Nurettin Usta’nın torunları Nurus’u globalleştiriyor

İhracat kilogram değeri sektör ortalamasının 4 katına ulaşan Nurus, bu yıl yurtdışında şirketler kurarak globalleşme yolunda önemli bir adım atıyor. Dünyada tek çınlama odası olan mobilya şirketi Nurus, iş yerinde ‘iyi olma’ halinin peşine teknoloji ve Ar-Ge kullanarak düşüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Türkiye’de bazı şirketler var ki kendilerini vizyonları ile geleceğin Türkiye’si için kurguluyor. Marangoz Nuri Usta tarafından kurulan ve bugün torunları Güran ve Renan Gökyay tarafından yönetilen Nurus gibi... İhracatı cirosunun yüzde 35’ine ulaşan Nurus, yabancı devlerin tekliflerine direndi; şimdi kendisi globalleşiyor.

Nurus’un İstanbul Levent’teki binası markanın en yeni ürünlerinin tanıtıldığı bir deneyim merkezine dönüştürüldü. Merkezin içindeki ‘Co Working Coffee’nin ses yalıtımlı bölümlerinde gizlilik gerektiren toplantılar da yapılabiliyor. Merkezin açılışında Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökyay ve Nurus Baş Tasarımcısı Renan Gökyay basın mensupları ile bir araya geldi.

Yerli ve yabancı 50’nin üzerinde tasarım ödülü olan Nurus üretiminin yüzde 35’ini ihraç ediyor. Almanya ve Dubai’de mağazaları olan şirketin Hindistan ve İran’da da yatırımları bulunuyor. Türkiye’de 11 büyükşehirde faaliyet gösteren Nurus 2017’de ilk yurtdışı online mağazasını açmayı planlıyor. 2016 yılını yüzde 30 büyüme ve 195 milyon TL’lik ciro ile kapatan şirketin bu yılki ciro hedefi 225 milyon lira. Nurus cirosunun yaklaşık yüzde 6’sını Ar-Ge'ye ayırıyor. Gökyay’ın verdiği bilgiye göre Nurus uçak koltuğu tasarladığı birimini bu yıl ayrı bir şirket haline getirecek. Terminal koltuğu üreten birim de İngiltere’de şirketleşecek. Ofis koltuğu mekanizmaları üreten birim ise Almanya merkezli bir şirket haline gelecek. Gökyay, “İhracat kilogram fiyatı sektör ortalamasının 4 katı, yaklaşık 18 dolar olan bir şirketiz. Türkiye orta gelir tuzağından çıktıktan sonra nasıl bir büyüme sürecine girecek; bunu öngörebiliyoruz. Genç nüfusumuz, internet kullanımı bize umut veriyor. Şirketimizi bu gelecek için hazırlıyoruz” dedi. Gökyay 2009'da yabancılarla oturdukları masadan kalktıklarını, şimdi kendilerinin globalleşme hedefiyle dijitale mobilyayı etregre eden şirket olma yolunda ilerlediklerini ifade etti.

Metrekareler çok değerli ofiste rezervasyon başlayacak

Nurus Levent Deneyim Merkezi’nde farklı iş yapılarının ihtiyaçlarına çözüm olarak farklı mekan kurgularının geliştirilebileceğini gösterdiklerini belirten Güran Gökyay, “Bugün en basit hesapla İstanbul’da bir ofisin sadece 1 metrekarelik alanının maliyeti 50 ila 60 dolar. Yani 1 metrekarenin maliyeti yıllık yaklaşık 700 dolar. Bu maliyeti karşılayabilmek için metrekare başına yıllık en az 7000 dolarlık kazanç elde edilmesi gerekiyor. Biz çalışma alanlarının en iyi şekilde nasıl değerlendirilebileceğini ve insanların ne istediğini biliyoruz. Örneğin toplantı salonlarını, masayı hatta koltuğu rezerve ederek, mekanın verimli kullanılmasını mümkün kılıyoruz” dedi.

Renan Gökyay da Ankara’daki Ar-Ge merkezlerinde bir çınlama odası kurduklarını, böylece çalışma alanlarında mobilyaların sesi nasıl emip yansıttığını ölçebildiklerini anlattı: “İlkokul öğrencileri sınıfta çok yüksek sesle konuşur. Çünkü sınıflarda çınlama düzeyi yüksektir. Bunu biliyoruz çünkü ölçebiliyoruz. Bu sayede ofisler için tasarımlarımız, merkezimizde testten geçiriliyor. Mobilya sektöründe dünyada çınlama odasına sahip ilk ve tek markayız.”

İçinden sağlık çıkan mobilyalar tasarladı

Çocuk büyük hepimizin gününün önemli bölümü artık bilgisayar - tablet başında ya da cep telefonu ile iletişim kurarken geçiyor. Bu durum boyun ve omurga sağlığımıza büyük bir tehdit yaratıyor. Önlem almak ise günde birkaç dakikayı esneme hareketlerine ayırmakla mümkün. Gökyay, “Ofiste spor yapabilmenize imkan tanıyan mobilyalar tasarladık. Bu mobilya ile iş yerinizde esneme hareketleri yapabileceksiniz. Şirketlerimiz trendleri yakından izliyor. İlk müşterimiz PTT Genel Müdürlüğü oldu” dedi. Gökyay, Nurus’un dünya inovasyon otoritelerini buluşturan Alman Tasarım Konseyi’ne dışarıdan dahil edilen tek Türk markası olduğunu da sözlerine ekledi.