Müşterileri Karcan’ı küresel piyasaya taşıdı

Eskişehir OSB’de faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk kesici özel takım üreticisi Karcan, küresel piyasada söz sahibi haline geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Soner CAVKAYTAR

Bosch Otomotiv ve Delphi’nin global tedarikçisi olan Karcan Kesici Takım Sanayi ve Ticaret AŞ, bu şirketlerin dünyadaki diğer fabrikalarına üretim yapıyor. Karcan böylece, küresel piyasada sektöründeki önemli oyuncular arasına dahil oldu.

Eskişehir, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Karcan, aynı zamanda Türkiye’nin ilk kesici özel takım üreticisi konumunda.

Üretiminin yarısını 12 ülkeye ihraç ediyor

Savunma sanayi, havacılık, otomotiv, medikal gibi sektörlere üretim yaptıklarını ifade eden Karcan AŞ Genel Müdürü Ümit Gezer, müşterileri arasında TEI, TAI, Fiat, Renault, Türk Traktör, MKE, Roketsan, Prett Whitney, Mexion Wheels gibi firmalar bulunduğunu kaydetti.

Bu firmalara üretim yaparken, Hindistan, Çin, Güney Kore gibi yüksek rekabet gücü gerektiren, girişi zor pazarlara adım attıklarını vurgulayan Ümit Gezer, “Üretimimizin yüzde 50’lik bölümünü 12 ülkeye ihraç ediyoruz. Karcan AŞ’nin üretimindeki başarı küresel pazarda takip ediliyor. Tedarikçiliğini yürüttüğümüz firmalar tüm dünyadaki üretim merkezlerinde ürünlerimizi kullanmayı tercih ediyor. Bu da Hindistan, Çin ve Güney Kore gibi girilmesi zor ülkelerde bile söz sahibi olmamızı sağlıyor. Müşteri isteklerine göre ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80’i özel üretimdir. 2016’yı 185 bin adet üretimle tamamlarken, bu yıl hedefimiz üretimimizi 220 bin parçaya çıkarmak” diye konuştu.

Ar-Ge’deki istihdamı 12’den 30’a çıkaracak

OSB’deki 16 bin 600 metrekare alanda kurulu fabrikalarında faaliyet gösterdiklerini belirten Gezer, “En güçlü yanımız Ar- Ge’dir. 12 mühendisin çalıştığı Ar-Ge merkezimiz Eskişehir’deki 12’nci merkez oldu. Önümüzdeki iki yılda merkezimizdeki istihdamı 30’a çıkaracağız" dedi.

10 bin farklı parçanın üretimini yapıyor

"Ürünlerimiz dünyada tanınmış markaların ürünleriyle boy ölçüşüyor" diyen Gezer, şu ifadeleri kullandı: "Şu anda 10 bine yakın farklı parçanın üretimini yapabiliyoruz. Sektörümüz ileri teknoloji, know how bilgisi, yetişmiş insan gücü ve güçlü tedarikçilerle çalışmayı zorunlu kılıyor. Makine parkımız ve ölçüm cihazlarımız dünyanın en gelişmiş tezgah ve cihazlardan oluşuyor. Hammadde ve tüm malzeme Almanya, İsviçre ve Avusturya menşeli.”

‘Fark yaratamazsanız Çin, Hindistan gibi ülkelere teknoloji ihraç edemezsiniz’

Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, teklifl endirilmesi, siparişlerin alınması, Ar-Ge ve tasarım süreci, imalat ve kalite kontrol süreçlerinin tamamının ERP sisteminde kayıtlı olduğunu ve raporlandığını anlatan Gezer, şu bilgileri verdi:

“Proses iyileştirme ve takım geliştirme anlamında bugün dünya markası dediğimiz markalar ile rahatlıkla rekabet edebiliyoruz. Bilgi birikimi, teknoloji, kalite anlamında tüm standartları müşterilerimize sağlıyoruz. Yoksa Çin, Hindistan veya Kore gibi ülkelere ileri teknoloji ihraç edemezsiniz. Bu pazarlarda fiyat anlamında rekabet etmeniz imkânsızdır; ancak uzmanlığınız ile fark yaratıp performans temelli çalışmanız gerekir.”

'Sert metalde dışa bağımlılık sona ermeli'

Karcan’ın, Türkiye’ye önemli miktarda döviz tasarrufu sağladığını söyleyen Ümit Gezer, “10 yıl öncesine kadar ülkemiz yılda 250 milyon euro dövizi kesici takım ithalatı için harcıyordu. Karcan, üretim piyasası içindeki yerini aldı. Global üreticiler Türkiye’ye fabrika açtı ve fiyatlarda önemli düşüş oldu. Ülkemizin bizim üretim alanımız olmayan sert metalde yıllık 220 milyon euroluk ithalatı devam ediyor. Ülkemizin sert metal teknolojisi yok. Bunun gelişmesi için devletin konuya el atması, sinterleme teknolojisinin ülkemize gelmesi için çaba harcanması gerekir. Türkiye’nin sert metaldeki dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.