Kent, bu bayram semt pazarlarına çıkıyor

Kendini ‘Her bayramın şekeri’ olarak tanımlayan Kent sektördeki konumunu pekiştirmek için hazırlıklarını tamamlarken, bu yıl ilk kez semt pazarlarında ürünlerini tüketicilerle buluşturacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Mondelēz International’ın yarım asırlık markası Kent, bayram hazırlıklarını tamamladı. Bu yıl ‘Her bayramın şekeri’ mottosuyla yola çıkan Kent, ilk kez semt pazarlarında ürünlerini tüketicilerle buluşturacak.

Türkiye’de 20 bin 500 satış noktası ve 60 bin standı ile tüketiciye ulaşan Kent, bu yıl Eminönü, Mısır çarşısının yanı sıra Batı Karadeniz’de, Güney Ege’de alışverişin yoğun yaşandığı semt pazarlarında bayram şekerlerini satışa sunmaya hazırlanıyor. Kent, bu projesiyle 32 semt pazarında yer alacak ve yaklaşık 75 kişilik dönemsel istihdam yaratarak bölge ekonomisine de katkı sağlayacak.

Kent markalarının yıllardır özellikle bayram şekeri olarak bilindiğini vurgulayan Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, bu yıl tüketiciye daha da yakın olmak istediklerini söyledi. Meşhur Tosya pazarından yola çıkarak Anadolu’da kasaba pazarlarında yer almak için hazırlık yaptıklarını kaydeden Karagöz, “Bu pazarlar Anadolu halkın bayram alışverişini yaptığı pazarlar. Her zamanki gününden başka olarak arefe günü de kuruluyor. Bayram pazarı deniyor. Bu bayram biz de pazarlara çıkıyoruz. Bu test yapıyoruz. önümüzdeki yıl bayram döneminde binlerce pazarda olmayı planlıyoruz” diye konuştu.

İki bayramda, bir yıllık satışa eşit ciro yapılıyor

Türkiye’deki sakız, şekerleme, çikolata ve bisküvi kategorilerinin toplam pazar büyüklüğünün 7 milyar TL düzeyinde olduğunu söyleyen Karagöz, şu bilgileri verdi: “Hadiyelik ve ikramlık denilen bayram şekeri pazarı ise 250 milyon TL. Buna çikolata ve lokumu eklersek 500 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Son zamanlarda bayramın yaza denk gelmesi sebebiyle çikolatadan şekere dönüş var. Pazarda da bir daralma yok özellikle bu yıl bayramın haftasonuna gelmesiyle tatil eğilimin azalması sebebiyle pazarda satış artışı bekliyoruz. Her bayram, 1 hane 2.1 kilogram bayram şekeri tüketiyor. Bayram satışlarının yüzde 60’ı Şeker bayramında yapılıyor. Mondelēz International, Türkiye’de günlük şeker pazarının üçte birine sahip. Ramazan ve Kurban bayramlarında, bir yıl boyunca satılan şeker kadar hediyelik ve ikramlık şeker satışı gerçekleşiyor ve Kent markası, ‘Bayram Şekeri’ olarak isimlendirilen bu kategoride de yüzde 70 pazar payına sahip. Bayram döneminde 10 bin satış noktasında iki hafta süreyle 6 bin ekstra satış elemanı istihdam ediyoruz.” Kent markasında yaklaşık 30 çeşit şeker ürünleri olduğunu söyleyen Karagöz, “Son yıllarda bayramın yaza denk gelmesiyle meyveli ürünlere ilgi arttı. Biz de bu bayram iki çilekli ve narlı olmak üzere yeni ürün ekledik” dedi.

Yeni bayram reklamında gerçek aile oynuyor

Bu yıl 50’nci yılını kutlayan Kent, ‘Her Bayramın Şekeri’ mottosuyla bayram için yeni bir reklam filmi hazırladı. Reklam filminde, başrol oyuncuları gerçek bir ailenin üç neslinden oluşuyor. 50 yıldır bayram şekeri denince akla gelen marka olduğunu vurguluyan Kent'in yeni filminde Kent şekerleri ile bayramlaşan küçük kız, torununu kucağına aldığnda da yine aynı şekerlerle bayramlaşıyor.

Dünyanın tatlandırıcısı Türkiye’den

Mondelēz International Türkiye’nin 2016’da 600 milyon TL ciro elde ettiğini dile getiren Karagöz, “Gebze’de bulunan şeker ve sakız fabrikamız Mondelēz dünyasında kapasite ve fiziki büyüklük anlamında en büyük üretim tesisisleri arasında ve Mondelez dünyasında 2. büyük sakız fabrikası olma özelliği taşıyor. Son 5 yılda yapılan yatırım tutarının 180 milyon TL’ye ulaştı. Yaptığımız yatırımlarla ve başarılı üretimle Mondelēz’in tüm fabrikalarında kullanılan tatlandırıcının üretim tesisi 2016 yılında Gebze fabrikaya taşındı. Türkiye’de 110 bin ton üretimimizin yüzde 50’sinin ihraç ediliyor. Toplam ciromuzun dörtte biri ihracattan geliyor; 2016 yılında 18 bin ton ihracat yaptık; 2017 yılı ihracat hedefimiz ise 20 bin ton. Türkiye’de bin 200 kişiye doğrudan, iş ortaklarıyla birlikte ek 900 kişiyi istihdam sağlıyoruz” diye konuştu.

Avrupa bölgesinden büyüme lokomotifi

Dünyanın lider bisküvi, çikolata ve şeker şirketi olan Mondelēz International’ın 165’i aşkın ülkede varlık gösterdiğini ve 90 bini aşkın çalışana sahip olduğunu belirten Karagöz, şunları anlattı: “Türkiye, dünyada, hızlı büyümesiyle ön plana çıkan önemli 7-8 ülke arasında yer alıyor. Mondelēz International olarak bizim de Türkiye’ye ve ülkenin potansiyeline güvenimiz tam. Bu nedenle de Mondelēz International Türkiye, iç pazara olduğu kadar ihracata da odaklanan önemli bir üretim üssü. Dolayısıyla Türkiye’ye yatırım yapmaya ve büyümeye devam edeceğiz. Türkiye, içinde yer aldığı Doğu Avrupa bölgesinin Avrupa pazarının büyümesinde lokomotif rol oynuyor. Türkiye’de Sakız ve Şekerleme alanında pazar lideri konumundayız. Bu yıl ve önümüzdeki 5 yıl boyunca üretimimizi, ihracatımızı, istihdamımızı ve yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz.”

Turizmdeki kriz bize de yansıdı

Geçen yıl zor bir yıl geçiren turizm sektöründeki krizin etkilerini Mondolez olarak da hissettiklerini kaydeden İhsan Karagöz, “Bizim ürünlerimiz nerdeyse tüm minibarlarda var ve çok fazla tüketiliyor. Turist sayısı düşünce biz de doğal olarak etkilendik. Özellikle Rus turistin gelmemesi çok daha etkili oldu. Ruslar bizim Şıpsevdi markalı sakızımızı çok severek tüketiyorlar. Hatta Türkiye’ye geldiklerinde kutu kutu alarak sevdiklerine hediye götürüyorlar. Bu nedenle geçen yıl yaşanan krizden etkilendik” dedi.