Marmara Yapı Irak'ta işe başladı, iki yeni ülke sırada
İstanbul Beylikdüzü'nde 3 konut projesinin yapımına devam eden Marmara Yapı, yurtdışındaki yatırımlarına ağırlık veriyor. Şirket Irak'ta süren projelerine ek olarak Katar ve Cezayir'de yeni işler almayı amaçlıyor. (Leyla İlhan)
LEYLA İLHAN
İstanbul Beylikdüzü'nde yatırım değeri 200 milyon lira olan Marmara Konutları 1'inci ve 2'inci etap projeleri ile Marmara Günpark Evleri gibi üç projenin yapımına devam eden Marmara Yapı, yurtdışında müteahhitlik hizmetlerini arttırmayı planlıyor.
Yurtdışındaki projeleri hakkında bilgi veren Marmara Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı, yurtdışında Irak'ta iki projeleri olduğunu ifade ederek, "Basra'da kültür merkezi, Kerbela'da eğitim kompleksi projelerinin inşaatını yapıyoruz. Ayrıca Kuveyt, Katar ve Cezayir gibi ülkelerde ise ortak olduğumuz bazı yeni projeler var. Katar'dan hayvanat projesi, Cezayir'den AVM projesi geldi. Şimdi bu projeler üzerinde çalışıyoruz" dedi. Türkiye'nin doğalgazı ve petrolü olmadığını bu nedenle hizmet transferi ve yurtdışı müteahhitlikle döviz sağlamasının son derece önemli olduğunu aktaran Orakçı şöyle konuştu: "Son 10-15 yılda Türkiye firmalarının müteahhitlik üzerinden aldığı iş miktarı 300 milyar dolar oldu. Ayrıca Türkiye'nin Kazakistan, İran, Irak, Cezayir gibi yakın coğrafyalarda 10 yıl için de 10 milyon adet konut yapma imkanı bulunuyor. Bu fırsatları değerlendirmemiz için devletin teminat mektupları ve yabancı ülkelerde hamilik yapması gerekiyor" dedi.
Yeni projeler 2019'da gündeme gelebilir
Devam eden üç projeleri olduğunu belirten Orakçı, bu projelerden Marmara Konutları'nda birinci etabın teslim aşamasına geldiğini, ikinci etabın ise 2019 Haziran gibi teslim etmeyi planladıklarını aktardı. Orakçı, "400 adet konutun bulunduğu projelerimizde satışlarımız devam ediyor. Fiyatlarımız 300 bin TL'den başlayıp 1.5 milyon TL'ye kadar çıkıyor. Satış düzeyimiz ise yüzde 60'lara geldi" dedi. Ancak ekonomik koşullar ve seçim atmosferi nedeniyle satışların beklentilerin biraz altında gittiğini aktaran Orakçı, "200'den fazla sektöre destek veren inşaat sektörüne devletin gerekli desteği vermesi ve müteahhitlerin de doğru politikayla süratle toparlaması lazım" açıklamasını yaptı. Orakçı, bu nedenle ellerindeki üç projeyi tamamlamaya odaklandıklarını yeni projelere başlamayı ise ancak 2019 yılının ikinci yarısından itibaren düşüneceklerini aktardı. Vehbi Orakçı, yeni projelerinin yine merkez olarak gördükleri Beylikdüzü'nde olacağını söyledi.
Nitelikli göçü Beylikdüzü'ne çekti
Vehbi Orakçı, 2004 ve 2009 yıllarında Beylikdüzü ilçesinde belediye başkanlığı yapmıştı. 2004 yılında göreve geldiği dönemde Beylikdüzü'nün kooperatif tarzı çok katlı ve boş dairelerden oluşan bir yapı stoğuna sahip olduğunu dile getiren Orakçı, "Bu dönemden sonra eğitim, kültür sanatla birlikte bölgeyi nitelikli bir yaşam alanı haline getireceğiz demiştik. Geldiğimizde daire fiyatları 15 bin TL iken, şimdi 1 milyon 2 milyon liralık daireler var. Marka projeler geldi, nitelikli göç aldı. Yeşili bol ve denizi ile Beylikdüzü öne çıkmakta" dedi.
Kendi yaptığı okulla eğitime girdi
Ayrıca Arev okulları adıyla eğitimde markalaşama çalışmalarına başladıklarını ifade eden Orakçı, "Bu okullarda inşaatı bitirdik. Eğitime başladık. Ana okul, ilk okul, ortaokul, fen ve anadolu lisesi olmak üzere 5 kategoride eğitim verecek" diye konuştu. Eğitim kurumlarının inşaatını yine kendilerinin yaptığını aktaran Orakçı, "4 ayda projeyi tamamladık. Bu yıl 250 öğrenciyle eğitime başladık" dedi.