Kühnel: Emekli olana kadar Türkiye'de kalacağım

Şu anda hisse satın almak için 4 şirketle görüştüklerini söyleyen Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Kühnel, Türkiye'nin potansiyeline güvendiği belirterek, 'Emekli olana kadar burada devam edeceğim' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmalat sanayisine yönelik fuarlar düzenleyen Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel, "Hala Türkiye'nin potansiyeline inanıyoruz. Pek çok firmanın yapmadığı şeyi yapıp burada kalmaya devam edeceğiz. Türkiye'de yatırımlara devam edeceğiz, bu eskisinden daha zor olsa da efor sarf etmeye devam edeceğiz." dedi.

Kühnel, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, fuarcılık sektörüne ve 20 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren şirketine ilişkin soruları cevapladı.

Dünyada ve Türkiye de yaşanan zorlu ekonomik koşullar nedeniyle diğer ülke firmalarının olduğu gibi Türk firmaların da fuar ve reklam bütçelerini kıstığını anlatan Kühnel, "Ekonomide işler pek yolunda gitmeyebilir ama Türkiye'nin hala ihracata ve ithalata ihtiyacı var. O nedenle fuarlara ihtiyaç duyuyorlar. Bu yıl WIN Eurasia Metalworking ve WIN Eurasia Automation çatısı altında toplam 7 fuar yaptık ve bu koşullar içinde iyi sonuçlara ulaştık." bilgilerini verdi.

Uluslararası katılım azaldı, yerli aynı seviyede kaldı

Fuarlara uluslararası katılımın azaldığını, buna karşın yerli ziyaretçilerin fuarlara her zamanki seviyede katılım sağladığını aktaran Kühnel, şunları kaydetti:

"Kendi alanımızdaki öncü fuarları gerçekleştiriyoruz. 30 binden büyük metrekarelerde fuarlar düzenliyoruz. Eğer 3 bin metrekare kaybedersek bu fuardan bu bizi etkiler ama yine de 27 bin metrekare fuarı açma gücümüz olur. Fuar sektöründe yüzde 10'luk kısım işin kaymağı diye tabir edilir. Şu anda büyük bir fuarcılık firması olduğumuz için kaymağı yiyemiyoruz, künefeyi kaymaksız yiyoruz ama yine de yiyoruz. Biraz kayıp var ama bu işimizin iyi gittiği gerçeğini değiştirmiyor. Diğer yandan eğer 6 bin metrekarede fuar açan bir organizatör olsaydık 3 bin metrekare fuar kursaydık ortada ne kaymak ne künefe olurdu. Bu nedenle sektördeki bazı küçük firmalar zor zamanlar yaşıyor, bazı firmalar da büyüyor."

'6 yıl boyunca yatırım yaptık'

Kühnel, küresel ve ülkesel ekonomideki zorlu koşullara karşın fuar düzenlemeyi sürdürdüklerini belirterek, yeni iş birliklerine yöneldiklerini anlattı.

Son 6 yılda Hannover Fairs Turkey Fuarcılık olarak Türkiye'de farklı fuar şirketlerinin hisselerini satın alarak ve şirket evlilikleri yaparak büyüme sağladıklarını ifade eden Kühnel, "Biz 6 yıl boyunca farklı yatırımlar yaptık ama birkaç ay önce farklı bir yola gittik. Bir fuarımızın yüzde 50 hissesini satarak güçlü bir ortaklığa gittik. Güçlü bir partner bulduk ve şimdi sadece hisselerin değil riskin de yüzde 50'sini paylaşıyoruz, bu adım bu koşullar içinde oldukça önemli." diye konuştu.

