KoçSistem, Azerbaycan'a Ar-Ge merkezi kurdu

Azerbaycan'daki Kafkas Üniversitesi'ne KoçSistem tarafından Ar-Ge merkezi kuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KoçSistem, Azerbaycan'daki Kafkas Üniversitesi'ne (KÜ) Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) Merkezi kurdu.  

KÜ teknoparkında kurulan Ar-Ge Merkezinin açılış törenine KoçSistem Azerbaycan Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Kutvan, Koçsistem İş Uygulamaları ve Ar-Ge Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu, KÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, Milletvekilleri Ziyad Semedzade ve Muhtar Babayev, öğretim görelilileri ve öğrenciler katıldı.  

KoçSistem Azerbaycan Genel Müdürü Prof. Dr. Kutvan, çağdaş dünyada bilgi toplumunun öneminden bahsederek, bu süreçte hızla ilerleyen toplum ve devletlerin inovasyonu destekleyici politikalar ürettiğini söyledi. 

İnovasyonda Finlandiya örneği

İnovasyona destek veren ülkeleri Finlandiya örneğiyle anlatan Kutvan, bu ülkenin kişi başına düşen milli gelirinin 1985'te 10 bin dolar olduğunu, 2005'te ise bu rakamın 30 bin dolara yükseldiğine işaret etti. 

Finlandiya'nın başarısının inovasyona yapılan yatırımların ekonomik ve sosyal alanlardaki yükselişe örnek teşkil ettiğini belirten Kutvan, şöyle konuştu: 

"Biz de bu perspektifle, inovatif süreçleri tetiklemek amacıyla böyle bir merkez kurduk. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkenin petrol dışı ekonomisini geliştirilmesi yönünde önemli bir hedef koydu. Önümüzdeki dönemler Azerbaycan ekonomisi mutlak surette petrol dışı ekonomilerin geliştirilmesi ve bu sektörlerin uluslararası rekabet gücünün oluşturulmasıyla elde edilecektir. Azerbaycan ekonomisinin gelişmesi ve yaşam standartlarının yükselmesi ancak bu programların başarılı şekilde uygulanması sonucu doğacaktır." 

Türkiye'de geliştirdikleri bir dizi ürünü kısa süre sonra Azerbaycan'a da görülebileceğini vurgulayan Kutvan, 5 yıl içinde yeni ürün ve hizmet alanları tasarlayarak, global pazarlara sunacaklarını ifade etti. 

'İkinci teknoparkımızı açtık'

Koçsistem İş Uygulamaları ve Ar-Ge Direktörü Çetinoğlu da 70 yıllık bir şirket olduklarını, ikinci teknoparklarını ODTÜ'den sonra KÜ'de açtıklarını dile getirdi. 

Türkiye'de yazılım alanında elde ettikleri bilgi ve tecrübeyi, Azerbaycan'a taşıyacaklarını belirten Çetinoğlu, Azerbaycan'da bulunma amaçlarını şöyle açıkladı: 

"Avrupa'da yürüttüğümüz AR-GE projelerinin altyapısında KÜ'deki yetkili kaynakları konumlandırarak Azerbaycan'ın Avrupa'da çok daha iyi yerlerde temsil edilmesini amaçlıyoruz. Türkiye'de birçok projede kaynak ihtiyacımız oluyor. Buradan kaynak tedarik ederek buranın da büyümesine katkı sağlamak istiyoruz."