Minteks, 120 noktadan 'global pazar'a ulaşıyor

Hali hazırda 150’den fazla desenle havlu ve bornoz üreten Minteks, 68 ülkeye ürünlerini satıyor. Şirket üretimin yüzde 70’ini ihracata kanalize ediyor. (Zehra Oruç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

Ev tekstili grubunda 1994 yılında, küçük bir depoda, stok mal alıp, satarak ticaret hayatına başlayan Minteks, bugün itibarıyla küresel ölçekte 120 noktada ürünlerini tüketiciyle buluşturuyor.

Hali hazırda 150’den fazla desenle havlu ve bornoz üreten firma, tekli havlu hediyelik kutusu, aile seti, 45 parça ahşap çeyiz sandığı gibi ürünlerle de sektörde ilklere imza atmaya devam ediyor. Minteks Yönetim Kurulu Başkanı Özkan İrman, ilk ihracatını İspanya’ya yapan firmanın bugün itibarıyla çeyiz kültürüne sahip ülkelere havlu ve bornoz ihraç ettiğini belirterek, 68 ülkeye Minteks ürünlerini sattıklarını söyledi. İrman, üretimin yüzde 70’ini ihracata kanalize ettiklerini kaydetti.

Butik üretim anlayışına sahip firmalarının yüksek katma değerle çalıştığının altını çizen Özkan İrman, ihracatlarında Türk Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan, Dubai ve Kuveyt pazarlarının öne çıktığını bildirdi. Minteks’in toplamda 27 bin metrekarelik faaliyet alanının bulunduğu bilgisini veren İrman, “7 bin 500 metrekare üretim alanımızda 250 kişiyi istihdam ediyoruz. Bursa İzmir Yolu üzerinde ise fabrika satış mağazamız, restoranımız ve dinlenme tesislerimizle de hizmet sektöründe yer alıyoruz” dedi.

Ciroda yüzde 20 artış öngörüyor

Her yıl enflasyon oranının üzerinde büyüme prensibiyle piyasaya yenilikçi ürünler sürdüklerine işaret eden Özkan İrman şöyle devam etti: “Geçen yıl olduğu gibi faaliyet kollarımızdan birinde düşse de diğeri ile tamamlayarak yine bu yıl da minimum yüzde 20 civarında ciroda büyüme hedefliyoruz. Büyümemizi bayilik kanalıyla sürdürürken, yurtdışı pazarına ağırlıklı havlu ve bornoz ürün gamımızı gönderiyoruz. Hizmet sektöründeki yatırımlarımız hem yenileme hem de bayilik verme yönünde devam edecek.”

Tedarikçi destekli çalışmaya gayret ettiklerine vurgu yapan Özkan İrman, havlu ve bornoz grubunda üç ayda bir koleksiyonlarını komple yenilediklerini dile getirdi. Son yıllarda ürün gamlarına yeni dijital baskılı klozet takımlarından yatak örtüleri ve pike takımlarına kadar yeni yeni desenler ve ürünlerin dâhil olduğunu aktaran İrman, “Perakendelerde zaten çeşitliliğimiz her geçen gün artıyor. Toptanda da ev tekstil sektöründe sadece perde hariç neredeyse üretilen ne varsa mevcut ve geliştirmeye de devam ediyoruz” diye konuştu. Cafe&restoran ve fabrika satış mağazası olarak hizmet verdikleri Özlüce şubesini de hizmete açtıklarını belirten İrman, “Ürettiğimiz doğal sabunlarımız, şampuanlarımız ve yüzey temizleyicilerimizle de müşterilerimizin yaşam alanlarında olmaya devam ediyoruz. Yeni markamız İR man Wear ile gençlere özel oyuncu t-shirtleri tasarladık. Ayrıca kestane şekeri, reçel, gibi ürün yelpazemizi Minör Majör gıda markamız ile tüketiciye sunuyoruz” dedi.

Büyümenin motoru inovasyon

Butik üretimini inovasyonla da desteklediklerine işaret eden Özkan İrman, havlu nakışlarına 4 boyut getirerek, sektörde yine bir ilke imza attıklarına değindi. Duvar rölyeflerinden esinlenerek, havlularına çiçek ve hayvan figürleri işlediklerini anımsatan İrman, ev tekstili sektöründe son yıllarda makine ve ekipman yatırımının yerini Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına bıraktığına işaret etti. İrman, “Katma değeri yüksek üretimlerle marka değerimizi artırmaya odaklandık. İnovasyon çalışmalarımızla havluya 4 boyut kazandırdık. Havlu ürün gruplarımıza yaptığımız nakışları kabartarak boyut kattık ve üzerine kadife nakış yaptık. Nakşettiğimiz çiçek ve tropik figürler gerçek gibi görünüyor. Üründe yaptığımız son çalışmayla havlularımıza duvar rölyefi gibi bir görünüm kazandırarak, farklı bir banyo süsü oluşturduk” dedi. İrman, ürünlerinin yüzde 95’inin hammaddesinde pamuk elyafı kullandıklarını, yeni trend olan bambuyu da müşteri talebi doğrultusunda tercih ettiklerini belirtti. İrman, “Havluda pamuk elyafını dayanıklı olması ve uzun süre formunu kaybetmemesi nedeniyle daha çok tercih ediyoruz” değerlendirmesini yaptı. İrman, bu ürün gamının kullanıcıları havlu koleksiyonu yapmaya iteceğini de sözlerine ekledi.