Mespa dikey doğum koltuğu üretti

Türkiye’de ilk doğum yatağını üreten Mespa, şimdi de yeni bir inovatif ürüne imza attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLİSTAN TOR / GAZİANTEP 

İlklere öncülük eden Mespa Sağlık Malzemeleri, hem sektörün hem anne adaylarının ilgisini çekecek bir ürün tasarladı. Şirket, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Operatör Dr. Ayşe Duman ile birlikte anne ve bebeklerin sağlığının ön planda tutulmasının hedeflendiği “Vertical dikey doğum koltuğu”nu üretti. 

Ürün hakkında bilgi veren Mespa Sağlık Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Polat, “Bugüne kadar anneye, bebeğe ve doktora konfor sağlayacak bir ürün ne yazık ki yoktu. Biz de bu sorundan yola çıkarak Vertical dikey doğum koltuğunu ürettik. Bu ürün Türkiye’de hatta dünyada bir ilk. Ürünün bir referansı olmadığı için ergonomi prototip üretimi ve test süreçleri uzun ve meşakkatli geçti. Ürünümüzde fonksiyonel özellikler ön planda” dedi. Dikey doğum koltuğunun 2 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından ortaya çıktığını anlatan Polat, “Şirket olarak doğum yatakları konusunda ciddi bir altyapı ve tecrübeye sahibiz. Doğum yatakları imalatında bilinen isimler arasındayız. Türkiye’de ilk doğum yatağını biz ürettik” diye konuştu. 

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman’ın doğum koltuğu fikrini şirketlerinin sunduğu destekle gerçekleştirdiklerini anlatan Polat, “Dikey doğum koltuğu sayesinde doğum sürecinde; anne ve bebeğin rahatını ön planda tutuluyor. Ve doğum daha rahat gerçekleşiyor. Annenin dikey duruşuna imkan veren koltuk, pelvisi kolaylıkla esneteceğinden kesik riskini de azaltıyor. Dikey doğum koltuğunda annenin tüm konforu düşünüldüğünden ağrılar da daha az seviyede oluyor” bilgilerini verdi. 

TÜBİTAK desteği aldı 
Ürünün 6 Türk mühendisi tarafından tasalandığını belirten Polat, bu projede TÜBİTAK desteği aldıklarını vurguladı. Polat, “Koltukta, sırt dik konumda oluyor. Isıtıcı modülle de vücut ısısı korunuyor. Aynı zamanda koltuğun masaj yapma özelliği de var. Tüm bunlarla birlikte ürünle bebeğin doğum kanalında ilerlemesi kolaylaşarak gereksiz doğum kesiklerinin ve ağrılarının önüne de geçiliyor” ifadelerini kullandı. 

Vertical’ın plastik aksamları için bakteri üretmeyen özel materyaller kullanıldığına dikkat çeken Polat, “Oturma bölümündeki materyal için de su bazlı özel üretim poliüretan malzeme seçildi. Bu madde doğada çözülebiliyor ve çevre kirliliğine neden olmuyor. Bu üründe hijyen ön planda. Üründeki bazı bölgelerde de paslanmaz çelik malzeme kullanmayı tercih ettik. Söz konusu malzemelerin temizlenmesi de çok kolay” dedi. Ürün hastaneye ya da yetkiliye teslim edildikten sonra Mespa sağlık uzmanları tarafından ürünün özellikleri hakkında eğitim verildiğini söyleyen Polat, teknik servis ve bakım onarım hizmeti de sağlandığını belirtti. 

“60’a yakın ülkede çözüm ortağıyız” 
Şirketlerinin faaliyetlerine 1996 yılında başladığını anlatan Polat, hasta yatakları, sedyeler ve medikal arabaların aralarında bulunduğu 200’ün üzerinde ürün çeşidine sahip olduklarını söyledi. Çalışmalarını 60’a yakın ülkede de çözüm ortağı olarak yürüttüklerini aktaran Polat, hastane ekipmanı üretiminde öncü bir kuruluş olduklarını vurguladı. Bugüne kadar 6 tane Ar-Ge çalışmasına imza attıklarını belirten Polat; özetle şu bilgileri verdi: 

“Bu ürünlerin lansmanı yapıldı. Ürünlerimiz arasında dünyada benzeri çok az sayıda bulunan alüminyum materyalden oluşan bir hasta yatağı yer alıyor. Aynı konseptte yemek masası, refakatçi koltuğu da mevcut. Ayrıca hasta taşıma sandalyeleri, medical arabalarımız, transfer sedyelerimiz de var. Hasta yataklarımız konsept olarak da dizayn olarak da Türkiye’deki benzerlerinden oldukça farklı. Bunların hepsi inovatif ürünler. Şirket olarak bu ürünleri zaten üretiyorduk ama daha da geliştirdik.” 

“Bu yıl 7 yeni ürünü piyasaya sunduk” 
“Bu yıl dikey doğum koltuğu ile birlikte 7 tane yeni ürünü piyasaya sunduk” açıklamasını yapan Mespa Yönetim Kurulu Başkanı Polat, hastanelerde kullanılan çoğu ürünün artık değişmesi gerektiğine de dikkat çekti. Polat, “İnsanlar, hastanelerde de 5 yıldızlı otel konforunu ve ev ortamını bulmak istiyor. İnsanların beklentisi bu yönde. Dolayısıyla bu tür beklentilere cevap vermek için yalnızca dizaynla oynamak yetmiyor. Materyali de değiştirmek gerekli. Biz de bu kapsamda alüminyumu tercih ediyoruz” diye konuştu.

İstanbul’daki hastanelerde denemeler yapılacak
Mespa Sağlık Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Polat, “Bu ürünün satışlarına kısa süre içinde başlayacağız. İstanbul’daki hastanelerde denemeler yapılacak. Birçok anne adayı hastanelere bu ürünün olup olmadığını şimdiden sormaya başlamış. Bu yeni inovatif ürünle çok sayıda ülkede de bulunmak istiyoruz. Son ürünümüzle şirket olarak segment atladık” diye konuştu.

Ürünün özellikleri neler?
Dikey doğum koltuğunun özellikle anne ve bebeğin rahatlığından yola çıkarak tasarlandığı belirtiliyor. Türkiye’de ve dünyada benzeri bulunmadığı savunulan ürün ile doğumun daha rahat gerçekleşmesi hedefl eniyor. Annenin dikey duruşuna ve squat pozisyonuna imkan veren koltuk, pelvisi kolaylıkla esneteceğinden kesik riskinin de azaltılması planlanıyor. Dikey doğum koltuğu ağrıları azaltmayı ve doğum sürecini hızlandırmayı hedefliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir