Metro Market yeni zam dalgası beklemiyor

'Metro enflasyonu'nun yüzde 4.8 olarak gerçekleştiğini söyleyen Metro Toptancı Market Genel Müdürü Özerkan, “Önümüzdeki dönem maliyet kaynaklı bir fiyat artışı beklenmiyor. Üretici dahil kimse fiyat artırmak istemiyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

İSTANBUL - Metro Toptancı Market'in '2016 enflasyonu' yüzde 4.8 oldu. Geçtiğimiz yılın genelinde Metro'daki fiyat artışları, ülke enflasyonunun altında kaldı. “Üretici dahil kimse fiyat artırmak istemiyor” diyen Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, önümüzdeki dönem fiyat artışını öngörmediklerini ifade etti. Özerkan, şu bilgileri verdi: “Döviz artışı bir şekilde enflasyonu etkiliyor. Bu da gıda ve gıda dışına yansıyor. Bizim enflasyonumuz yüzde 4.8. Meyve-sebze enflasyonu 2.4. Türkiye enflasyonun altında. Maliyet artışlarının fiyatlara yansımasını öngörmüyoruz. Fiyatlarımızı kendi iç enflasyonumuz üzerinden artırdık.”

Metro’nun pazar payı arttı

Metro Toptancı Market, ‘Gastronomi keşif merkezi’ olarak faaliyet gösteren Gastronometro’da düzenlediği basın toplantısında 2016 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, 2017 hedeflerini ve yeni projelerini aktardı.

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, 2016 yılının kontrol edilemeyen faktörlerin sosyal ve iş hayatını etkilediği bir yıl olduğunu vurgulayarak, yaşanan olaylardan hem HORECA hem de perakende sektörünün olumsuz etkilendiğini söyledi. HORECA’nın yüzde 7.4 büyüyeceğini öngörerek, bu rakamın üstünde bir hedef koyduklarını belirten Özerkan, şöyle devam etti: “Fakat HORECA’da yüzde 15’lik gerileme oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir’de düşüş devam ediyor. Bizim çift haneli büyüme beklentimiz vardı. Buna rağmen tek haneli büyüme ile HORECA alanında yaşanan gerilemeye rağmen pazar payını artırmış olduk. Bizim bu zorlukları aşmamızda, stratejik yaklaşımımız ve öngörülerimiz yardımcı oldu. Yıl içinde toplam 15 milyon euro yatırımla Antalya Konyaaltı, Fethiye ve Ayvalık’ta açtığımız 3 yeni mağaza ve Antalya Konyaaltı mağazamızın altında devreye aldığımız HORECA dağıtım noktası yatırımıyla da bunu teyit ettik. 2016 yılını hedeflerimize ulaşarak kapattık.”

İki yeni mağaza açacak

2017 yılında da yatırımlara devam edileceğini açıklayan Özerkan, Metro Toptancı Market’in, bu yıl İstanbul Kartal’da yeni bir mağazayı hizmete sokacağını kaydetti. Sezon bölgesinde, kıyı şeridi taraflarında bir yer açacaklarını da aktaran Özerkan, bu mağazalarla birlikte toplamda 400 kişilik istihdam yaratacaklarına dikkat çekti. Hayata geçecek mağazanın yanı sıra yeni HORECA dağıtım noktalarının da devreye alınacağına değinen Özerkan, “Ayağa sevkiyat hizmeti verilecek bu depolar ve mağazalarla farklı bölgelerdeki profesyonellerin bulundukları yerlere sevkiyat yapılacak” diye konuştu.

Coğrafi işaretli ürün büyüdü

Hotel restoranlarda yüzde 30’luk bir gerileme olduğuna değinen Özerkan, şu ifadelere yer verdi: “Sultanahmet ve çevresi biraz etkilendi. Geleknesel restoranlar fazla etkilenmedi. Restoranlar da nakit ve ödeme ile ilgili daha temkinli davranıyor. HORECA sektörünün pazar büyüklüğü satış fiyatı üzerinden 20-24 milyar dolar seviyesine geldi. Türkiye’nin gidecek yolu var. Bu sektörün Türkiye’nin üzerinde büyüyeceğini düşünüyoruz. Coğrafi işaretli ürün ihracatımız yüzde 10 arttı. Rusya, Ukrayna büyük pazarlarımız oldu. Rusya ile ilgili tarım ürünlerinde hiçbir sorunla karşılaşmadık.”

İki banka ile flörtte taksitte öteleme yapacak Zor dönemde müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için özel projeler de hayata geçirdiklerini vurgulayan Metro Topantı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, işbirliği içinde bulundukları bankalarla müşterilerini finansal anlamda rahatlatacak özel ödeme çözümleri sunduklarını söyledi. İki banka ile ilgili bir çalışma yaptıklarını dile getiren Özerkan, “Bu kapsamda gastronomi sektöründe yer alan çalışanlarımıza ve müşterilerimize iki ay taksit atlama imkanı sağlayacağız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
zam