Marka Grup, yeni yatırımlarla enerji sektöründe büyüyecek

Marka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kaplan, enerji üretiminde güneş enerji santrali ile yıllık 724.014 kilovat/saat enerji ürettiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

SİVAS - Sivas'ta faaliyet gösteren Marka Grup, yaptığı güçlü yatırımlarla kurulduğu günden bu yana istikrarlı bir şekilde yurt genelinde büyümesini sürdürüyor. Bir çok sektörde faaliyet gösteren firma, tarımdan hayvancılığa kadar ve yurt genelinde açtığı marka marketler zinciriden sonra 2013 yılında da enerji sektöründe yapılanma çalışmalarına başladı. 

Marka grup olarak kurulduğu günden bu yana hep ilklerin öncülüğünü yapmış olmanın verdiği gururu yaşadıklarını söyleyen Marka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halis Kaplan, "Marka grup olarak Kayseri, Tokat ve Sivas'ta faaliyet gösteren marka marketler zincirimizi bölgesel olmaktan çıkarıp ulusal marketler haline getirmeyi istiyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren işletmelerimizin  kapasitesini ihtiyaçlara göre artırarak  bölgenin en büyük hayvancılık tesisi haline getirmeyi planlıyoruz. Yapımı devam eden süt hayvancılık tesisimizi devreye alarak bünyemize katmayı düşünüyoruz. Ayrıca  gezen tavuk yumurta tesisimizi de tamamladıktan sonra  doğal yumurta üretimi yapmayı  planlıyoruz" dedi. Kaplan, "Yaklaşık 3 yıl önce Marka güneş enerji şirketini bünyemize ekledik. Güneş enerji santralleri (GES) kurulumları ile  tesisimizin  500 kw/s elektrik enerjisinin tamamını karşılıyoruz. ÇEDAŞ  ile yapılan anlaşma sonrasında çevreye de elektrik enerjisi imkanı sunuyoruz" diye konuşan Kaplan, "Marka grup olarak enerji üretiminde güneş enerji santrali ile yıllık 724.014 kilovat/saat enerji üretiyoruz. Bu enerji üretimi ile günlük bazda 223 konutun enerji üretimini karşılıyoruz"diye konuştu.

Kaplan, "Yıllık üretim kapasitemiz olan 724.014 kilovat/saat  enerji üretimimiz meteorolojik verilerin iyi olması nedeniyle geçen yıl  üretimde hedeflediğimiz kapasitenin üzerinde bir üretim sağladık" diye ifade etti.
 
Enerji alanında ki yatırımlarından bahseden Kaplan şöyle konuştu: 

"Marka  enerji olarak,  yapımı devam etmekte olan  650 kw kapasiteye sahip güneş enerji santralimizi 2016 yılı içinde hizmete geçirmeyi planlıyoruz.  1 MB/S olan  kapasitemizi  artırmayı hedefliyoruz. Önümüzde ki   yıllarda  enerji sektöründe yatırımlarımızı artırarak  orta vadede ki   mevcut kurulu gücümüzü beş kat artırmayı istiyoruz. Ayrıca rüzgar enerji santrali ve hidroelektrik santralleri için fizibilite çalışmalarımız da  devam ediyor diye söyledi.

Türkiye'nin enerji konusundaki potansiyelini değerlendiren Kaplan,"Türkiye  yeraltı kaynakları ve  yerüstü kaynakları bakımından zengin bir ülke konumunda. Ülkemiz bu potansiyelini doğru değerlendirdiği zaman enerji açığını  büyük ölçüde karşılayacak. Ülkemiz enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'lik kısmını  yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor. Avrupa ülkelerine baktığımız da bu oranın yaklaşık yüzde 35 olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin enerji üretimi arttırmak için enerji üretimindeki çeşitliliği artırmalı ve yeni alanlara yönelmeliyiz" dedi. Kaplan,"Yenilenebilir enerji kaynakları, HES'ler, Termik Santraller, Jeotermal santraller, Nükleer santraller belli bir uyum ve gereklilik içerisinde üretimin planlanarak yapılması ülkemize  fayda sağlayacak. Dışa bağımlı olduğumuz doğalgazın yerini elektrik enerjisi üretimi ile minimum seviyelere çekmeliyiz. Yenilenebilir enerji üretim materyallerinin dış ülkelerden sağlanması en büyük sorunu oluşturuyor" diye söyledi. 

Kaplan, "Güneş panelleri aksamları ve rüzgâr tribünleri aksamlarının tamamının Türkiye'de üretilmesi ve buna devlet tarafından ciddi destekler verilmesi gerek. Böylece üretimdeki dışa bağımlılık en aza indirgenmiş olup ülke ekonomisine yeni kazanımlar sağladığı gibi  yeni iş istihdamları da oluşturulabilir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir