Mavi'yle ilgilenmeyen yabancılar pişman

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, yurtdışında yatırımcılarla bir araya geldiklerinde halka arza katılmayanların pişmanlıklarını belirttiğini söyledi ve “Üst üste iki çeyrektir dediklerimizi yapınca halka arz sırasında bize güvenmeyenler pişman oldu." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Mavi’nin CEO’su Cüneyt Yavuz, halka arzın ardından yaptığı ilk toplantıda şirketin 5 ayda yatırımcısına yüzde 30’un üzerinde kazandırdığını söyledi.

Yavuz, şirketin konsolide gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 829 milyon TL’ye, net kârın ise yüzde 95 artışla 36 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. Yurtdışında yatırımcılarla birkaç gün önce biraraya geldiğini, halka arza katılmayanların pişmanlıklarını dile getirdiklerini anlatan Yavuz, “Üst üste iki çeyrektir dediklerimizi gerçekleştirince bize güvenmeyen yatırımcılar pişman oldu” ifadesini kullandı.

Yavuz geleneksel olarak yüzde 25-30 bandında büyüyen şirketin bu son performansında zor geçen 2016’nın baz etkisinin de olduğunu da ekledi. Yavuz, halka arzda bir yol açtıklarını, arkalarından gelecek perakendecilerin de olduğunu duyduklarını belirtti.

ABD'de satışların yüzde 45'i online kanallardan

Mavi, yurtdışında 62 monobrand mağazası, toptan ve e-ticaret kanallarıyla büyüyor. E ticareti büyümede ‘pozitif bomba’ olarak gördüklerini anlatan Yavuz, “ABD’de çok hızlı büyüyoruz. Globalde Amazon, Zappos ve Nordstrom gibi online kanallarda en çok satan jean markalarının başında geliyoruz. Global e-ticaret platformlarının satışlarından elde edilen gelir; 2017’nin ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 95 artış gösterdi. E-ticaretin satış içindeki payı Türkiye’de yüzde 2 iken Amerika’da ise yüzde 45’e ulaştı” dedi. Yavuz Rusya pazarında ise yeni bir büyüme stratejisi oluşturduklarını belirterek, “Rusya’da bir bebeğimiz var. Bu pazarda Türkiye modeliyle büyüyeceğiz” dedi.

Mağazalar iki kat büyüyor

35 ülkede 405 monobrand mağaza ve 5.500’ün üzerinde satış noktasında müşterileriyle buluşan Mavi, bir yandan yeni mağazalar açarken diğer yandan da mevcut mağaza metrekarelerini büyütüyor. Cüneyt Yavuz, “Rüzgâr arkamızdan pupa yelken esiyor. Yılda ortalama 26 yeni mağaza açıyoruz. Toplam perakende alanımız 128.000 metrekareye ulaştı. Birkaç sene önce 300 – 400 metrekarelik mağazalar açarken, 2017’nin ilk yarısında hizmete giren 11 yeni mağazanın çoğu, 600 – 800 metrekare büyüklüğünde” dedi. Yavuz, büyük mağazaların hem mağazaya giren kişi adedinde hem de alışverişe dönme oranında sağladığı artışla çarpan etkisi yarattığına da dikkat çekti.

Ek vergiler dönüşüm getirdi, üretiminin yüzde 80'i Türkiye'de

Cüneyt Yavuz, Mavi’nin ‘Türkiye’de üretilebiliyorsa burada üret’ felsefesi ile çalıştığını söyledi. Dükkanlarda satılan ürünlerin yüzde 80’inin Türkiye’de üretildiğini anlattı. Vergi düzenlemelerinin Türkiye’de üretimi ateşlediğini, Endonezya’da kurdukları ‘alım ordusu’nu dağıtıp Türkiye’de üretime ağırlık verdiklerini anlatan Yavuz, “Hız ve kalite bizim için önemli. Çin’den ürün 40 günde geliyor. Üretimle birlikte süreç 90 günü buluyor. Türkiye’de ise 40 günde ürün elimize geçiyor. Hızlı moda trendinde bu büyük fark yaratıyor” ifadesini kullandı.

CRM ile indirim azalıyor

Mavi’nin CRM araçları geliştirerek müşterilerini “yakından” tanıdığını anlatan Cüneyt Yavuz bu sayede pek çok ürünü indirime sokmadan satabildiklerini söyledi. Mavi’nin CEO’su Cüneyt Yavuz, şöyle devam etti: “Müşterimiz ne istiyor, ne talep ediyorsa onu üretiyoruz. Sınıfının en iyisi olarak gösterilen müşteri sadakat programı Kartuş’ta 6,3 milyon üyeye ulaştık. Her yıl 1 milyonun üzerinde yeni müşteri kazanıyoruz. Bu yılın ilk 9 ayında 1 milyon yeni müşteriyi Mavili yapmanın mutluluğu içindeyiz. Türkiye’nin genç nüfusunu iyi anlayıp beklentilerini doğru yorumlarsanız, hızlı büyüme kaçınılmaz. Yeni kazandığımız müşterinin yüzde 65’inin 35 yaş altında olması, geleceğin müşterisini kazanmak anlamını taşıdığı için son derece değerli.”