Ortalamanın 100 katı fiyata ihracat yapıyor

Orka Holding mevsimsel değişimler sebebiyle yeni sezon kışlık ürünlerini geçen yıla oranla 3 kat daha fazla sattı. Türkiye’nin ortalama kilogram başı ihracatı 1.5 dolarken, grubun kilogram başı ihracat fiyatı 150 dolar seviyesinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Damat, Tween ve D’S Damat markalarını bünyesinde bulunduran Orka Holding temmuz ayında raflara çıkarttığı yeni sezon kışlık ürünlerinde geçen yıla oranla 3 kat fazla satışa ulaştı. Grubun kilogram başı ihracat fiyatı ise Türkiye ortalamasının 100 katı. Türkiye’nin kilogram başı ihracat fiyatı ortalama 1.5 dolarken, Orka Holding’in kilogram başı ihracatı 150 dolarlar seviyesinde... 

Şubatta Barcelona havaalanında olacak 

Türkiye perakende sektörü temsilcilerinden Orka Holding’in yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ürünlerinin fiyatlarını yüzde 15 aşağıya çekerek verimliliğe odaklandıklarını belirtti. Yeni sezonla indirimdeki ürünler arasındaki uçurumu azalttıklarını ifade eden Orakçıoğlu, “Mevsimler arasında artık çok keskin farklar yok. Artık kışlık ürünler de eskisi kadar kalın değil. Temmuz ayında yeni sezon kışlık ürünlerimizi satmaya başladık. Geçen yıla oranla 3 kat daha fazla satış yaptık şuanda. Ocak- Şubat dönemi bizi çok zorladığı için yıllık ciro artışımız yüzde 18- 20 arasında olacak. Bu yılı 300 milyon lira ciroyla kapatacağız. Gelecek yıl 400 milyonu hedefl iyoruz. 2015 bizim için atak yılı olacak” dedi. Rusya’daki mağazalaşma çalışmaları için 5 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Orakçıoğlu, burada sadece eylül ayında 4 mağaza açtıkları bilgisini verdi. Rusya’daki tüm yatırımları Orka Rusya adıyla kurdukları şirketleri yaptıklarını kaydeden Orakçıoğlu, şu bilgileri verdi: “Giresun’da yeni bir üretim tesisi kurduk. OSB’de kurduğumuz yeni tesis günde bin 100 takım elbise, bin 500 pantolon üretme kapasitesine sahip. Giresun’daki eski tesiste 4 bin 500 gömlek üretilecek. Bu yatırımın bedeli 10 milyon lira. Mağazalaşma çalışmalarına da 10 milyon lira harcadık. Bir de Romanya ve diğer ülkelerdeki operasyonlarımız için de 2 milyon liralık yatırım yaptık. Hedef cironun yüzde 25’inin yurtdışı kaynaklı olması. Bu yıl 20 mağaza açtık. Yıl sonuna kadar 7’si Türkiye’de, 3’ü yurtdışında olmak üzere 10 mağaza daha açacağız. Bu yıl 235 ulaşacağımız mağaza sayımızı 265’e çıkaracağımız 2015’te yatırımların geri dönüşünün çok iyi olmasını bekliyoruz.” Barcelona havaalanında da mağaza açma çalışmalarının son aşamasına geldiklerini ifade eden Orakçıoğlu, Barcelona’daki 3’üncü mağazalarını şubat ayında El Prat havaalanında açacaklarını aktardı. Ayrıca Orakçıoğlu, İstanbul’a yapılan 3’üncü havaalanında da mutlaka olacaklarını dile getirdi. 

Hazır giyim bırakılmaz rakamlar ortada 

Orka Holding kilogram başı ihracat fiyatının, Türkiye ortalamasının 100 katı olduğu bilgisini veren Süleyman Orakçıoğlu, “Türkiye’nin kilogram başı ortalama ihracatı 1.5 dolar. Turquality firmalarında bu rakam 3.5 dolara çıkıyor. Tekstil ve hammadde ihracatımız 8- 10 dolarken, markasız hazır giyim ihracatımız 20- 25 dolarlar seviyesinde. Türkiye’den yapılan markalı hazır giyim ihracatının kilogram fiyatı 45 dolar. Bizde ise bu rakam 150 dolar. Biz Türkiye’nin 100 katına mal satıyoruz. Biz koleksiyon ve marka satıyoruz. Hep ‘hazır giyim sektörünü bırakalım’ derdik. İşte rakamlar ortada” diye konuştu.

500 kişilik ek istihdam sağlayacak 

• Holdingin bu yıl şu ana kadar 180 kişilik ek istihdam sağladığını söyleyen Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Giresun’daki yeni tesisin bu yıl sonuna kadar faaliyete geçmesiyle 500 ek istihdama ulaşmış olacaklarını kaydetti. 
• 2014 yılında toplam açılmış olacak 30 mağazanın 12’si yurtdışında, 18’i Türkiye’de olacak. 
• Yıl sonuna kadar yurtdışında toplam 60 mağazaya ulaşacak. 
• Şirket 2018’e kadar 200’ü yurtdışı olmak üzere 500 mağazaya ulaşmayı hedefl iyor. 
• Orka Holding’in ürünleri yurtdışında toplam 30 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşıyor. 
• Grup, her ildeki mağazasına özel ürün üretiyor. 
• Grubun Türkiye mağazalarında metrekare başına aylık satış ortalaması 700 lirayken, yurtdışında hedef metrekare başına yıllık 5 bin doları yakalamak. 
• İran’da ilk defa düzenlenecek olan Hazır Giyim ve Moda Konferansı’nda Osman Arar ilk gün konuşmacı olacak.