'Emekli olana kadar da Türkiye de devam edeceğim'

Türkiye'nin ekonomisine güvendiğini belirten Kühnel, "Hannover Fuarcılık olarak hala Türkiye'nin potansiyeline inanıyoruz. Pek çok firmanın yapmadığı şeyi yapıp burada kalmaya devam edeceğiz. Türkiye'de yatırımlara devam edeceğiz, bu eskisinden daha zor olsa da efor sarf etmeye devam edeceğiz. Bu yıldan itibaren bazı fuarlarımızı birleştiriyoruz. Bu bazı sektörleri mutsuz ediyor ama aynı çatı altında hepsini birleştirmek tüm sektörlere yarar sağlayacak bir şey." bilgilerini verdi.

Bizim üst şirketimiz olan Deutsche Messe AG halka açık bir şirket. Ben Türkiye'de bir yatırım yapmak istediğimde bunu danışma kurulumuzun onayına sunmak durumundayım. Onların çoğu Türkiye hakkında bilgileri uluslararası basından takip ediyorlar. Haberlerden Türkiye'de ticaretin kötü olduğunu görüyorlar ve maalesef benim yatırım yapıp yapmayacağıma karar verenler bu kişiler ve onlar Türkiye'de yaşamıyorlar. Ben Türkiye'de yaşıyorum ve Türkiye için mücadeleye devam ediyorum. Emekli olana kadar da Türkiye'de devam edeceğim."

'Burada kalıp mücadele etmeye devam etmek istiyorum'

Türkiye'deki bazı fuarcılık şirketleriyle pazarlık halinde olduklarını belirten Kühnel, "Bazı fuarcılık şirketlerinin hisselerini satın almak ve ortaklıklar kurmak için görüşmeler yapıyoruz. Dört şirket var şu anda hisse satın almak ya da ortaklık için görüştüğümüz ama Türkiye de pazarlık nasıldır bilirsiniz. Biraz uzun sürüyor. Bizim yatırım danışma kurulumuzdan onay almak zorundayım tüm bu adımların son aşaması için ama ben mücadelemi sürdüreceğim." ifadelerini kullandı.

Bir yandan yeni fuarlar geliştirerek bir yandan da var olan ürünleri güçlendirmek için çaba sarf ettiklerini kaydeden Kühnel, Türkiye'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini belirtti ve fuarcılıkta sonucu belirleyen en önemli şeyin katılımcılarla ziyaretçilerin memnuniyeti olduğunu anlattı.

'Fuar takvimi yoğun'

Her yıl düzenledikleri WIN Eurasia Metalworking ve WIN Eurasia Automation fuarlarının içinde 7 ayrı fuar bulunduğunu anımsatan Kühnel, "Bu 7 fuar imalat sanayisinde birbiriyle oldukça ilgili konular ama yıllar içinde alan darlığı nedeniyle biz bunları birbirinden ayırmak zorunda kalmıştık. 2018'den itibaren bu fuarlar yeniden bir arada düzenlenecek." bilgilerini verdi.

Geçen yıl Türkiye'de 12 fuar düzenlediklerini hatırlatan Kühnel, bu yıl da 12 büyük fuar düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Kühnel Hannover Fairs Turkey'nin 2017 fuar takvimine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu yıl iki büyük fuarımız WIN Eurasia Metalworking ve WIN Eurasia Automation altında 7 fuar düzenleyerek tamamladık. Önümüzdeki hafta Messe Frankfurt ile ortak düzenlediğimiz Automechanika İstanbul isimli dünyanın alanında 3. büyük fuarını düzenleyeceğiz. Burada otomotiv endüstrisi bir araya gelecek.

Hemen ardından İzmir'de TESKON+SODEX Fuarımız olacak iklimlendirme sektörüne dönük olarak. Onun ardından mayıs başında PennWell International ile ortak olarak düzenleyeceğimiz ICCI Uluslararası Enerji Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarımız olacak. Onun hemen ardından Ankara da SODEX Ankara Fuarı olacak yine iklimlendirmeyle ilgili. Bunlar önemli kongre ve konferanslarla da desteklenen fuarlar. Mayıs sonunda ise Gaziantep te DOMOTEX TURKEY Halı Fuarı gerçekleştireceğiz."