‘Müşteri Kraldır’ diyen değil, ‘Müşteri Velinimetimizdir’ diyen kazanır

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, “24 yıl boyunca Türkiye’ye inandık, Türkiye de bize inandı. Bu süreçte daima global düşünüp yerel hareket ettik. Müşterimizi her zaman ‘velinimet’ olarak gördük" diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

99-006.jpg

Metro Toptancı Market 1990 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. “Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Ortaasya’yı birbirine bağlayan coğrafi konumuyla, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunan bir ülke konumunda. Türkiye Avrupa’da en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olarak dikkat çekiyor. Buna paralel olarak Türkiye’de organize perakende sektörü de önemli bir büyüme trendinde” yorumlarını yapan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, “Artan nüfusla birlikte değişen beklenti ve ihtiyaçlar, ayrıca nüfusun yarısından fazlasının gençlerden oluşması da büyüme stratejimizi belirleyen unsurlar arasında. Tüm bu unsurlar neticesinde Türkiye, Metro’nun yatırımda öncelikli 8 ülkesi arasında yer alıyor” bilgisini veriyor.

Kubilay Özerkan, “24 yıl boyunca Türkiye’ye inandık, Türkiye de bize inandı” derken, şunları söylüyor: “Bu süreçte hep uzun soluklu ilişkiler kurduk, yerelliği odak noktamıza aldık. Daima global düşünüp yerel hareket ettik. Dolayısıyla müşterimizi her zaman ‘velinimet’ olarak gördük. 16 yıllık şeker tedarikçimiz, 24 yıllık çalışanlarımız, ilk açılış günümüzden bu yana ürünlerini bizden alan müşterilerimiz, buna en güzel örnek. Bana Metro’nun başarı hikâyesinin sırrı her soruluşunda; ‘Bu ülkede ‘Müşteri Kraldır’ diyenler değil, ‘Müşteri Velinimetimizdir’ diyenler kazanır diye cevap veriyorum.”

Özerkan’dan, Metro Toptancı Market’in “Müşteri Velinimetimizdir” yaklaşımını dinleyelim.

Metro dünya genelinde kaç ülkede faaliyet gösteriyor? Toplam mağaza sayısı ne kadar?

Metro Toptancı Market, 29 ülkede 750’ye yakın mağazaya sahip. Dünya çapında 120 binden fazla çalışanı olan şirketimiz, tüm dünyada 21 milyon profesyonel müşteriye hizmet veriyor. Metro Group’un lokomotif şirketi olarak kabul edilen Metro Toptancı Market, ülkemizde de 1990’dan bu yana faaliyet gösteriyor. Yurt çapına yayılmış 29 Metro Toptancı Market mağazamız mevcut. Metro Türkiye, 18 ilde, 29 Metro Toptancı Market satış noktasıyla 5.000 kişiye istihdam sağlıyor, toplam 1 milyondan fazla müşteriye hizmet sunarak 3.000 tedarikçiyle işbirliği gerçekleştiriyor.

Türkiye’de yaklaşık 25 senedir faaliyet gösteren bir marka olarak, Türkiye pazarının Metro için önemini nasıl tanımlarsınız?

Türkiye olarak, Metro’nun faaliyet gösterdiği 29 ülke arasında, odak olarak belirlediği ilk 8 ülke içinde yer alıyoruz. Bu da Türkiye’nin, Metro’nun güvendiği ve potansiyelini önemsediği bir pazar olduğunu gösteriyor. Türkiye’ye yatırımlarımız 24 yıl boyunca hiç ara vermeden devam etti. Bundan sonra da sürecek.

Metro’nun Türkiye’ye inancı tam. Metro’nun Türkiye’ye yönelik büyüme stratejisini belirleyen unsurlar neler?

Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya’yı birbirine bağlayan coğrafi konumuyla, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunan bir ülke konumunda. Türkiye’deki GSYİH artışı son on yıldır ortalama yüzde 5 seviyesinde. Türkiye Avrupa’da en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olarak dikkat çekiyor. Buna paralel olarak Türkiye’de organize perakende sektörü de önemli bir büyüme trendinde. Ayrıca artan nüfusla birlikte değişen beklenti ve ihtiyaçlar, ayrıca nüfusun yarısından fazlasının gençlerden oluşması da büyüme stratejimizi belirleyen unsurlar arasında. Tüm bu unsurlar neticesinde Türkiye, Metro’nun yatırımda öncelikli 8 ülkesi arasında yer alıyor.

Türkiye pazarının diğer pazarlara kıyasla farklılıkları, zorlukları, avantajları neler?

Türkiye pazarını yakından incelediğimizde oldukça göze çarpan demografik ve coğrafi avantajları olduğunu görüyoruz. Halen 77 milyon olan nüfusun 2050 yılında 90 milyona ulaşması ve Türkiye’nin Avrupa’da, Rusya’nın ardından en büyük nüfusa sahip ülkesi haline gelmesi bekleniyor. Halen Türkiye’nin yaş ortalaması 28,5. Dolasıyla diğer ülkelerle kıyaslandığında talebin oldukça yoğun olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

"Müşteriyi velinimetimizdir" yaklaşımı ile hareket ettiğinizi söylüyorsunuz.

24 yıl boyunca Türkiye’ye inandık, Türkiye de bize inandı. Bu süreçte hep uzun soluklu ilişkiler kurduk, yerelliği odak noktamıza aldık. Daima global düşünüp yerel hareket ettik. Dolayısıyla müşterimizi her zaman ‘velinimet’ olarak gördük. 16 yıllık şeker tedarikçimiz, 24 yıllık çalışanlarımız, ilk açılış günümüzden bu yana ürünlerini bizden alan müşterilerimiz, buna en güzel örnek. Bana Metro’nun başarı hikâyesinin sırrı her soruluşunda; “Bu ülkede ‘Müşteri Kraldır’ diyenler değil, ‘Müşteri
Velinimetimizdir’ diyenler kazanır” diye cevap veriyorum.

6-116.jpg

Metro “Sürdürülebilir bir marka” olmak adına neler yaptı, yapıyor?

Metro olarak, sürdürülebilirlik adına pek çok sosyal sorumluluk projesine imza atıyoruz. Yerelliğe verdiğimiz değer ve bu ülkeden kazandığımızı yine bu ülkeye yatırma içgüdüsüyle ticareti güçlendirmek ve ülkemizin değerlerini hak ettiği yere ulaştırmak konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda Türkiye’nin lezzet haritasını oluşturmak ve bu eşsiz lezzetleri kayıt altına alarak gelecek nesillere bırakacağımız kültür mirasımızı oluşturmak adına Coğrafi İşaretli Ürünler projemizi hayata geçirdik. Bu projeyle coğrafi işaretli ürünlere ve yerel tohuma destek vererek hem tüketiciyi hem de üreticiyi haksız rekabetten korumak ve ürünün yok olmasına engel olmayı hedefl iyoruz.

Ayrıca üreticiye, ürünlerini satın alma sözü vererek destek olurken, yerli tohum ve coğrafi işaretli ürünlerimizi dünyaya tanıtılmasına da katkıda bulunuyoruz. Finike portakalı, Karacadağ pirinci, Antakya’nın halhalı zeytini, Ortaca limonu gibi Coğrafi İşaretli Ürünler’i rafl arımıza taşımaya ve üreticiye destek olmaya devam edeceğiz.

Sürdürülebilir tarım projelerimizin yanı sıra sürdürülebilir hayvancılık konusunda da hayvanların fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmelerini sağlamayı amaçlayan Hayvan Refahı Projesi’ni sürdürüyoruz. Bunlara ek olarak, geleneksel hale getirmeyi arzu ettiğimiz Metro Sosyal Girişimci Ödülleri 2014 projemizden de bahsetmek isterim. Yaşadığı toplum ve dünya için ekonomik, sosyal veya çevresel açıdan fark yaratan, kamuoyuna örnek olan projelere imza atmış sosyal girişimcileri seçerek, onları bu yolda yüreklendirmek ve yeni girişimcileri teşvik etmek istiyoruz.

e-ticaret ve sanal mağaza uygulamalarınız var mı?

Bu tür uygulamalarımız henüz yok.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir