Kaz Dağları’nın kekikleri Tavuk Dünyası’nı uçurdu!

Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk üç markası arasına giren Tavuk Dünyası, bu yıl yüzde 47 büyümeyi, iki yılda da 1 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Tavuk Dünyası 2012’deki kuruluşunu takip eden üç yılda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi” sıralamasında gıdada zirveye oturdu. Bu performans gıda sektöründeki yatırımlarıyla dikkat çeken Mediterra Capital’in şirketin kurucusu dört ortağın kapısını çalmasına neden oldu. Yüzde 51 ile başlayan yatırım oranını bugün yüzde 82.75’e yükselten fon, Tavuk Dünyası’nın geçen yıl yakaladığı 500 milyon liralık cirodan da büyüme performansından da oldukça memnun. Başarının arkasında birkaç unsur sıralanıyor: Gıda perakendeciliğinde pek de görülmeyen 49 santimlik patentli servis tabakları, restoran tasarımı ve formülü çalışanlardan bile gizlenen terbiye sosları.

2017’de 40 milyonluk yatarım

Geçtiğimiz hafta şirketin CEO’su Volkan Mumcu, bu sır gibi saklanan terbiye sosuyla ilgili önemli bir tüyo paylaşmak üzere Kaz Dağları’nda gazetecilerle bir araya geldi. Dedi ki, “Tavuk Dünyası’nın menüsünde yer alan 18 çeşit ette işte bu dağlardaki onlarca çeşit kekikleri kullanıyoruz”. Kekiklerin şirketin büyümesini ne kadar etkilediği şimdilik bilinmiyor ancak 150’nci restoranı açtıklarını söyleyen Volkan Mumcu’nun önümüzdeki iki yıla ilişkin belirlediği hedefl er dikkat çekici.

2017’de 36 ilde 143 restoran açan Tavuk Dünyası, bu kapsamda 40 milyon liralık yatırım gerçekleştirmiş. Bunun 15 milyonunu kendilerinin yaptığını belirten CEO Volkan Mumcu, geri kalanın franchiselardan geldiğini vurguladı. Şirketin hedefi bu yıl da 35 restoran açarak yüzde 47 büyümek. Volkan Mumcu, 2 bin 300 kişinin istihdam edildiği şirkette yeni restoranlarla bu anlamda yüzde 50 büyüyeceklerini ifade etti. Mumcu, “Hedefimiz 2020’de 1 milyar liralık ciro, 230 restorana ulaşmak” dedi.

Türkiye’de ev dışı tavuk tüketiminin 2016’da yüzde 47 arttığını, bu trendin hız kesmediğini belirten Mumcu, tavuğun ulaşılabilir bir protein kaynağı olduğunu ifade ederek, beyaz ete ide-i itibar gerektiğinin altını çizdi. Mumcu, “Ayda 350 ton tavuk eti tüketiyoruz. Biz etlerimizi Türkiye’nin büyük üreticilerinden alıyoruz. Antibiyotiksiz olmalarını şart koşuyoruz. Uzun denetimler ve analizler yapılıyor. Bağımsız bir denetim şirketine mikrobiyal yükü, salmonela riski gibi unsurları inceletip günlük numunelerle alım yapıyoruz. Etteki su oranına bile biz karar veriyoruz” diye anlattı et tedarik sürecini.

Gagawa markasıyla Rusya’da

Yurt dışından yoğun yatırım talepleri aldıklarını da söyleyen Mumcu, sınır ötesi stratejinin odağında yakın coğrafyanın bulunduğunu belirtti. Yurt dışı operasyonun ilk adımı ise Rusya ile atılmış. Rusya’da şu anda 5 restoran olduğunu belirten Mumcu’nun verdiği bilgiye göre bu ülkede hedef 100’e ulaşmak. Yakında Rusya’da şirket de kurmaya hazırlanan Tavuk Dünyası’nın radarında olan iki ülke daha var: Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Mumcu, sonraki süreçte orta Avrupa’nın da gündeme alınabileceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir