Müşteri temsilcisi olarak girdiği sektörün başkanı oldu

Metin Tarakçı 17 yıl önce müşteri temsilcisi olarak girdiği çağrı merkezi sektöründe bugün Çağrı Merkezi Derneği Başkanlığı görevini yürütüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL

İSTANBUL - Müşteri temsilcisi olarak çağrı merkezi sektörüne ilk adımını 17 yıl önce atan Metin Tarakçı, bugün Çağrı Merkezleri Derneği Başkanlığı görevini üstlenirken, bir yandan da Callpex firmasının Genel Müdürlüğünü yürütüyor. 1972 doğumlu Tarakçı, İstanbul Üniversitesi’nde Alman Edebiyatı Bölümü mezun olduktan sonra 25 yaşındayken Koç Bank’ın çağrı merkezinde part-time müşteri temsilcisi olarak çalışmaya başladı. İşe ilk başladığı dönemde işin tanımı dahi bilinmediği için yakınlarından gelen ‘ne iş yapıyorsun?’ sorusunu cevaplamakta dahi zorlandığını açıklayan Tarakçı, bugün iş tanımının yerine oturduğunu ve sektörün giderek büyüdüğünü belirtti. Sektörde işi bırakmanın sık yaşandığına dikkat çeken Tarakçı, “Benimle birlikte iş hayatına başlayan arkadaşlarım bir çoğu sektörden ayrıldı ve farklı alanlara yöneldi. Ben bulunduğum sektörde kalıcı olarak ilerledim ve şu anda hepsinden daha iyi durumdayım” dedi. Tarakçı’nın sektörde çalışanlar için de bir mesajı var: “Yeni jenerasyon, bizim kuşağın sabrıyla işlerine bağlanırsa, hızlı iş bırakmanın yaşandığı bu sektörde onlar da basamakları hızla çıkacaktır.” 

Her ile bir çağrı merkezi hedefleniyor 

Bugün derneğe bağlı 42 çağrı merkezinde 70 binin üzerinde kişinin istihdam etttiğini belirten Tarakçı, sektörün toplam cirosal büyüklüğünü 2.5 milyar lira olarak açıkladı. Bu rakamın yüzde 40’ının üç büyükşehir olan İstanbul, Ankara ve İzmir dışında gerçekleştiğine dikkat çeken Tarakçı, “Anadolu’daki illerimizde sektör büyüklüğü 800 milyon lira düzeyinde. 6 yılda 43 ile ulaştık. 2023 için önümüzde dokuz yılımız ve gelecek hedefimiz 360 bin kişi istihdamı ile her ilde bir çağrı merkezi bulunmasını sağlamak” dedi. Kamu’nun e-devlet açılımıyla çağrı merkezi alanında yüzde 54 oranında en hızlı büyüyen sektör olduğuna dikkat çeken Tarakçı, “Önümüzdeki dönemlerde de çağrı merkezlerinin durumu daha iyi olacak. Sektör gittikçe büyüyen, genişleyen ve ihtiyaç duyulan bir hale geldi” açıklamasında bulundu. Yıl sonuna kadar Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde 6-8 arası çağrı merkezi kurulacağını söyleyen Tarakçı, bu yıl sektörün yüzde 12 ila 15 oranında büyümesini bekliyor. Tarakçı, sektörün geleceği içinde müşterileri rahatsız eden sesli yanıt sistemlerinin yeniden düzenlenmesi, daha kısa bekleme süreleri ve izinsiz sık aramaların azaltılması için çalıştıklarını belirtti.

Sosyal medyayı kullanımlarına dikkat çeken Tarakçı sözlerini şöyle noktaladı: 
"Sosyal medya ilk başta reklam ajansların sayfalarını düzenlediği bir yapıdayken, buraya insanlar sıkıntılarını ve taleplerini yazmaya başladılar. Bizlere telefonla gelen şikayetlerin benzerleri sosyal mecralarda yapılmaya başlandı. Bu noktadan sonra sosyal medyada, çağrı merkezlerinin bir işi haline geldi. Artık çağrı merkezleri de müşterilerini sosyal medyadanda takip edip onların memmuniyetini sağlamaya çalışıyor.”