Koton, Rusya’da hızlı modayla liderliğe oynuyor

Koton yurt dışı büyüme hedefleri için çok önemli bir yere sahip olan Rusya’da yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Rusya’da ilk 5 hızlı moda markası arasında yer alan Koton, 5 yıl içinde Rusya’nın hızlı moda lideri olmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Hızlı moda stratejisiyle atağa kalkan Koton, uluslararası bir moda markası olma yolunda yurtdışı büyümesini sürdürüyor. Koton’un yurt dışı büyüme stratejisinde önemli bir yere sahip olan Rusya’daki mağaza sayısını ve penetrasyonu artırma yönündeki yatırımları hızla devam ediyor. Rusya’da ilk 5 hızlı moda markası arasında yer alan Koton, 5 yıl içinde hızlı moda segmentinde pazarın lideri olmayı hedefliyor. Bugüne kadar Rusya’da 50 milyon dolar yatırım gerçekleştiren Koton, Rusya’da hızlı büyüyor.

2016 sonu 39 olan mağaza sayısını şu anda 44’e yükselten marka, bu yılı, 14 yeni mağaza açılışı ve toplam 53 mağaza ile tamamlayacak. Geçen yıl 15 milyon dolar olan Rusya yatırım miktarını bu yıl 20 milyon dolara çıkaracak olan marka, 3 yılda bu miktarı toplam 120 milyon dolara yükseltmeyi planlıyor.

Krizde mağazaları %20 büyüdü

Rusya’nın 144 milyon nüfusu, dünyanın en büyük AVM yatırımlarını gerçekleştiren ülke olması gibi nedenlerle yurt dışındaki en stratejik pazarlardan biri olduğuna dikkat çeken Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Rusya’nın yurtdışı hedefleri için Koton’a yön veren, çok uzun zamandır faaliyet gösterdikleri, Türkiye’den sonra ikinci büyük pazarları olduğunu vurguladı. Son 3 yılda 21 şehirde faaliyet göstermeye başladıklarını söyleyen Yılmaz, “Şu anda 50 bin metrekare mağaza alanımız, bin çalışanımız var.

Hem mevcut şehirlerde hem de nüfusu 500 bini aşan diğer şehirlerde tüm ülkeyi kapsayacak şekilde hızla büyümek üzere planlarımızı yaptık. 3 yıl içinde, mağaza alanımızı 150 bin metrekareye, çalışan sayımızı ise 3 bine çıkaracağız” dedi. Rusya ile yaşanan krizde de hiç sorun yaşamadıklarını altını çizen Yılmaz, geçen yıl halihazırda açık olan mağazalarının yüzde 20 büyüdüğünü söyledi.

TV reklamları yapıyor

Rusya’da da müşterilerine mümkün olduğunca farklı kanallardan erişmeye çalıştıklarını söyleyen Yılmaz, “Çocuk, denim, outlet gibi farklı formatlarda mağazalarımızı da açmaya başladık. Yakın zamanda bir de jean mağazası açacağız. Ayrıca ülkedeki büyüklüğümüz iletişim yönünden de yatırımlarımızı artırma gerekliliği doğurdu. Ulusal çapta reklamlara da bu ay itibarıyla başladık. Fahriye Evcen ile çektiğimiz yeni reklam filmimizle ilk kez bu ay Rusya’da tüketici ile buluştuk. Bu reklam filmiyle bol çeşit, moda, makul fiyat üçlemesini daha iyi anlatacağız” diye konuştu.

Özel kalıplar tasarlıyor

Rus tüketiciye özel koleksyon ve kalıplar tasarladıklarını söyleyen Yılmaz, şunları anlattı: “Rusya çok büyük bir ülke. Perakende için çok önemli bir potansiyelin yanı sıra güçlü bir rekabet ortamı var. İklim koşulları, coğrafi farklılıklar, kültür ve eğilimler tüketici tercihlerini ciddi şekilde etkiliyor. Bu da özel bir planlama ve operasyonu gerekli kılıyor. Burada faaliyet gösterdiğimiz 15 yıl içinde toplumsal eğilimleri ve tüketici davranışını çok iyi analiz ettik. Tüketiciye yerel bir marka gibi ulaşabilir hale geldik. Özellikle güney bölgelerinde çok yüksek bilinirliğimiz var."

Koton için oyunu değiştiren en önemli faktörün modaya yaptığı yatırım olduğunu kaydeden Yılmaz, "Rusya’daki yerel markalardan da hızlı moda ile ayrılıyoruz. Biz moda ürünü 2 hafta da piyasaya sürebilirken, onlar operasyonel faaliyetleri nedeniyle çok çok daha uzun süre de pisaya sürüyor”dedi.

Rus müşterilerin yüzde 36'sı rakipsiz görüyor

Rusya’da tüketici beklentilerini ve ihtiyaçlarını ölçmek üzere her yıl düzenli olarak araştırma yaptıklarını belirten Yılmaz, Rusya’da Koton müşterilerinin yüzde 36’sının markayı rakipsiz gördüğünü ve yüzde 27’sinin favori markasının Koton olduğunu söyledi. Rusya’da modaya, her yaştan ve her kesimden yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen Yılmaz, “Hem trend hem de casual koleksiyonlarımız ilgi görüyor. Zamanlamaya ve özel ihtiyaçlara bağlı olarak iki ayrı koleksiyon hazırlıyoruz ” diye konuştu.

Rotayı yurtdışına çevirdi ama Türkiye’de doyuma ulaşmadı

Geçen yıl açtıkları 75 mağazanın 45’ini yurtdışında faaliyete geçirdiklerini, bu yıl ise 67 mağazanın 36’sını yurtdışında faaliyete geçireceklerini söyleyen Yılmaz, artık her yıl Türkiye’den daha fazla yurtdışında mağaza açtıklarını kaydetti. Koton son yıllarda yüzünü yurtdışına dönse de Türkiye’ye pazarını her türlü koruduklarını söyleyen Yılmaz, şunları ekledi:

“Türkiye’de pazar doyuma ulaşmış değil hala çok büyük potansiyel ve gidilecek yol var. 3 yılda Türkiye’deki mağaza sayısımızı 2’ye katlamayı planlıyoruz. Ancak dünya markası olma hedefimiz de var.

Dünya Türkiye’den büyük bu nedenle her yıl daha fazla mağazayı yurtdışında açıyoruz. Türk konfeksiyon ve hazır giyimcilerini de koruyoruz. 120 milyon adet satışın 100 milyonunu Türkiye’de ürettiriyoruz. Türkiye üretim açısından hızlı moda markaları için cennet gibi bir ülke, potansiyele yüksek."

Yurtdışına 1,1 milyar TL satış yapacak

Yılmaz, “Bu yıl yüzde 38 büyüme öngörüyoruz, bunun yüzde 58’ini ise yurtdışında yapılan satışlardan bekliyoruz. Yurtdışı ciromuz bu yıl yüzde 87, son iki yılda ise yüzde 150 büyüdü. Bu yıl yurtdışı satışlarımızın toplamının 1,1 milyar TL gerçekleşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu. Koton’un Rusya, Ortadoğu, Orta ve Doğu Avrupa ile Afrika’nın ardından 2016’da art arda giriş yaptığı Fransa ve Almanya pazarları ile Batı Avrupa’ya da girdiğini hatırlatan Yılmaz Yılmaz, açılmayı planladıkları yeni pazarlarla ‘Moda Koton’da algısını 5 yıl içinde 5 kıtaya yayacaklarını söyledi