Maliyet arttı ama kredi kârlı oldu

Vakıfbank 920 milyon dolarlık sendikasyonu dün akşam imzaladı. Kalkan, maliyetlerin bir miktar arttığını, ancak çevrilme oranlarında bir sorun olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – VakıfBank, 19 ülkeden 41 bankanın katılımıyla, 920 milyon ABD doları tutarında yılın ilk sendikasyon kredisi anlaşmasını imzaladı. Kredi ihracat finansmanı için kullandırılacak. Wells Fargo Bank National Association’ın koordinatörlüğünde,  ING Bank N.V. London Branch’ın ajan banka olduğu 19 ülkeden 41 bankanın katılımıyla 152 milyon dolar ve 586,7 milyon euro olmak üzere toplam 920 milyon dolar tutarında iki dilimden oluşan kredi ile bankanın geçen yıl ki sendikasyonu çevirme oranı yüzde 98 oldu.

Sendikasyon dış ticarete, yatırım kredisi enerjiye

Kredinin imza töreninde konuşan VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan,  krediyi dış ticaret finansmanın da kullanacağız, yatırım kredilerini ise yüzde 40 oranında enerjiye aktaracağız dedi. Kobi bankacılığında geçen yıl yüzde 96 büyüdüklerini hatırlatan Kalkan aynı rakamlara yakalaşamasalar da bu yılı da Kobi yılı olarak gördüklerini söyledi.  Geçtiğimiz günlerde açıklanan teşvik paketinin bankacılığa yeni imkanlar sunduğunu belirten Kalkan.  Dünyada Türk bankacılığına olan güvenin yükseldiğini kaydeden Kalkan, artık kimse krediler çevrilebilir mi çevrilemez mi diye sormuyor şeklinde konuştu.

Artık bankalar euro kredi vermek istiyor

İmza töreninde söz alan Vakıfbank Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Birgül Denli geçen yıl eylül ayında Libor+ 1,10 oranıyla kullandıkları krediyi, bu yıl 1 yıl vadeli olarak Libor/Euribor + 1.45 olarak temin ettiklerini açıkladı. Kredinin ağırlıklı olarak euro olmasının nedenini uluslararası konjontüre bağlayan Denli, artık bankalar euro kredi vermek istiyor, ABD bile euro kredi kullandırma peşinde dedi. Denli, libor faizinin bu yıl düşmesi nedeniyle bankanın kredi maliyeti önemli değişim göstermediğini, faiz oranının diğer banklarla aynı olduğunu söyledi.  Genel Müdür Süleyman Kalkan ise "Maliyetlerin artacağı belliydi ama kredinin bizim için son derece karlı olduğunu söylemekten çekinmiyoruz" diye konuştu.

Yıl sonuna kadar 750 şubeye çıkarız

Daha önce 2015 yılına kadar 1000 şube açmayı hedeflediklerini açıklayan Kalkan,  bu yıl 684 şubeden 750 şubeye çıkmayı hedeflediklerini, ağustos sonuna kadar 62 yeni şubeyi hizmete sokacaklarını bildirdi. Geçen merkezlerini Ankara’dan İstanbul’a taşımalarının ardından şubeleşmede de ağırlığı İstanbul’a verdiklerini anlatan Kalkan, İstanbul’a taşınmak sıradan bir tercih değildi, zihniyet değişimi yönünde atılmış çok önemli bir adımdı diye konuştu.

İlk çeyrek ülke için olumlu

Vakıfbank’ın henüz 1. Çeyrek rakamları açıklanmadığı için bu konuda değerlendirme yapamayacağını belirten Kalkan, ancak bu dönem ülkemiz için geçen yıla oranla oldukça pozitif dedi. Şekerbank’a ihtiyati tedbir kararı ile ilgili olarak da soruları yanıtsız bırakan Kalkan, dava süreci devam ettiği için değerlendirme yapmam doğru olmaz diyerek sözlerini noktaladı.
 

Krediye yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katılan 13 banka; The Bank of Nova Scotia, BNP Paribas S.A., CITI, Credit Suisse AG, Deutsche Bank AG London Branch, Goldman Sachs International, ING Commercial Banking, National Bank of Abu Dhabi PJSC, NATIXIS, The Royal Bank of Scotland N.V., Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited, Wells Fargo Bank ve National Association oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir