Opet ve Tüpraş'a soruşturma

Rekabet Kurulu, Opet ve Tüpraş hakkında soruşturma açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Rekabet Kurulu, akaryakıt sektöründe başlattığı ön araştırmakapsamında Tüpraş ve Opet Petrolcülük hakkında Rekabetin Korunması Kanunu'nun ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesi için soruşturma açtığını açıkladı.

Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklamada, akaryakıt sektöründeki fiyat seviyeleri ve hareketlerine yönelik izleme çalışmaları sırasında yapılan tespitler üzerine yürütülen ön araştırma çerçevesinde Tüpraş'ın bazı uygulamalarının ve Tüpraş ile ithalat yapan dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilen çeşitli eylemlerin incelenmesi sonucunda, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Tüpraş ve Opet Petrolcülük hakkında soruşturma açılmasına karar verildiğini bildirdi.

Rekabet Kurulu, söz konusu soruşturmayı Rekabet Kanunu'nun rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ile hakim durumun kötüye kullanılması ile ilgili maddelerin ihlal edilip edilmesinin tespiti amacıyla açtı.

Açıklamada, Tüpraş bakımından, başta aşırı fiyatlama, mal vermeyi reddetme ve bir ürünü diğer bir ürünle birlikte satın alma şartına bağlama gibi çeşitli dışlayıcı ve sömürücü davranışlar yoluyla hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığının; Tüpraş ve Opet bakımından ise ilgili pazarlardaki konumları ve kontrol yapıları da dikkate alındığında pazar paylaşımı vediğer yollarla kanunu ihlal edip etmediklerinin tespitinin amaçlandığı ifade edildi.

Tüpraş'tan dün akşam KAP'a yapılan açıklamada, söz konusu soruşturma kararı kapsamında Rekabet Kurulu'nun şirketten savunma istediği ifade edildi.

Açılan soruşturmalar şirketlerin ceza alacakları anlamına gelmiyor.

Açıklamanın ardından Tüpraş hisseleri saat 1024'te yüzde 1.03 düşüşle 38.40 liradan işlem görürken, henüz sürecin yeni başlamasından ve sonucun ne olacağının belli olmamasından dolayı hissenin sınırlı etkilenebileceği belirtiliyor.

Garanti Yatırım Analisti Özgür Yurtdaşseven, "Piyasa güne yatay başlangıç yapmıştı. Tüpraş hisselerinin ekside olması bir miktar etkilendiğini gösteriyor ama süreç yeni başladı. Rekabet Kurulu cezaları genelde düşük geliyor. Bu da sınırlı etkiye neden olabilir. Ayrıca ceza alacak mı almayacak mı henüz belli değil, o yüzden sınırlı etki bekleyebiliriz" dedi.

Aynı saatte İMKB-100 endeksi ise yüzde 0.32 yükselişte.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir