Manhattanlı Ali Baba Ankara’ya şube açacak

Amerika’da siyaset ve sanat dünyasının uğrak yeri Ali Baba Restoran, bu yıl sonuna kadar Ankara’da şube açacak. Manhattan’daki restoranın sahibi Doğan, ortağı Akçetin ile birlikte yapmayı planladıkları restoran yatırımı ile öncü olmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Babasının cebinde 300 dolar ile geldiği Amerika’da bulaşıkçılıktan, aşçılığa kadar çalıştığı birçok işin ardından New York Manhattan’da “Ali Baba” markasını yaratan Ali Rıza Doğan, Türkiye’de ilk restoranını yıl sonunda açacak.

Ortağı Mehmet Akçetin ile birlikte açacakları restoran ile Amerika’daki Türk yatırımcılarına öncü olmak istediklerini ifade eden Doğan, “15 Temmuz ve terör nedeniyle birçok kardeşimizi kaybettik. Tüm bunların ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın işadamlarına yönelik yatırım çağrısıyla birlikte ülkemize inandığımızı göstermek istedik. Amerika’daki Türk yatırımcıları arasında bir ilk bu. Artık Türkiye’ye yatırım zamanı” dedi.

Babası Cemal Doğan’ın 1997 yılında Manhattan 34’üncü caddede bulduğu küçük bir pizza dükkanı ile ise başladıklarını anlatan Doğan, o yıllarda Türk restoranlarının çok fazla olmadığını, dolayısıyla yabancıların Türkiye’yi ve Türk yemeklerini yeterince tanımadıklarını ifade etti. Doğan, şöyle devam etti: “Burası 4 masalık küçük bir yerdi. Pizza yerine lahmacun satmaya başladık. Bir gün büyük bir sipariş aldık. Bu siparişi götürdüğüm kişi ise lahmacunlarımızı çok beğendiğini ve New York Magazin’de yer vermek istediğini söyledi. 1.5 sayfa olarak yer aldık. Daha sonra burayı 40 kişilik bir restorana çevirdik. Ardından New York Times geldi ve bizimle ilgili habere yer verdiler. Kalitemizden hiçbir zaman ödün vermedik. Tüm çalışma hayatım boyunca babam hep yanımdaydı. O nedenle restoranın adını kendi ismimin yanına baba koyarak oluşturdum.”

100 yatırımcıyı solladı

İlk yatırımlarının ardından Long Island’da restoran açtıklarını ve 7 yıl kadar bu restoran işletmeciliğini yaptıktan sonra sattıklarını anlatan Doğan, şu anda Manhattan’da yer alan ünlü Ali Baba Restaurant’ı ile ilgili de şu bilgileri verdi: “2007 yılında ise şu andaki yerimizi buldum. Ancak 3 yıldır kapalı olan ve 100 yatırımcının satın almak için başvurduğu bir yerdi. Kısmet bizeymiş. Sonra burayı açtım ve burası Türkiye’nin kalesi oldu. Tüm faaliyetlerimizde Türkiye’nin tanıtımı ön plana çıkar. Önceliğimiz Türkiye’nin tanıtımıdır."

Hedef; yurtdışındaki Türk girişimcilere örnek olmak

Ankara’da doğup büyüdüğünü ve babasının Sivas’tan Ankara’ya göç ettiğini kaydeden Doğan, bu şehirde birçok anısının olduğunu, babasının kapıcılık dahil burada pek çok işte çalışarak geçimlerini sağladığını anlattı. Dolayısıyla Türkiye’deki ilk yatırım yeri olarak Ankara’yı düşündüklerini, söz konusu yatırımın başında da babasının bulunacağını kaydeden Doğan, şöyle devam etti: “Bu yatırımı bir yıldır düşünüyordum. Her zaman bir ayağımız Türkiye’de olmuştur. Son zamanlarda meydana gelen terör olayları, 15 Temmuz bizi çok üzdü. Bu olaylarda ölenler bizlerin kardeşi. Türkiye’den uzak olunca daha iyi anlıyorsunuz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın işadamlarına çağrısı da önemli. Tüm bunların sonucunda daha çok yatırım yapma isteğiniz artıyor. Ülkemize sahip çıkmalıyız. Bir ara Türkiye’den hesaplarınızı çekin bile dediler. Ama ben hiçbir zaman düşünmedim.” Türkiye’ye yatırım için risk almak istemeyenleri eleştiren Doğan, “Amerika’ya 20 yaşında geldim. Risklerle büyüdüm. Türkiye’deki yatırımızda da riskler olacaktır” dedi. Ankara’da restoran ile ilgili 2 yer konusunda karar vermeye çalıştıklarını da anlatan Doğan, “Türk ve Osmanlı geleneksel yemekleri olacak, içki servisimiz olmayacak. Yıl sonunda faaliyete geçmesini planlıyoruz. Umarım diğer işadamlarımıza da örnek olurum” şeklinde konuştu.

Akçetin: Mandıra yatırımı da planlıyoruz

Türkiye’ye yatırımdan kaçınan insanlara ortağı Ali Rıza Doğan ile birlikte örnek olmak istediklerini ifade eden Mehmet Akçetin de şöyle konuştu: “Söz konusu yatırım, Amerika’daki Türk yatırımcıların ülkemize yatırımları anlamında ilk olacak. Öncü olmak istiyoruz. Sadece Ankara değil, belki de daha sonra İstanbul, İzmir gibi yerlerde de restoran açmayı planlıyoruz. Restoran işletmeciliğinin yanı sıra Türkiye’de mandıra yatırımı da planlıyoruz. Yatırım alanlarını genişletmeyi hedefl iyoruz. “