Organik zeytini güneş ile sıkıyor

Organik zeytinyağı markası Olivurla'ya İtalya’dan ödül.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

İZMİR-Urla’nın Yağcılar Köyü’nde bulunan Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği’nden doğan organik zeytinyağı markası Olivurla, İtalya’da düzenlenen BIOL yarışmasında Gümüş Ödül aldı.

2012’de Kuşçular Köyü’nde, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğini alıp, güneş enerji sistemleriyle çalışan, modern bir tontinü tesisi kuran Turla şirketi, ilçede temiz enerji üreten tek zeytinyağı işletmesi olma özelliğini taşıyor. 1998’de Erdinç ve Zerrin Omuroğlu çifti tarafından kurulan Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği, şimdi ziraat eğitimi alan kızları.

Pelin Omuroğlu Balcıoğlu’nun da katkılarıyla Turla Şirketi’nin bir parçası olarak faaliyetini sürdürüyor. 

1998’de ilk zeytin ağacının dikilmesi ile başlayan çalışmalar, bugün toplamda 12 bin zeytin ağacı ile üretim yapan bir çiftliğe dönüştü. 2003’te Urla'nın ilk organik tarım sertifikasını alan işletme, o günden bu yana, Olivurla markasıyla zeytin ve zeytinyağı üretmeye devam ediyor. Urla merkezde bulunan tarihi bir binanın restorasyonunu gerçekleştirerek burayı Ayerya Organik Ürünler adıyla butik dükkana dönüştüren şirket, 2010’dan beri satışlarını bu noktadan gerçekleştiriliyor.

izolivurla1.jpg

Kurdukları tesiste topladıkları zeytinleri hijyenik ve titiz bir ortamda sıkarak sağlıklı, kaliteli ve aromatik zeytinyağları ürettiklerini dile getiren Balcıoğlu, “Butik olarak ürettiğimiz ve Olivurla Organik Zeytinyağları markasıyla pazara sunduğumuz zeytinyağlarımızın asit oranı yüzde 0,2 ile yüzde 0,4 arasında değişiyor. Ürünlerimizde bir kalite kriteri olan boğazda yakıcılık özelliği ile fenolik bileşenleri, yani antioksidanları, dil üzerindeki acılığı ve meyvemsiliği en üst seviyede tutabilmeyi hedefliyoruz” dedi. 

olivurla5.jpg

Balcıoğlu, Olivurla’nın Urla’nın yöresel ve bölgeye uyumlu Erkence, Ayvalık, Gemlik ve Domat varyetelerinden elde edilen, gerek sofralık gerekse yağlık olarak değerlendirilen ve Ayerya’da üretilen zeytinlerden elde edilen ürünlerin birleştirildiği bir zeytinyağı markası olduğunu dile getirdi. Olivurla organik naturel sızma zeytinyağının, Domat varyetesinden alınabilecek farklı aromalara sahip olduğunu anlatan Balcıoğlu, “Bu tada coğrafyanın zenginliğini ve nefasetini sürekli esen kuzey rüzgarıyla harmanlaması sayesinde ulaşıyor. Bu aramolar içinde, taze zeytin ile taze çimen, çağla badem, yeşil elma, yeşil domates, enginar gibi farklı tat ve lezzetler ortaya çıkıyor. Zeytinyağımızın bu kalite özelliklerinden dolayı İtalya’da düzenlenen ve sadece organik zeytinyağlarının katılabildiği BIOL yarışmasında Gümüş ödülünü aldık” diye konuştu. 

olivurla3.jpg

Urla’nın, 12 İyon kentinden biri olan Klazomenai’nin günümüzdeki adı olduğunu vurgulayan Balcıoğlu, “Klazomenai, M.Ö. 6 yüzyıla dayanan ve dünyanın ayrıştırma metodu ile sıkılan ilk zeytinyağı işliğinin de yer aldığı bir kent. Bu nitelikleriyle, bize bu bölgedeki zeytin ve zeytinyağı kültürünün ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Biz de bu kıymetli mirasa sahip çıkmaya çalışıyoruz. Günümüze dek yapılan teknolojik çalışmaları, geleneksel bilgi ile harmanlayıp, zeytinyağının tüm faydalarıyla, poyrazın getirdiği zenginlik ile birlikte toprağın bereketinin buluştuğu Urla Yarımadası’na özgü lezzetle ürettiğimiz Olivurla zeytinyağlarıyla bölgemizi ve ülkemizi temsil ederek BİOL yarışmasına katıldık” dedi. 

olivurla2.jpg

Dünyada pek çok alanda zeytinyağı yarışması düzenlendiğini vurgulayan Balcıoğlu, doğal olarak, bunlardan bazılarının daha prestijli olduğunu, BIOL’un da bunlar arasında yer aldığını dile getirdi. Bu yarışmada öncelikle zeytinyağların kimyasal değerlerine analiz ile bakıldığını anlatan Balcıoğlu, “Hem natürel sızma kriterleri aranıyor hem de organik olup olmadığı sonuçları 11 sayfalık raporla sunulan, kapsamlı analiz ile araştırılıyor. Bu anlamda ürünler iki ciddi ön elemeden geçiyor. Daha sonra dünyanın dört bir yerinden gelen tadımcı panelist gurubuyla bütün zeytinyağları tek tek duyusal analizden geçiriliyor. Bunun sonucunda da extra gold, gold ve silver olarak sınıflandırmalara alınıyor. Bu yarışmada Türkiye’den sadece iki firma ödül aldı. Her iki firma da gümüş ödüle layık görüldü. Olivurla üreticileri olarak , bu iki üreticiden bir olmaktan ve ikinci kez katıldığımız bu yarışmada Türkiye’ye bir gümüş ödül getirmekten dolayı mutluyuz ve daha başarılı sonuçlar için umutla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.