Japon devi, Koç'a ortak oldu

Japon Mitsui, Koç Holding şirketi Inventram ile ortak oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya'nın geniş ölçekli holding şirketlerinden Mitsui & Co Koç Holding'in
teknoloji yatırım şirketi Inventram'a yüzde 30 oranında ortak oldu.

Koç Holding ve Koç Üniversite'nin ortaklığında altı yıl önce kurulan Inventram, mevcut iş modelleri için "bozucu" teknolojiler geliştiren erken aşama teknoloji şirketlerine ve patent lisanslama alanına yatırım yapıyor.

Mitsui & Co Europe kurumsal planlama başkanı Naotaka Hayashi, düzenlenen ortaklık imza töreninde, Türkiye ekonomisinin potansiyeline güvenerek bu yatırımı yaptıklarını belirterek, "Koç (grubunun) uzmanlığına güveniyoruz ve küresel iş ağımız ile bu ortaklığa katkıda bulunabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç ise ortaklık ile Mitsui'nin bilgi birikiminden faydalanacaklarını ifade ederek, "Bizim için en önemli katma değer yatırımları daha hızlı değerlendirebilmek. (Bu ortaklıkla) dealflow'un, yani yapılabilir yatırımların artmasını bekliyoruz" dedi. Toplantıda verilen bilgiye göre Inventram, Mitsui ile elektronik, bütünleşik sistem, yapay zeka ve sensörler alanında birlikte çalışacak.

Inventram Genel Müdürü Cem Soysal, şu ana kadar dört şirkete yatırım yapan, iki yatırımı üzerinde ise çalışan şirketin yatırım kriterinin şirketlerin patent sahibi olmaları olduğuna dikkat çekti. Inventram her yıl en az iki şirket ve sekiz patente yatırım planlıyor.

Soysal, erken aşama şirketlere 250,000 dolar ile 1 milyon dolar arasında yatırım yapabildiklerini belirterek, "Yatırım yaptığımız şirketlerde patent şartını arıyoruz. Tabii ki kanıtlanabilir bir iş modelleri de varsa yatırım miktarımızı ona göre artırıyoruz" dedi. Soysal Inventram'ın ayrıca Koç grubu şirketlerinin patentlerinin ticarileştirilmesi alanında çalıştığını belirterek, "Ticarileşebilir patentleri artık inventram üzerinden dışarıya sunmaya başladılar. Stratejik olanları kendi portföylerinde tutuyorlar. Stratejik olmayanları nasıl değerlendirebileceğimize Mitsui ile bakacağız" dedi.

Koç, Divan’ı en büyük AVM’de açtıKoç, Divan’ı en büyük AVM’de açtı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir