Migros yüzde 39 büyümeyle 11 yılın rekorunu kırdı

En güçlü kaslarının merak olduğunu, her gün ‘neyi daha iyi yapabiliriz’ diye düşündüklerini anlatan Migros Genel Müdürü Özgür Tort, 2017’de büyüme rekoru kırdıklarını söyledi. Tort, satın alma harici büyümelerinin yüzde 21 olduğunu belirterek şimdi mobil devrime hazırlandıklarını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Geçtiğimiz hafta Cizre açılışı ile 81 ili kapsar hale gelen Migros, mobilde devrime hazırlanıyor. Migros Genel Müdürü Özgür Tort, 2017 rakamlarını paylaşıp hedeflerini açıkladığı toplantıda “en çok gurur duyduğu” iki rakamı özellikle vurguladı: Şirketin 45 bini bulan istihdamının yüzde 71’i Anadolu’da, yüzde 54’ü kendi memleketinde çalışıyor... Türkiye’nin dört bir yanından 27 yörede küçük üreticiyi motive edip, Anadolu Lezzetleri markası ile onlara ulusal bir platform yarattıklarını anlatan Tort, açık ara ile en fazla marka satan zincir olduklarını, kurum olarak en güçlü kaslarının ise merak olduğunu söyledi.

“Her çalışanımız neyi daha iyi yapabileceğimizi merak eder, tutkuyla bunun peşine düşer” diyen Tort, dünyada tek olan tekne Migros’un da, 4 şubede başladıkları köfte ekmek satışının da bu arayışın bir sonucu olduğunu vurguladı. Peki bu stratejinin rakamlara yansıması ne? Tort, rekor üzerine rekor açıkladı:

“2017 yılında yüzde 39’luk büyüme ile 15,3 milyar TL ciro yaparak son 11 yılın rekorunu kırdık. Müşteriler 2017 yılında Migros’taki alışverişlerini 11 ilin toplam market harcaması kadar büyüttü. Geçen yıl Kipa ve Tazedirekt’i bünyemize kattık. Bu satın almalar hariç olarak da yüzde 21 büyüdük.”

En iyi fiyatı verebilmenin rekabetin ilk şartı olduğunu anlatan Tort, “Son 3 yılda bu çabamızla tüm gıda ürünlerinin ortalama fiyatını yüzde 11 aşağı çektik” şeklinde konuştu.

"Uluslararası bir devden üstün olduğumuzu gördük"

Tort, Kipa ile entegrasyon süreçlerinin kendilerini uluslararası bir perakende devi ile ‘içeriden bir bakışla’ kıyaslama imkanı yarattığını da anlattı. “Birçok noktada Migros’un daha üstün konumda olduğunu gördük” diyen Tort, 168 mağazayı tek bir günde bünyelerine kattıklarını, bunun kendilerine yepyeni bir yetenek kazandırdığını söyledi. Uyum marketin 56 mağazasını Migros’a dönüştürmek için onay sürecinde olduklarını belirten, Antalya’daki 17 Makro Market’i devralmak üzere adım attıklarını belirten Tort, “Her sabah yurtiçindeki 1898 mağazamızda hane erişimimizi yüzde 80’e ulaştırdık. Hanelerin üçte biri düzenli müşterimiz” dedi.

‘Evde süt bitti alsana’ diyen aplikasyon yaptı

Şimdi MigroS dijitalde ve mobil ödemede devrime start veriyor. Dijital ve mobil platformlarda dünya perakendesiyle eş zamanlı ve öncü olduklarını ifade eden Tort yeni hizmetlerini şöyle anlattı: “Bundan tam 9 yıl önce başlattığımız JetKasa uygulaması hem bizim hem de müşterilerimiz için çok öğretici oldu. JetKasa olan mağazalarda alışverişin yüzde 33’ü bugün JetKasa’dan geçiyor. 4,3 milyon kişinin cebine giren Migros Mobil uygulamasına yakında zamanda “M Kolay” özelliği de ekledik. Bu sayede müşterilerimiz mağaza alışverişleri esnasında mobil cihazlarından barkodlarını okuttukları ürünleri direkt olarak alışveriş torbalarına atıyor ve ürünleri kasadan tekrar geçirmeden ödeme yapabiliyor. Türkiye’nin 81 ilindeki 8.000 kasamızla, fiziksel ortamda bu kadar yaygın noktadan mobil ödeme imkanı sunan ilk ve tek perakendeciyiz. Migros Sanal Market ile online satışta dünya standartlarını yakalayarak aynı gün teslim oranımızı yüzde 60’a çıkardık. Sürekli güncellediğimiz Migros Sanal Market’e “Evde Ne Bitti” özelliği ekledik. Bu sayede müşterilerimizin alışveriş sıklıklarına göre çalışan algoritmalarla evlerinde bitmeye yakın ürünlerin hatırlatmasını yapıyoruz.”

"İthal et satmak için onay bekliyoruz"

Konsantrasyonlarının gıda sektöründe olduğunu belirten Tort, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki en fazla meyve, sebze, et ve taze unlu mamulleri satan perakendeciyiz. Türkiye’nin en büyük et işleme merkezi bizim Torbalı’daki tesisimiz. Yerli çiftçimiz de bundan kazanç sağladı. Ancak Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet göstermeye başlamamıza rağmen Et ve Süt Kurumu’nun sağladığı etlerin halen satışını yapamıyoruz. Bunun için başvurumuzu yaptık, bekliyoruz.”

Global çatı örgütünün eş başkanı olarak hedef belirliyor

Dünyanın önde gelen perakende ve üretici firmalarının çatı örgütü konumunda bulunan Consumer Goods Forum’un (CGF – Tüketici Ürünleri Forumu) Eş Başkan Yardımcısı olan Özgür Tort, Migros’un sürdürülebilirlik alanında global hedeflerin belirlenmesinde aktif rol oynadığını ifade etti. Tort, “Tüm CGF üyesi şirketler ürün içeriklerinin şeffaflaştırılması ve tüketicilerin bu içeriklere online ve mobil erişimi konusunda uluslararası bir çalışma yürütüyor. Bunun Türkiye bacağına Migros liderlik ediyor” dedi.


 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir