Muhafazakar kadın sporcular için tasarlayacak

Oya Okur Erciyeş, Kanada'da moda eğitimi aldı. Kardeşlerinin de teklifi ile Türkiye'ye dönerek, muhafazakar kadınlar için kıyafet tasarlamaya başladı. Web siteleri sefamerve.com uluslararası başarılar elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜLYA KESKİN

YURT HABERLERİ - Hem Türkiye'deki hem de Avrupa'daki yatırımcıların yakın markajına giren sefamerve.com, muhafazakar kadınlara yönelik ürünlere imza atıyor. Muhafazakar kadınların kıyafet konusunda yaşadığı sorunları çözmeyi amaçlayan site, sadece gündelik yaşama için değil, kadınların yer aldığı her alana yönelik kıyafetler tasarlamayı hedefliyor. Bu kapsamda serfamerve.com, muhafazakar kadınlar için spor kıyafetleri tasarlayacak. Dünyaca ünlü organizasyonlara katılan pek çok Müslüman ülkeden kadın sporcu sefamerve.com'un tasarladığı ürünleri kullanacak.

sefamerve.com'un kuruluş hikayesi 12 yıl Kanada'da yaşayan iki çocuk annesi Oya Okur Erciyeş'in Türkiye'ye dönmeye karar vermesi ile başlıyor. Kanada'da yaşadığı dönemde muhafazakar kadınlara yönelik kıyafetler bulmakta zorlanan Erciyeş, modaya olan tutkusu da işin içine girince bu alanda öğrenim görmeye başlıyor. Ve kardeşlerinin ona pek de 'hayır' diyemeyeceği bir teklifle gelmesi Erciyeş'i Türkiye'ye kesin dönüşe ikna ediyor. Bu teklif Oya Okur Erciyeş'in hayatında yeni bir dönem başlattığı gibi, Türkiye'nin en hızlı büyüyen e-ticaret sitesini de beraberinde getiriyor. İletişim sektöründe üst düzey görevlerde bulunan Metin Okur'un ilk zamanlar "kardeşi için kurduğu küçük bir iş" olarak gördüğü sefamerve.com, kısa sürede adını duyuruyor. Şimdi 1 milyar liralık ciro hedeflediklerini anlatan sitenin kurucuları Oya Okur Erciyeş ve Metin Okur, sorularımızı yanıtladı.

sefamerve.com'u kurmaya nasıl karar verdiniz?

Metin Okur: Kardeşimin Kanada'da kıyafet konusunda yaşadığı sorun onun modaya olan ilgisini tetikledi ve orada moda okumaya karar verdi. Bir yaz tatilinde Türkiye'ye gelmişlerdi. O dönemde çocuklarının geleceği ile ilgili bazı adımlar atmayı düşünüyordu. Diğer kardeşim de Oya'nın Türkiye'de işini yapabileceği bir e-ticaret sitesi kurma fikrini gündeme getirdi. Ve böylece Oya'nın Kanada'ya dönmesine engel olduk. 2012'de Sefa ile Merve Tepesi'nin adlarını birleştirdik. Sitemizin isminin bu olmasını istedik. Bu isim dünyanın her yerindeki Müslümanlar için çok önemli. Oya Okur Erciyes: Birçok tesettür ürünler tasarlayan firma var. Ama ne yazık ki bu ürünler muhafazakar kadınların tam anlamıyla istediği ürünler değil. Bu konuda çok sorun yaşadım. Sefamerve ile de aynı sorunu yaşayanlara çözümler sunmayı amaçlıyoruz.

e-ticarette en çok sosyal medyadan mı yararlandınız?

Metin Okur: Muhafazakar kadının sosyalleşme problemi vardı. Bunun çözümü için sosyal medya çok iyi bir alan. Biz de ilk önce muhafazakar kadını facebook sayfamızda sosyalleştirmeyi hedefledik. Yalnızca muhafazakar kadınlardan oluşan bir sayfa oluşturduk. Şu anda 4 milyon takipçimiz var. Bir haftada ortalama 500 bin kişi ürün, kombin ya da farklı konularla ilgili yorumda bulunuyor. Sosyal medyayı bizim gibi e-ticarete çevirebilen bir firma yok. Facebook'ta insanlara çok kısa sürede cevap veriyoruz. Çok sayıda şirket sosyal medyalarını yönetmemiz için bize teklif getiriyor. 14 kişilik bir call center ekibimiz var. Toplam çalışan sayımız 80. Takipçilerimizi seçerken çok hassas davranıyoruz.

Peki, teslimat ve siparişlerde sorun oluyor mu?

Metin Okur: İşe 3 kişi başladık. İlk siparişimizi yanlış adrese gönderdik. İki sipariş almıştık. Ancak iki siparişi çapraz gönderdik. Böylece ilk siparişi göndermeyi başaramadık. Şimdi ise günde ortalama 2 bin sipariş alıyoruz. Siparişler bir saat içerisinde hazırlanıyor. 7 dakika içinde ürünler hazırlanıp kargoya veriliyor ve bunların yüzde 60'ı 24 saat içinde teslim ediliyor. Bugüne kadar 3 bin 500 paket gönderdik. Üye sayımız 3 bin 900. Kurulduğumuz günden bu yana 1 milyon 56 bin 368 sipariş aldık.

Dar bir alanda farklılık sağlamak zor olmuyor mu?

Oya Okur Erciyes: İnovatif ürünlerle farklılık sağlıyoruz. Mesela anne-kız kıyafet kombinlerine yönelik çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızdan birini sayfamızda paylaştık. Bir gün bile olmadan bu fotoğrafı 25 bin kişi beğendi. Dekorasyon ve çocuk bölümünü de sitemize yeni ekledik.

Başka inovatif ürünler de var mı?

Oya Okur Erciyes: İlk inovatif ürünümüz etekti. Muhafazakar kadınların giyeceği eteklerin boyu 105 santimetre olmalı. Kimsenin aklına gelmemiş. Biz bunu düşününce 70 binin üzerinde sipariş aldık. Ayrıca terletmeyen, dikiş izi yapmayan ve benzerleri gibi baş ağrısı yapmayan özel bir bone tasarladık. Bu 250 bin adet siparişle en çok satan ürünümüz oldu.

Yeni fikirlere kim karar veriyor?

Oya Okur Erciyes: 3 kişilik bir ekibimiz var. Karar ve beğeni kısmıyla tamamen ben ilgileniyorum. Giymeyi tercih etmeyeceğim hiçbir ürünü siteye koymam. 15 modacıyla çalışıyoruz. Sitemizde 700 liralık da 89 liralık da elbise var. Özel ürünlere de yer veriyoruz. Bu kapsamda Kraliçe II. Elizabeth'in Bursa Kozahan'dan aldığı tamamen el dokuması olan şalları da sattık.

İhracatınız var mı?

Metin Okur: Fas ve Hollanda'da da ofisimiz var. Önümüzdeki yıl Amerika, Malezya, Endonezya'ya odaklanacağız. Avrupa'da ise en çok Fransa'ya satış yapıyoruz. Toplamda 52 ülkeye ürün gönderiyoruz. Ayrıca mağaza planlarımız var. Mısır ve Almanya'da mağaza açacağız. Ancak mağazacılığı Türkiye'de öğreneceğiz. Bu kapsamda ilk mağazamızı Pendik, Fatih ya da Ümraniye'de açacağız.

Ülkelere göre farklılıklar var mı?

Metin Okur: Fas'ta pardösü ve eşarp kullanmıyorlar. Sitemizdeki Fas'a özel sayfada da onların giyim tarzına uygun ürünler sunuyoruz. Tesadüfen profil sayfamızda eşarplı ve pardösülü küçük bir resim kalmış. Bu resmi Facebook'ta 250 bine yakın kişi beğendive Faslılar inanılmaz bir şekilde eşarp satın almaya başladı.

Büyüme hedefiniz ne?

Metin Okur: İlk yıl 16 kat büyüdük. Bu yıl da geçen yıla oranla Türkiye'de yüzde 60 büyüme öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl da 100 milyon liralık ciro hedefliyoruz. Şu ana kadarki ciromuz 100 milyon lirayı aştı. 3 yıl içinde de 1 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.

Bir de uluslararası ödüller var...

Türkiye'nin ilk küresel e-ticaret platformu olmak istiyoruz. Amerika'da Red Herring Global Top 100'e giren Türkiye'nin ilk ve tek e-ticaret sitesiyiz. Washington'da düzenlenen Uluslararası Dünya Kalite Zirvesi'de Dünya Kalite Ödülü'nün sahibi olduk. Ve siteyi çok sayıda uluslararası yatırımcı yakından takip ediyor. Bu kapsamda sefamerve.com, sosyal medya yönetiminden okul hatta otel projelerine kadar çok sayıda teklif alıyor.

Hedef Facebook'ta 5 milyon takipçi

sefamerve.com sosyal medya yönetimine önem veriyor. Facebook'ta 4 milyonun üzerinde takipçisi olan site, 5 milyonun üzerine kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.

Bebek'te yürüyüş yapan kadınlar ilham oldu

Metin Okur, muhafazakar kadınların her alandaki kıyafet ihtiyacına cevap verme serüvenini şöyle anlatıyor: Oya'yla Bebek'te gezdiğimiz sırada, yürüyüş yapan muhafazakar kadınlar gördük. Ne yazık ki pardösü ile spor yapıyorlardı. Çünkü onlar için tasarlanan spor kıyafet yok. Çoğu kadın da görüntüyü göze almamak için spor yapmıyor. Biz onların yaşadığı bu tür sorunlara çözüm üretmek amacıyla yola çıktık. Bu kapsamda tesettür eşofman tasarladık ve binlerce sipariş aldık. Şimdi dünyaca ünlü organizasyonlar için tesettür kıyafet üreteceğiz.