Kurumsal pazara odaklanacak
Aksesuar pazarının en önemli oyuncularından biri olan Logitech, bu yıl itibariyle iş çözümlerine daha fazla odaklanmayı planlıyor. Şirket, kurumların ihtiyaçlarına cevap vermek için, çözüm sağlayıcı olmayı hedefliyor
MURAT YILDIZ
Teknolojik aksesuar pazarının önemli oyuncularından Logitech, bireysel tüketici ürünleri tarafında gösterdiği ürün başarısını kurumsala da taşıyor. Logitech Türkiye Ülke Müdürü Mustafa Uyar, ürünlerinin kalitesi ve özellikleri itibariyle sadece evlerde kullanılmadığını bildiklerini, bu durumu değiştirme noktasında bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Öncesinde kurumsal pazarlama faaliyetlerine yoğunluk vermediklerini belirten Uyar, "CIO, IT yöneticisi ya da daha alt donanımdan sorumlu kişi, ürünleri genelde perakende mağazasında görüyordu ve sonrasında ürünün beğendiği özelliklerine göre çalıştığı kurum için tercihini bu yönde kullanıyordu. Biz bu süreci değiştirme yönünde çalışacağız" dedi.
Ürün pazarlama faaliyetlerinin bugüne kadar bireysel odaklı ilerlediğini ifade eden Uyar, bu noktada kurum tarafında oluşabilecek soru işaretlerini de gidermek adına kendileriyle birebir iletişime geçtiklerinin altını çiziyor. Kurumların bireysel teknolojinin ötesinde ek ihtiyaçları olduğuna işaret eden Mustafa Uyar, bu ihtiyaçları giderme noktasında izledikleri yolu ve geliştirdikleri ürünleri ise şöyle anlatıyor: "Son kullanıcılar için geliştirilmiş olan tabletler dayanıklılık konusunda oldukça riskli cihazlar. Tabletler düşme ya da çarpma sonucu kolayca kırılabiliyor, işlevsiz hale gelebiliyor. Bu tarz problemlerin yaşanmaması için Bing Bang adında bir ürün geliştirdik. iPad odaklı bir ürün olan Bing Bang sayesinde cihazlar 1.5 metreye kadar bir yükseklikten düşmeye karşı dayanıklı hale geliyor. Geliştirmiş olduğumuz klavyeler de kullanıcıya verimlilik sağlıyor. Klavyeler gerçekten ince, hafif, ürüne ek bir ağırlık getirmeden kullanılmasına olanak tanıyor."
İnternet ve mobilite, kullanım alışkanlıklarını değiştirdi
Bütün bunların yanında Logitech'in, kurumların şu anki ihtiyaçlarına yönelik oluşturulmuş bir ürün yelpazesi de bulunuyor. Özellikle, ofis çalışanları için görüntülü konuşma deneyimine yönelik ürünler şirketin odak noktası... "Her ne kadar bireysel kullanımda laptop’ların üzerinde kullanılan kamera, ihtiyaçları karşılıyor gibi gözükse de kurumsal ihtiyaçlar tarafında detaylı görüntü sağlayabilme, farklı açılardan görüntüleme, auto-zoom, auto-focus gibi özellikler yetersiz kalabiliyor" diyen Logitech Türkiye Ülke Müdürü Mustafa Uyar, özellikle toplantı odaları için CC3000E adında bir video konferans çözümü sundukları bilgisini verdi. Kurumların ürünü test etmeye başladıklarını da aktaran Uyar, oldukça başarılı geri dönüşler aldıklarını belirtti. "Bir strateji değişikliği olarak donanım odaklı bir anlayıştan çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyeceğinizi söyleyebilir miyiz?" diye sorduğumuz Uyar'ın bu konuda cevabı net: "Logitech’in kurumsal operasyonları konusunda hedefi tam olarak bu." Logitech, bu yıl itibariyle kurumlara çözüm odaklı hizmet sunmak konusunda oldukça iddialı. Mustafa Uyar, 2015 yılının kendileri için bu anlamda çok önemli bir yıl olacağının altını çizerken, şöyle konuştu: "Bugün organizasyonlar ve yapılar çok değişmiş durumda. Mobil ekiplerin kullandığı cihazlar ve ofis içi ekiplerin kullandığı cihazlar farklılık gösteriyor. Doğru kişilere doğru mesajları vermek istiyoruz."
"Logitech odağını artık internete koydu"
Teknoloji hızla gelişirken, görüyoruz ki kullandığımız cihazların işlevselliği de hızla değişiyor. Elbette Logitech'in de Türkiye faaliyetlerine başladığı 2005 yılından bu yana odak noktasında birçok değişiklik meydana geldi. Zira, mobilitenin yaygınlaşması ve internetin hayatımıza daha çok girmesiyle birlikte oyunun da seyrinin değiştiğini söyleyen Mustafa Uyar, "Nihai tüketiciler internete girmek ve dijital dünyanın sunduğu eğlence, video, müzik ve haberleşme gibi uygulamaları kullanmak için bilgisayarlardan ziyade tablet ve akıllı telefonları tercih etmeye başladılar. Biz de bu aşamadan sonra bütün portföyümüzü değiştirmek ve kullanım alışkanlıklarına uyumlu hale getirmeye başladık" diye konuştu.
Mustafa Uyar Logitech'in ana üretiminin bilgisayar aksesuarları etrafında odaklandığını ifade ederken, bir konuya da özellikle değiniyor: "2008’den itibaren tabletler, cep telefonları bizim için ana ürün kategorileri oldu." Sonrasında bu kategoriye akıllı televizyonlar da eklenmiş. Uyar konuyla ilgili şöyle konuştu: "Salon klavyesi konsepti ile daha şık, daha taşınabilir ve akıllı TV’ler ile uyumlu ürünler geliştirdik. Böylece kullanıcılar televizyonlarının kumandalarına bağımlı kalmadan gerçek bir klavye ile uygulamaları kullanabiliyorlar. Logitech odağını artık internete koydu ve onun etrafında ne geliştirebilirim diye kendisini güncelled