanında 5 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdiklerini ve bu sayede üretim hacimlerinin yüzde 35 oranında büyüdüğünü ifade eden Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Ukrayna, İran, Irak, Libya, Umman, Sudan, Katar, Mısır, Cezayir, Fas, Tunus, BAE, Almanya, İngiltere, Hollanda, Danimarka ve İtalya başta olmak üzere 33 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. 2013'de ihracat yaptıkları ülke sayısını da yüzde 30 artırdıklarına dikkat çeken Kaya, "Bu yıl içerisinde yapmayı planladığımız yeni makine yatırımlarıyla 3-4 yıl içinde ihracat rakamımızı yüzde 61 seviyelerine çıkarmak istiyoruz. İç piyasadaki liderliğimizi dünya pazarına da taşımak için Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni bir fabrika daha kurarak 5 yıl içinde üretim hacmimizi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Test merkezi Avrupa'da ikinci

Üretimlerini Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) içinde 3 bin metrekare alana kurulu tesislerinde gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaya, Türkiye'nin ilk ve tek sertifikalı Yüksekte Çalışma Eğitim Simülasyon Merkezi'ne de sahip olduklarını belirterek önümüzdeki sürece ilişkin planlarını şöyle özetledi:

"Eğitim simülasyon merkezimiz büyüklük, kapsam ve kapasite olarak Avrupa'nın ikinci büyük eğitim merkezi. Burada yılda yaklaşık 10 bin kişiye eğitim veriyoruz. Türkiye'nin en büyük İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) sektör kütüphanesini kurmak istiyoruz. Türkiye'nin ilk olimpik yapay tırmanış duvarı, endüstriyel büyük iş kazalarına yönelik ilk sivil kriz merkezi, tüm yüksekte çalışma  ortam simülasyonlarının yeraldığı genişletilmiş kapalı alan yüksekte çalışma eğitim simülasyon merkezi, kurumsal kulüp merkezi gibi projeleri hayata geçirmek istiyoruz."

En fazla iş kazası inşaat sektöründe

Teknik ve teknolojik halatlar, endüstriyel iş güvenliği ve yüksekte çalışma ekipmanlarının üretimi ve ihracatının yanısıra eğitim, danışmanlık ve denetim hizmeti verdiklerini de kaydeden Kemal Kaya, 34 yıldır hizmet verdikleri sektöre hizmetlerinin devam edeceğini kaydetti. İşgüvenliğinin bir kültür olduğunu kaydeden Kaya, "Bu kültürün ülkemizde yerleşmesi için vargücümüzle çalışmalarımıza devam edeceğiz. SGK verilerine göre son 10 yılda 11 bin işçi hayatını kaybetti. Bu her yıl yaklaşık bin 100 işçinin ölmesi anlamına geliyor. Yani günde ortalama 4 işçi iş kazaları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye'de en fazla işçi ölümü ve işçi kazalarının üçte biri, inşaat sektöründe yüksekte yapılan çalışmalarda meydana geliyor. Bu sebeple birçok ülkede 'yüksekte çalışma' taşıdığı riskler açısından bağımsız olarak ele alınıp, özel mevzuatlar ve standartlarla yönetiliyor. Türkiye'de de bu konunun özel olarak ele alınması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. Son olarak rüzgar türbinleri, dağcılık, arama ve kurtarma çalışmaları, reklam bannerlarının montaj çalışmalarında kullanılan Harken Powerseat'in Türkiye Distribütörü olan Kaya Safety, yeni ürününü 1. Türk İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı'nda ziyaretçilere tanıttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir