Nukon, ithalata dayalı lazer kesim kafasını yerlileştirdi

Fiber lazer kesim makineleri üreten Nukon, ithal edilen lazer kesim makinelerini yerlileştirdi. Üretimi tamamen kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak yapan şirket, şimdi de 5 eksenin kesim kafalarını üretmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

Türkiye’nin ilk fiber lazer kesim makinesi üreticisi Nukon, yine kendi ihtiyacından yola çıkarak Almanya’dan ithal ettiği yaklaşık 20 bin euroluk lazer kesim kafasını yerlileştirdi. Yazılımını da kendi bünyesinde yapan Nukon, böylece yerlilik oranını yüzde 58’e yükseltti. Şimdiki hedefinde ise 5 eksenin de kesim kafasını üretmek var.

Nukon Lazer Genel Müdürü Oktay Akyıldız, daha önce Almanya’dan ithal ettikleri lazer kesim kafasını yerlileştirerek, seri üretime başladıklarını ve ağustos ayı itibarıyla makinelerin teslimatına başlayacaklarını açıkladı.

“Kesme kafası makinenin en önemli parçasıdır. Katma değeri çok yüksektir. Yaklaşık 20 bin euro değeri var. Makinenin her parçasını en başarılı şekilde üretseniz de kesme kafası iyi değilse o makine kaliteli olmaz” iddiasında bulunan Akyıldız, “TÜBİTAK desteğinde yürüttüğümüz ve Almanya’daki bir firmadan danışmanlık hizmeti aldığımız Ar-Ge projemizde 6 uzmandan oluşan ekibimiz yaklaşık 1,5 yıl çalıştı. Bu yılın başında projemizi başarıyla tamamladık. Şu an lazerde kullanılan kesme kafasında Türkiye’deki tek üreticiyiz.

Yazılım da tamamen Nukon’a aittir. Tasarımı var olan makinemizin gövdesine benzettik. Kesme kafasıyla birlikte yerlilik oranımız yüzde 58’e ulaştı. Şimdiki hedefimiz 5 eksenin de kesme kafasını üretmek. Burada da tahmini 2018 yılında üretime başlayacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

‘Kötü komşu mal sahibi yaptı’

Akyıldız, Nukon’un tohumlarının, Nuri Körüstan bünyesinde kullanılan ithalata dayalı makinelerin özellikle 2008 itibarıyla servis alamamaya başlamasıyla atıldığına dikkati çekerek, 2009’a gelindiğinde Türkiye’nin ilk fiber lazer makinesini ürettiklerini vurguladı. “Kendimiz için beş lazer daha yaptık. Ardından dostane ilişkiler sebebiyle Körüstan markasıyla beş farklı makine ürettik. Nukon Lazer böyle doğdu” diyen Akyıldız, şunları kaydetti.

“Nukon olarak bugün sahada 650 adet lazerimiz var. Diğer üretimlerimizle birlikte bu rakam 750’leri buluyor. Sahada damdan düşmüş bir firmanın nasıl çözüm bulduğunu ve bizim gibi birçok firmanın da olduğunu gördük. Bir nevi kötü komşu mal sahibi yaptı, diyebiliriz. Ürettiğimiz her makineyi ilk önce Türkiye’nin en büyük kesimcilerinden olan Nuri Körüstan bünyesinde denememiz bize büyük artı kattı. Demirciden makineci olmaz da dendi ancak sonuç itibarıyla şu an markette iyi bir yerimiz var. Bunu 7 yıl gibi kısa bir sürede yaptık. Amacımız kendimize makine yapmak iken doğru bir noktaya değindiğimizi gördük.”

'Doğu Avrupa ülkelerinde çok güçlüyüz’

Toplam 144 personel istihdam eden Nukon’un yıllık 165 makine ürettiğini söyleyen Akyıldız, üretimin yüzde 60’ını, 27 ülkeye ihraç ettiklerini belirtti. “Yılda 14 milyon euroluk satın alma yapıyoruz ama 30 milyon euro karşılığını da dışarı gönderiyoruz” diyen Akyıldız, “Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde güçlüyüz.

Nukon BG tüm Doğu Avrupa’da satış, servis ve yedek parça hizmeti ile bölgedeki gücümüz konumunda. Avrupa genelinde yaklaşık 260 lazer kesim tezgâhımız var. Başta Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Almanya’ya ürün gönderiyoruz. Son iki yıldır Amerika’da da satışlarımız arttı.

Amerika gibi zor bir pazarda 25 adedi yakalamak Nukon için çok büyük bir başarıdır. Müşterilerimize daha hızlı çözüm sağlamak amacıyla Bulgaristan, Amerika ve Hollanda’da şirketler açtık. Özellikle adetlerimizin yüksek olduğu yerlerde bu yapılanmaya gittik. Dünya genelinde 16 bayimiz bulunuyor. 2018 yılında Çin’e yoğunlaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Otomotive yönelik 5 eksen üretti

Akyıldız, lazer kesimde Eco, Rex, NF Pro ve Vento olmak üzere dört modelleri olduğunu dile getirerek, otomotiv sektöründe atılım yapmak hedefiyle geçen yıl 5 eksen lazer ürettiklerini vurguladı. Makinenin tüm üç boyutlu malzemeleri tam 5 eksen hareketiyle delebildiğini ve 1-2-3 kw güçlere sahip olduğunu söyleyen Akyıldız, “Bu güçle 10-12 milimetrelik malzeme kesebiliyoruz. Bursa’daki ana sanayiler bu makineyi bünyesinde bulunduruyor.

Yan sanayiler de bulundurmaya başladı. 5 eksen ile ilgili otomotivde şu an üç firmamızla ciddi bir çalışma yapıyoruz. Bir adet tarım makineleri sektörüne yönelik Manisa’ya teslim ettik. BMC’de de dört makinemiz var. Bugüne kadar 6 adet 5 eksen ürettik” dedi. Devam eden projeleri hakkında bilgi veren Akyıldız, şu an boru ve profil kesme adı altında ürettikleri makinelerinin ilk yurtdışı lansmanını Almanya Blechexpo’da yapacaklarını, ardından Bulgaristan ve Bursa fuarlarında görücüye çıkaracaklarını vurguladı.

'Yılın ilk üç ayı, satışlarda müthiş geçti'

Oktay Akyıldız, nitelikli makinelere odaklandıkları 2016 yılında ciro olarak yüzde 16 büyüdüklerini ve en büyük ebatlardaki lazerlerini Amerika’ya teslim ettiklerini anlattı. 2017’ye karamsar başlamalarına rağmen ilk dört ayın çok iyi geçtiğini ve tam kapasite çalıştıklarını vurgulayan Akyıldız, “Hem mali veriler hem üretim hem de kârlılık açısından müthiş bir dönem geçirdik. Böyle giderse yılın sonunda büyümemiz yüzde 15-20’lere çıkacaktır” dedi.

Nukon olarak şu an 18 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yaptıklarının bilgisini veren Akyıldız, Teknosab’da hem Nukon hem de Nuri Körüstan için 50’şer bin metrekarelik tesis hedefl ediklerine değindi.

Akyıldız, Nukon’un alt kuruluşu olarak NKN Makine adıyla firma açtıklarını belirterek, burada 5 eksen boru kesim, robotik çözümler, yükleme-boşaltma ve yükleme-boşaltma magazin sistemlerini uygulayacaklarını iletti. Bunun için yeni ekip kurduklarının altını çizen Akyıldız, NKN Makine ile daha profesyonel üretim yapıp Nukon’a bitmiş ürün teslim edeceklerini ve pazara çıkış isimlerinin yine Nukon olacağını sözlerine ekledi.